Biasa kan kita tengok bila orang buat brownies, mesti muncul masalah itu ini. Sama ada tak jadi kedut-kedut ataupun brownies menjadi bantat.
Nah, untuk makan petang yang istimewa pada hari yang syahdu ini, kita persembahkan resipi brownies daripada Noratiqah Nordin! Tapi yang paling best, kita gabungkan resipi brownies ini bersama biskut biscoff yang popular tu. Insya-Allah, resipi ini boleh dijadikan jualan kerana ia sangat sedap, chewy dan anti gagal!
1. Masak marjerin secara double boiler hingga marjerin cair.
2. Masukkan dark coklat pada marjerin hingga coklat cair. Kemudian, angkat dan ketepikan.
3. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur. Kacau. Masukkan gula castor dan gula perang. Gaul hingga sebati sahaja.
4. Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko. Gaul hingga sekata. Masukkan bahan coklat yang kita masak tadi. Gaul hingga sekata. Kemudian, masukkan biskut biscoff. Kacau.
5. Masukkan dalam loyang. Jika tiada baking paper, boleh guna kertas burger saja.
Ads
6. Letak hiasan biscoff spread dan biskut biscoff d atas permukaan brownies. Masukkan dalam ketuhar dengan suhu 160 darjah Celcius selama 45min atau sehingga masak. Lain ketuhar lain aturan masanya.
Paprik ayam yang dikongsikan wirawati negara ini cukup istimewa sekali. Penggunaan tiga sos iaitu sos cili, sos tiram, sos tomato dan kicap memberikan rasa sedap yang padu.
Ada pulak ramuan sayur-sayuran lobak merah , jagung muda dan bunga kubis, memang cukup berkhasiatlah. Jom cuba cepat dimasak, sedap dimakan
RESEPI PAPRIK AYAM
BAHAN-BAHAN :
6 ketul Ayam | boleh guna bahagian kepak dipotong kecil
Bahan A (dikisar semua dengan sedikit air): 👉 1 biji bawang merah besar 👉 3 ulas Bawang putih 👉 6 tangkai cili kering (rendam dgn air pnas)
Bahan B : 👉 2 sudu mkn sos cili 👉 2 sudu mkn sos tiram 👉 1 sudu mkn sos tomato 👉 2 sudu mkn kicap manis utk pewarna
BAHAN C:
👉 1 batang lobak merah 👉 bunga kobis (ikut byk mna nk letak) sy xda bunga kubis jd sy pkai brokoli😂 👉 2 batang Baby corn (anak jagung muda) 👉 2 batang serai dititik 👉 4 helai daun limau purut (buang urat tgh)
👉 2 tangkai cili padi merah (diketuk atau belah tgh) 👉 2 tangkai cili padi hijau (diketuk atau belah tgh) 👉 1 biji bawang holland potong bulat @ potong ikut suka😂
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan A dgn sedikit minyak sehingga masak @ pecah minyak, masukkkan semua bahan B tambah sedikit air. 2. Kemudian masukkan ayam. Biarkan didih sekejap, kemudian tmbahkan perisa garam, gula n ajinomoto(optional) secukup rasa biarkn menggelegak dulu. 3. Agak ayam dh separuh masak, baru masukkn semua Bahan C sayur, serai dan daun limau purut yg dibuang urat tengah. 4. Biarkan menggelegak seketika, kemudian masukkan bawang holland dan cili padi. dah masuklan semua bahan, biarkan bersatu dlm kuali dan biarkn semua mengelegak dlm 3 ke 4 minit. 5. Jangan masak lama² nanti sayur terlampau layu jadi tak sedap.. dah boleh tutup api.. siap blh hidang..
Hujung minggu semestinya saat yang ditunggu-tunggu oleh para ibu. Waktu cuti beginilah seronok jika nak masak pelbagai hidangan enak buat keluarga tercinta. Khas buat anda, tiga set nasi lengkap yang mudah, sedap dan menjadi pilihan ramai. Selamat mencuba.
1. NASI AYAM
BAHAN-BAHAN
Bahan A – Ayam
1 ekor ayam – bersihkan
3 biji bawang putih- cincang halus atau kisar
4cm halia –hiris nipis
1 kiub pati ayam
Sedikit garam
Bahan B – Sambal Lada
4 biji cili merah
3 biji cili padi merah
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
2sm halia muda
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos cili atau sos cili Thai
1 sudu besar cuka makan
Bahan C – Nasi
4 cawan beras
2 sudu besar minyak
2 ulas bawang putih
3sm halia -hiris nipis
1 sudu besar minyak bijan
2 helai daun pandan
(daun pandan beri aroma wangi)
Bahan D – Sup Ayam
1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
Daun sup
Bahan E: Hiasan sampingan
Salad
Timun
Tomato
Tauge
CARA MEMASAK:
Ayam:Rebus ayam dalam dlm periuk bersama bawang putih dan halia.
Masukkan air menenggelami ayam, kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam.
Rebus ayam hingga masak lebih kurang 1/2 jam. angkat ayam dan ketepikan.
Air rebusan ayam tu bahagi dua, akan digunakan untuk sup dan nasi ayam nanti.
Bila nak makan baru potong dan letakkan sedikit kicap cair, renjis minyak bijan dan hias dengan hirisan daun sup.
Cara buat Sambal Cili: Masukkan semua bahan bahan B dalam pengisar dan kisar.
Masak hingga agak pekat.
Nasi:Panaskan minyak dan tumis bahan C yang relah dikisar bagi Bahan C, setelah agak garing separuh bahan tumis masukkan dalam periuk nasi ayam, separuh lagi akan digunakan untuk sup ayam.
Masukkan separuh air rebusan ayam tadi, masak nasi seperti biasa dan masukkan juga sedikit minyak bijan.
Di dalam periuk lain masak sup ayam hingga mendidih dan masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi, akhir sekali masukkan pula daun sup, tutup api.
Hidang bersama daun salad, hirisan timun dan hirisan tomato sebagai pelengkap menu nasi ayam hainan ni.
INFO CHEF: Resipi nasi ayam nampak renyah tetapi mudah disediakan
2. NASI LEMAK PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras – cuci bersih dan toskan
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
½ cawan jus pandan (kisar 5 helai daun pandan kisar bersama 1/2 cawan air dan tapis)
1 batang serai -titik
1 helai daun pandan – simpul
3 ulas bawang merah – hiris
1 ulas bawang putih – hiris
1/2 sudu teh halba
1 sudu besar mentega
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
Cairkan mentega dalam periuk elektrik atas dapur biasa.
Tumiskan, bawang merah, bawang putih, serai, daun pandan dan halba.
Masukkan air, air pandan pandan, sedikit pewarna hijau dan santan.
Selepas mereneh, masukkan beras dan garam, kacau rata.
Pindahkan periuk dalam periuk sarang periuk elektrik.
Biarkan nasi masak seperti biasa.
SAMBAL SOTONG KERING
BAHAN-BAHAN:
8 keping sotong kering – rendam hingga lembut dan cuci bersih
1/2 cawan air asam jawa
1 biji bawang besar-hiris bulat
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar:
10 -15 tangkai cili kering -rendam lembut
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm belacan
CARA MEMASAK:
Sotong direbus sebentar hingga lembut, angkat dan toskan.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan air asam jawa , perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga sambal hampir kering dan kuahnya pekat.
Kemudian masukkan sotong dan bawang besar. Kacau rata seketika.
Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak yang dilengkapi dengan telur rebus, timun dan kacang goreng.
INFO CHEF: Boleh juga hidangkan bersama sambal ikan bilis atau udang
3. NASI MANDY AYAM
AYAM MANDY
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam – belah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( lihat di bawah)
2 biji bawang besar-hiris bulat
Sedikit pewarna kuning/saffron
Aluminium foil.
CARA MEMASAK:
Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250’C selama 1 jam. Pada 10 minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
NASI MANDY:
BAHAN-BAHAN:
4 cawan beras basmathi – rendam 20 minit dan toskan
3 sudu besar minyak sapi)
4 ½ cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar – hiris halus
3 ulas bawang putih – hiris halus
2.5cm halia – hiris halus
1/3 cawan kismis
Rempah tumis 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga kekuningan.
Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam periuk nasi elektrik.
Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
Bila nasi kering, buat lubang di tengah nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar.
Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau nasi dan masak nasi sehingga masak.
SOS MANDY
BAHAN-BAHAN:
1 biji tomato -hiris
5 biji cili besar hijau – hiris
1 tangkai batang ketumbar – halus
Garam, gula
JuslePerahan lemon secukupnya
CARA MEMBUAT:
Masukkan semua bahan dalam pengisar.
Kisar, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
INFO CHEF: Semasa bakar ayam, ia akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air tersebut. Campurkan air dengan saffron atau pewarna kuning.
Kalau anda penggemar lempeng, wajib cuba resipi lempeng lembut gebu ini! Lempeng ni sedap dihidang bersama sambal tumis telur.
Tak susah pun nak buat lempeng ni. Resipi yang dikongsi Suzana Othman, yang meniaga lempeng memang menjadi lembut dan gebu. Siap boleh tahan lembut sampai ke esok pagi tau.
1. Masukkan telur, minyak masak, garam, gula dan sedikit air dalam pengisar. Kisar hingga telur kembang. 2. Kemudian masukkan tepung dan baking powder berselang seli dgn air, kisar hingga tepung sebati. 3. Tuang adunan dalam jug, biarkan selama 1 jam supaya baking powder bertindak balas untuk dapatkan lempeng yang lembut dan gebu.
6. Tuang adunan ikut saiz pan. Tak perlu lenggang pan ye.
7. Tunggu sehingga lempeng timbul buih-buih halus, kemudian baru balikkan. 8. Bila dah masak, angkat dan letak dalam pinggan. Teruskan proses masak lempeng hingga habis adunan. 9. Cara memasak ada di dalam video DI SINI.