Macam-macam cara dan stail orang memasak. Ada yang masak campak-campak pun dah menjadi , rasa pun sedap. Berkenalan dengan Syed Munawwar Syed Muhazani salah seorang instafamous dengan jutaan pengikut di instagramnya syedmunawwar punyai stail tersendiri dalam mengolah masakan.
Leka melihatnya memasak di instagram, santai dan bersahaja. Setiap kali video memasaknya dimuat naik, sememangnya dinantikan. Jom cuba resipi yang dikongsinya.

TOM YAM SANTAN

Bahan-bahan:

2 liter air

5 helai daun limau purut / di carik kasar

5 biji bawang merah / dihiris

1 1/2 inci lengkuas / dihiris

3 batang serai / dititik

1 kotak kecil santan

4-5 sudu besar pes tomyam

5-6 biji cili padi merah dan hijau / tumbuk kasar

2 batang lobak merah / dihiris

1 1/2 sudu makan sos ikan

200gm isi ayam / potong dadu

100gm cendawan tiram

100gm cendawan enoki

100g cendawan shimeji

10 biji tomato ceri

1 sudu kecil gula

Sedikit garam

Jus limau nipis

Daun ketumbar

2-3 akar ketumbar

Bahan tumbuk kasar:

Cili Padi hijau dan merah

Cara memasak:

IKLAN

1.Panaskan periuk dan masukkan air. Biarkan mendidih dan masukkan santan. Sentiasa kacau perlahan.

2.Masukkan daun limau purut,serai,bawang merah,lengkuas,akar ketumbar. Rebus seketika.

3.Masukkan cili padi yang telah ditumbuk kasar dan pes tomyam. Kacau perlahan-lahan.

4.Kemudian masukkan isi ayam dan lobak merah.

5.Kacau, biarkan ayam sedikit masak dan lobak lembut.

6.Masukkan cendawan tiram,cendawan shimeji dan cendawan enoki. Rebus dan kacau perlahan-lahan.

7.Masukkan sos ikan dan tomato ceri yang dibelah dua. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.

8.Akhir sekali masukkan daun ketumbar. Kacau sedikit dan siap dihidang.

 

 

KUETIAU HAILAM

Bahan-bahan:

1/2 bungkus kuetiau

1 sudu besar kicap cair

1 sudu kecil minyak bijan

2 sudu besar minyak masak

IKLAN

2 biji bawang merah / dihiris

5-6 ulas bawang putih / dihiris

3 sudu besar cili kering kisar

1-2 sudu besar sos tiram

1-2 sudu besar sos cili

1 1/2 sudu besar sos tomato

2 1/2 cawan air

1 kiub pati ayam

2 batang lobak merah / dipotong bulat@bunga

1-2 sudu besar kicap manis

1 sudu kecil kicap pekat

3-4 putik jagung / dipotong serong

15 ekor udang saiz sederhana

7 ekor sotong saiz sederhana

Setengah pokok brokoli / potong kecil

100gm sawi / potong 2 inci

IKLAN

1 sudu besar serbuk lada hitam

1 sudu kecil serbuk lada putih

1/2 cawan bancuhan air tepung jagung

Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:

1.Rendam kuetiau dalam semangkuk air panas selama 10minit dan toskan.

2.Panaskan periuk non-stick goreng seketika kuetiau bersama kicap masin cair dan sedikit minyak bijan. Angkat dan ketepikan dahulu.

3.Panaskan minyak masukkan bawang merah dan bawang putih tumis sehingga wangi. Masukkan cili kering kisar. Masak sehingga pecah minyak.

4.Masukkan sos tiram,sos cili dan sos tomato dan kacau seketika. Masukkan air biarkan mereneh.

5.Seterusnya masukkan kiub pati ayam,lobak merah,kicap manis dan kicap pekat. Kacau sebati.

6.Masukkan putik jagung,udang dan sotong,brokoli,pak choy,serbuk lada hitam dan serbuk lada putih. Kacau.

7.Akhir sekali perasakan garam dan gula. Tuangkan bancuhan air tepung jagung. Biarkan kuah pekat seketika. Siap dihidang.

MOIST CHOCOLATE CHIP CAKE

Bahan-bahan:
220gm tepung gandum (diayak)
1 1/2 sudu teh serbuk penaik (diayak)
250gm mentega
170gm gula pasir
3 biji telur gred A atau B
1 sudu teh esen vanilla
250ml susu Full Cream
200gm coklat cip
Loyang bulat saiz 9inci

Cara memasak:
1.Panaskan oven dengan suhu 160c api atas bawah selama 15minit.

2.Ayak bahan kering tepung gandum dan serbuk penaik. Ketepikan dahulu.

3.Masukkan mentega dan gula pasir dalam bekas. Pukul sehingga kembang menggunakan mixer.

4.Masukkan telur ayam satu persatu sambil pukul menggunakan mixer sehingga kembang.

5.Kemudian masukkan esen vanila. Pukul lagi dan masukkan bahan kering yang telah diayak tepung gandum dan serbuk penaik secara berselang seli dengan susu full cream.

6.Masukkan secara berselang seli sambil pukul menggunakan mixer sehingga adunan sebati sahaja. Jangan overmix selepas masukkan bahan kering. Sekadar sebati sahaja.

7.Selepas itu masukkan 100gm coklat cip dari sukatan sebenar ke dalam adunan.

8.Kaup balik sekali lalu sahaja. Dan masukkan ke dalam loyang bulat berukuran 9inchi.

9.Taburkan 100gm lebihan coklat cip tadi ke atas adunan. bakar dengan suhu 160c selama 1jam.

10.Jika rasa coklat cip terlampau banyak boleh kurangkan.

Foto & Resipi:Syed Munawar Syed Muhazani