Menu ni paling mudah untuk disediakan untuk minum petang. Kalau ada potluck untuk anak-anak pun menu ni pasti jadi kesukaan ramai. Hanya menggunakan empat bahan untuk menyediakan sandwich ini.Jomlah kita buat.
Strawberry Peanut Butter Sandwich
Bahan-bahan:
Roti Coklat kismis
Roti butterscotch
Strawberry filling
Chocolate peanut butter
*2 bungkus roti ni boleh dapat satu box sandwich tu.
Strawberry filling & chocolate peanut butter
Kredit: Syahirah Adnan
Resipi Nasi Briyani Asli Dari Pakistan Lain Dari Resipi Nasi Briyani Di Malaysia
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Buat Tat Telur, Enak Rasa Dan Tidak Hanyir
Sukanya menikmati tat telur. Baunya saja sudah cukup buat anda terliur nak menikmatinya segera. Kalau dah suka boleh hadap semua sekali dalam satu masa. Pastri yang rangup, inti kurang manis dan tidak hanyir menjadikan tat ini sangat enak dinikmati pada bila-bila masa. Jom kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya.
BAHAN-BAHAN:
Inti tat:
- 5 biji telur
- 250ml krim putar
- 175gm gula kastor
- 125ml susu segar
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1/2 sudu teh esen vanilla
Kulit Tat:
- 150gm tepung gandum
- 6 sudu makan mentega sejuk | dipotong dadu
- 125ml air sejuk
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula halus
CARA MEMASAK:
1. Bagi menyediakan kulit tat, panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pada masa yang sama, campurkan tepung gandum, garam dan gula ke dalam mangkuk besar.
3. Kemudian cubitkan mentega sejuk dengan campuran tepung sehingga bergumpal dan tambah air sejuk sedikit demi sedikit sedikit sehingga adunan lembut.
4. Kepalkan menjadi bola dan bungkus dengan pembalut plastik. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
5. Tabur sedikit tepung dan uli doh sederhana tebal dan letakkan doh ke dalam acuan. Cucuk- cucukkan pai dengan garfu supaya kulit pai masak sempurna.
6. Bakar selama 15 minit sehingga kulit tat kelihatan separuh masak. Sejukkan seketika sebelum diisi dengan inti.
7. Untuk menghasilkan inti tat, satukan kesemua bahan dan pukul hingga sebati. Tapis dan tuang ke dalam kulit pai yang telah dimasak tadi.
8. Masukkan kembali ke dalam ketuhar dan bakar sehingga tat masak.
Cucur Telur Mudah & Jimat, Rangup DiLuar Sedap Inti Didalam
Cucur telur ni mudah sangat dibuat. Yang penting doh luarnya rangup dan sedap. Intinya pulak sangat murah kosnya.
Cukup dengan telur, bawang, cili merah kucai dan daun bawang, ringkas aje ramuannya. Tak payah daging atau ayam. telur aje sudah memadai. Boleh berjimat bahan dapur, jadi taklah kerap keluar rumah beli keperluan. Ingat, duduk rumah elok-elok.
CUCUR TELUR
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
200gm tepung gndum
25gm mentega
1 biji
Secubit garam
1/4cawan air
Bahan inti :
2 biji telur
2 biji bawang dhiris*
2 biji cili merah dihiris*
Daun kucai secukupnya
Daun bawang dipotong
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Gaul tepung,mentega,telur,garam sebati.Masukkn air sedikit-sedikit uli hingga x mlekat di tangan.
2. Bahagikan doh kepada 8 bahagian, sapukan mentega dan rehatkan doh..
3. Panaskan kuali goreng bbahan bahan bertanda* hingga layu masukkn garam dan telur kacau hingga masak biar sejuk.
4. Leperkn doh letak inti n lipat sapu sekali lagi mntega…masa nak mngoreng tarik danleperkn sdkt doh..dah boleh goreng.
.
Selamat mencuba 😊
.
Resepi Oleh: Raja Zulaida Raja Kamal
5 Resipi Roti Lembut & Gebu Tanpa ‘Bread Maker’ & Bakar Guna Oven Biasa Je.
Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri pelbagai jenis roti untuk dijamu pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Anda juga boleh menjimatkan kos lebih-lebih lagi jika memiliki ahli keluarga yang ramai. Dikongsi lima jenis roti lagi untuk anda cuba buat sendiri. Selamat mencuba!
1. ROTI BENGGALI
BAHAN-BAHAN:
- 1000gm tepung high protein
- 80gm gula
- 50gm susu tepung
- 12gm yis
- 10gm bread improver
- 2 biji kuning telur
- 550gm air
- 18gm marjerin
- 100gm garam
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan ke dalam penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
- Susun keempat-empat doh tadi di dalam loyang. Guna loyang bertutup.
- Sapu marjerin pada keseluruhan loyang termasuk penutup.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
2. CINNAMON ROLL
BAHAN A:
- 250gm tepung roti
- 20gm gula
- 1 sudu makan susu tepung
- 1 biji kuning telur
- 4gm yis
- 15gm marjerin
- ½ sudu teh garam
- 100ml air
BAHAN B (FILLING):
- 3gm serbuk kulit kayu manis
- 50gm gula perang
- 20gm mentega
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli selama 30 minit. Adun hingga menjadi doh.
- Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Canaikan doh menjadi bentuk segi empat. Sapu adunan dengan mentega, gula perang dan serbuk kayu manis di atas doh.
- Gulung dan kemaskan hujungnya dengan disapu dengan sedikit air pada doh agar ia melekat.
- Potong sebanyak 12 gulung sama saiz.
- Susun di dalam loyang yang telah dilengser marjerin. Ketepikan dan biarkan dalam 30 minit sehingga doh naik lagi sekali ganda.
- Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar doh terlebih selama 20 minit.
- Keluarkan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Boleh bentukkan roti mengikut kesukaan masing-masing.
3. ROTI KEK
BAHAN ROTI:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
BAHAN A:
- 4 biji kuning telur
- 20gm gula kastor
- ½ sudu teh esen vanila
( Pukul semua bahan A sehingga ringan dan gebu)
BAHAN B:
- 4 biji putih telur
- 80gm gula
( Dalam bekas berasingan, putar putih telur hingga kembang. Tambah gula dan putar lagi hingga kaku (jika diterbalikkan putih telur tidak jatuh)
BAHAN C:
- 110gm tepung gandum
- 70gm mentega
BAHAN LAIN:
- Pewarna merah dan hijau
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat doh roti; Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu sehingga doh naik dua kali ganda. Ketepikan.
- Untuk membuat adunan kek; Masukkan adunan Bahan B ke dalam adunan Bahan A, kacau rata dengan menggunakan kaedah kaup balik.
- Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan tadi (kaup rata).
- Masukkan minyak dan kacau rata menggunakan kaedah kaup balik. Bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan satu bahagian dengan merah dan satu bahagian dengan warna hijau.
- Tuang adunan kek yang telah siap tadi ke atas roti yang telah naik tadi, berselang seli warna merah dan hijau.
- Bakar pada suhu 180C selama 25 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh gantikan tepung gandum (bahan C) dengan tepung kek.
4. ROTI PAUN MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak.
5. ROTI PAUN KELADI
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- 2 sudu makan pes keladi
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur (saiz A)
- ¼ cawan mentega
- Sedikit cucu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Pes pandan yang berwarna hijau membuatkan warna roti ini lebih menarik.