Menu antarabangsa yang Min kongsikan kali ni, memang unik. Sajian inspirasi dari 6 negara dari enam negara iaitu Pakistan, Timur Tengah, Jepun, Mediterranean, Indonesia dan USA. Resipi nombor 6 ,Burger Udang Mediterranean memang luar biasa. Tapi diubahsuai sesuai selera Malaysia.

Resipi ni semua diolah semula oleh Ketua Chef Ahmad Nizam Saidin, Chef Ku Iskandar Hafizuddin, Chef Mohd Suhaize Hasim, Chef Azrin Nuruddin, Chef Muhammad Azrin Mustafar dan Chef Rafi’ah Ghazali. Min dah rasa semua sajian ni memang ‘terangkat’ lah. Kreatif betul team Chef di sini.

Korang kena cuba ni…

1. SPICY CHICKEN INFUSED WITH HONEY


BAHAN-BAHAN :

  • 60gm peha ayam
  • 60gm brokoli
  • 60gm kubis bunga (cauliflower)
  • 40gm lobak merah
  • 60gm asparagus
  • 4 ulas bawang putih
  • 80gm kentang goreng (french fries)
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 3 biji tomato cheri
  • 2 sudu teh madu
  • Serbuk perasa secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Bersihkan peha ayam. Perap peha ayam dengan gula, garam dan serbuk perasa.
2. Panggang peha ayam yang siap diperap.
3. Sapukan dengan madu yang telah diperasakan dengan cili api, bawang merah dan bawah putih di atas peha ayam.
4. Letakkan peha ayam di bawah ketuhar pembakar salamander (ketuhar pemanggang) sehingga warna menjadi keperangan.
5. Kemudian gorengkan french fries dalam minyak penuh, gunakan deep fryers. Angkat dan ketepikan.
6. Kemudian rebus pula brokoli, kubis bunga, lobak merah dan asparagus di dalam air panas.
7. Tumiskan bahan-bahan yang telah direbus tadi bersama bawang putih.
8. Hidangkan ayam panggang bersama kentang goreng dan sayuran rebusan tadi.

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Inspirasi sajian Amerika Syarikat
Keistimewaan : Rasa ayam berjus dengan khasiat madu

Info Chef : Terdapat dua jenis ketuhar salamander , satu berupa ‘hand held’ dan yang kedua berbentuk ketuhar. Ia menjanjikan pemanggangan yang menyeluruh dan rata.

2. BEST FRANCE OF LAMB @ LAMB NOISETTE


BAHAN-BAHAN :

  • 180gm kambing potong
  • 70gm kentang
  • 60gm brokoli
  • 40gm kubis bunga (cauliflower)
  • 40gm lobak merah
  • 70gm kailan
  • 60gm mentega
  • 40gm bawang putih
  • 100gm rempah cajun
  • 100gm serbuk paprika
  • 100gm daun rosemary
  • 100gm lada hitam
  • 3 sudu makan minyak masak
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula

CARA MEMASAK :
1. Perap rusuk kambing dengan bahan perasa cajun, paprika, daun rosemary, garam dan lada hitam. Kemudian panggang hingga masak.
2. Lenyekkan kentang bersama susu dan mentega sehingga kentang lembut.
3 .Rebus sayur – sayuran yang telah dipotong dan campur bersama sedikit garam dan bawang putih.
4. Hidangan sedia untuk dihidang.

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Inspirasi sajian Perancis
Keistimewaan : Daging kambing yang kaya rasa herba berperisa

Info Chef: Gunakan daging bahagian tulang rusuk untuk rasa empuk berjus

IKLAN

3.BAKED CHICKEN BRIYANI PAKISTAN


BAHAN-BAHAN :

  • 2 ketul ayam dipotong empat
  • 1 peket kecil rempah briyani
  • 1 sudu teh garam

Bahan untuk dikisar:

  • 4 biji bawang besar merah
  • 10sm halia
  • 6 ulas bawang putih
  • 4 biji cili hijau

*Simpan sedikit bahan yang dikisar untuk memasak nasi beriani.

  • 5 sudu makan minyak masak
  • 10gm kayu manis
  • 10gm kuntum bunga lawang
  • 10gm buah pelaga
  • 10gm bunga cengkih
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air (jika perlu)
  • 1/2 sudu besar pes tomato
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Bahan nasi beriani :
300gm beras basmathi – *dicuci, rendam selama sekurang-kurangnya 30 minit dan kemudian toskan.

Bahan tumis nasi:

  • 3 sudu makan minyak masak
  • 1 sudu makan minyak sapi
  • 3 sudu makan bahan kisar *yang disimpan sewaktu masak ayam tadi
  • 8 sudu makan kuah ayam briyani panggang
  • 100ml susu cair
  • 1 sudu kecil serbuk perasa (kiub ayam)
  • 750ml air
  • Sedikit pewarna kuning

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumiskan rempah empat sekawan.
2. Masukkan bahan yang telah dikisar dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan pes tomato dan kacau sehingga rata.
4. Masukkan ayam yang digaul dengan rempah tadi. Masak sehingga rempah pecah minyak.
5. Apabila rempah mula pecah minyak masukkan susu cair dan biarkan mendidih.
6. Jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air. Perasakan secukupnya.
7. Angkat ayam sahaja dan susun dalam bekas/tray yang dilapik dengan foil (jika ada) dan bakar dalam oven dengan kepanasan 180 darjah celcius selama 25minit.

Cara masak nasi beriani:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi.
2. Tumiskan bahan yang di kisar sehingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan kuah ayam briyani dan masak seketika.
4. Masukkan susu cair dan kiub ayam sehingga mendidih seketika. Tutup api.
5. Masukkan beras, air dan bahan tumis ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa. Apabila api telah naik, buka dan titiskan pewarna kuning 3-4 kali ke dalam nasi. Kacau sedikit. Jangan terlalu
lama.
6. Tutup dan biarkan api dalam keadaan "warm" dalam 15-20 minit atau sehingga nasi betul-betul masak.

IKLAN

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Panggang dan tumis
Jenis masakan : Inspirasi sajian Pakistan
Keistimewaan : Nasi beriani ayam panggang beraroma wangi dan kaya rempah ratus

Info Chef : Beras basmathi perlu direndam sekurang-kurangnya 30 minit supaya ia masak lembut dan gebu. Pastikan cawan yang diguna untuk menyukat beras sama dengan menyukat air.

4. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI


BAHAN-BAHAN :

  • 150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
  • 2 sudu makan kicap soya
  • 3 sudu makan minyak masak
  • 1 sudu teh gula
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh lada putih
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu makan mentega
  • 2 sudu makan sos teppanyaki
  • 1 sudu teh sos ikan
  • 1 sudu makan serbuk bawang putih

Cara Membuatnya:
1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter.
2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau
rata.
3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit.
4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris.
5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu
mentega dan bawang putih goreng.
6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan.
7. Makanan siap untuk dihidangkan.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun
Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.

Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.

IKLAN

5. INDONESIAN LAMB FRIED RICE


BAHAN-BAHAN:

  • 300gm daging kambing, dihiris tipis atau dipotong dadu kecil
  • 450gm nasi sejuk
  • Minyak masak secukupnya
  • 100ml air rebusan daging kambing
  • 2sm kayu manis
  • 1 helai daun bay

Bahan Kisar:

  • 7 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 biji cili merah
  • 2 biji cili padi
  • ¼ sudu teh serbuk kunyit
  • ¼ sudu teh jintan
  • 2 biji buah pelaga, haluskan
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • Kicap manis secukupnya
  • Garam secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali
2. Masukkan kayu manis, daun bay dan bahan-bahan kisar, tumis sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan daging kambing ke dalamnya, kacau rata dan biarkan seketika.
4. Masukkan pula air rebusan kambing, biarkan mendidih sampai daging kambing empuk dan kuah pekat.
5. Masukkan nasi dan kicap serta garam ke dalamnya, kacau sehingga rata sehingga nasi mula kelihatan mengering.
6. Angkat dan sedia untuk disajikan.

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Indonesia
Keistimewaan : Sesuai untuk sarapan, tengahari petang, mahu pun malam

Info Chef : Nasi goreng berempah yang lazat dengan ramuan daging kambing berempah.

6. HOME MADE PRAWN @ CRUSTACEAN MEDITERRANEAN BURGER


Bahan-Bahan:

  • 870gm isi udang segar
  • 200gm bawang merah dicincang
  • 50gm daun ketumbar segar
  • 50gm tomato | dihiris|
  • 50gm salad
  • 50gm jeruk lemon
  • 6 biji telur
  • 20gm serbuk perasa
  • 10gm garam
  • 200gm kentang putar
  • 40gm daun bawang
  • 10gm serbuk cili
  • Roti bun
  • Sos thousand island secukupnya
  • Kepingan keju cheddar secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Cincang isi udang, daun ketumbar, bawang merah, jeruk lemon dan daun bawang.
2. Gaulkan bahan tersebut bersama serbuk perasa, serbuk cili, garam dan kentang putar sehingga rata.
3. Bentukkan menjadi patty @kepingan bulatan burger
4. Panggang kepingan burger di atas kuali rata @pemanggang bersama roti.
5. Cairkan keju di atas kepingan burger
6. Lapiskan dengan burger bersama salad, tomato dan sos thousand island.
7. Hidangkan burger bersama salad sayur-sayuran.

Saiz hidangan : 1 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Inspirasi sajian Mediterranean
Keistimewaan : Burger udang memenuhi citarasa penggemar makanan laut

Info Chef : Burger udang beri variasi kepada pilihan kepingan burger. Usah dipanggang lama untuk mengelakkan dari menjadi kering dan hilang jus..

TERIMA KASIH : PNB Perdana Hotel & Suites On The Park ,10, Jln Binjai, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. www.pnbperdanaonthepark.com