Food Institute of Malaysia (FIM) adalah pusat pengajian seni kulinari dan bakeri di Petaling Jaya ini tersohor dan banyak melahirkan tenaga Chef yang berjaya dalam industri makanan dan perhotelan. Di sini barisan pensyarahnya telah menyediakan 10 menu untuk meraikan Hari Jadi. Super lembut, gebu dan sedapnya.

Tapi ingat sambutan Hari Jadi buat di rumah aje bersama famili, pasti anak-anak suka. Yang bestnya menu Hari Jadi ini juga boleh dijadikan idea untuk berniaga makanan.


Jom semak menu yang disediakan Chef Fadza, Chef Nuruddin, Chef Hazim dan Chef Idris

1. ECLAIRE (CHOUX PASTE)



BAHAN-BAHAN :

A. Bahan choux pastri :

  • 125 ml air atau susu cair
  • 63gm mentega
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh gula
  • 44gm tepung roti
  • 50gm tepung kek
  • 157gm telur

Bahan inti krim:

  • 250ml krim putar (topping)
  • 1 sudu teh strawberi emulco atau cappucino | ikut kesukaan

CARA MEMASAK :
1. Satukan air, mentega, garam dan gula ke dalam kuali.
2. Didihkannya, campuran kena dibiarkan mendidih supaya mentega tidak pecah dan terampai di permukaannya.
3. Padamkan api dan masukkan kesemua tepung, dan kacau cepat-cepat.
4. Nyalakan kembali api sederhana dan kacau berterusan hingga membentuk bebola doh dan melekang dari tepi dinding kuali.
5. Alihkan dari api dan biarkan ia sejuk sedikit.
6. Alihkan doh ke dalam mangkuk adunan, pukul dengan kelajuan perlahan hingga doh suam dan tetapi terlalu panas untuk disentuh.
7. Dengan kelajuan sederhana pukul telur, tuang sedikit demi sedikitt.
8. Tunggu ia sebati sebelum ditambah, biarkan ia meresap sepenuhnya. Bila telur dah meresap pes sudah sedia.
9. Masukkan pes ke dalam beg piping bermuncung di hujung dan paipkan pes di atas dulang pembakar yang dialas kertas parchment.
10.Paipkan pes menjadi jaluran 2sm lebar dan 8sm panjang.
11. Bakar dalam suhu 125 C selama 15 minit dan kemudian turunkan suhu ke 190 C dan biarkan dibakar hingga eclair nampak masak dan tidak lembab.
12. Ambil topping krim dan kacau hingga ia bertanduk dan masukkan pes cappucino atau pes strawberi, pukul hingga sebati.
13. Lubangkan dihujung dan isikan dengan krim, dan boleh juga dihiaskan atas permukaannya.

INFO CHEF : Doh harus dalam keadaan tidak terlalu panas, suam kuku supaya telur tidak masak bila dimasukkan dalam adunan. Hidangan untuk 5 keping.

2. FRUIT TARTLET



BAHAN-BAHAN:

Bahan kulit tart (pastri rapuh) :

  • 187gm tepung kek
  • 125gm mentega sejuk dipotong kiub
  • 1/8 sudu teh garam
  • 2-3 sudu besar air sejuk | dingin

Bahan krim pastri :

  • 250ml susu cair
  • 32gm gula (1)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 biji telur
  • 19gm tepung jagung
  • 32gm gula (2)
  • 15gm mentega
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Bahan inti :

  • 300gm kulit tart | sudah dibahagikan ikut saiz acuan tart
  • 150gm krim pastri
  • 1 biji buah kiwi| dipotong kecil
  • 4 biji buah strawberi | dipotong kecil
  • 1 biji buah pic | dibelah dua
  • 20gm aprikot glaze | mengilatkan permukaan
  • 3 sudu besar air panas

CARA MEMASAK :

Cara memasak kulit tart (pastri rapuh):
1. Ayak tepung kek ke dalam mangkuk adunan (mixer).
2. Masukkan mentega dan garam ke dalam mangkuk adunan. Campur dan kacau dalam kelajuan sederhana sehingga sebati dan tiada ketulan
3. Renjiskan air sejuk, sedikit demi sedikit dalam adunan hingga membentuk doh.
4. Tutup doh dengan balutan plastik dan masukkan ke dalam chiller peti sejuk.. Biarkan doh rehat selama 20 minit.
5. Taburkan sedikit tepung dia atas doh atau penggelek kayu (rolling pin) .Gunakan cukup sekadar mengelakkan ia melekit, usah terlalu banyak kerana ia boleh mengeraskan doh.
6. Ratakan doh dan tebarkan dan canaikan hingga 3mm ketebalan yang seragam.
7. Canai dari tengah menghala keluar hingga membentuk bulatan. Bahagikan ikut acuan tart.
8. Tekan doh di dalam acuan tart dan keliling dinding acuan.
9. Tekan dan jangan regang, kerana meregang akan membuatkan ia mengecut semasa dibakar nanti.
10. Biarkan doh rehat kira-kira 10 minit.
11. Isikan inti dan bakar 15-20 minit dalam suhu 210 C atau perang keemasan.

Cara memasak krim pastri :
1. Di dalam kuali larutkan gula ke dalam susu dan biar mendidih. Alihkan daripada api.
2. Dalam mangkuk berasingan, pukul kuning telur dan telur. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan tepung jagung dan gula (2) ke dalam campuran telur.
4. Masukkan campuran telur ke dalam larutan susu panas tadi, dan pukul perlahan.
5. Campuran adunan tadi dimasak hingga mendidih, dikacau sekali sekala.
6. Apabila adunan mendidih dan pekat , alihkan daripada api
7. Masukkan mentega dan esen vanilla dan kacau hingga mentega cair
8. Biarkan sejuk,diketepikan dan digunakan sebagai ramuan inti nanti.

Cara memasak inti :
1. Sediakan kulit tarlet ( tart shell). Biarkan ia sejuk.
2. Paipkan krim pastri ke dalam shell dan hiaskan dengan buah-buhan yang sudah dipotong.
3. Di dalam kuali masukkan aprikot glaze dan air panas. Masak atas api perlahan hingga campuran larut.
4. Guna berus pastri, dan sapukan glaze di permukaan tart

INFO CHEF : Sebelum mencanai doh pastikan ia sudah direhatkan 20 minit dalam peti sejuk untuk mengelakkan doh mengecut .

3. BROWNIES



.

BAHAN-BAHAN:

  • 100gm mentega
  • 100gm gula kastor
  • 60gm gula perang
  • 2 biji telur
  • 40gm coklat gelap | dicincang halus
  • 100gm tepung kek
  • 40gm serbuk koko
  • Secubit garam
  • 90gm coklat gelap | dipotong kiub
  • 30gm walnut | dicincang

CARA MEMASAK :
1. Ambil periuk dan masukkan mentega, gula kastor dan gula perang. Masak dengan api sederhana dan kacau hingga mentega cair dan menjadi berkilat.
2. Biarkan campuran mentega menjadi suam kuku. Kemudian baru masukkan telur. Kacau hingga sebati jangan dipukul telur kerana ia boleh menyebabkan adunannya mengembang dan rapuh.
3. Masukkan coklat yang dicincang kacau hingga coklat cair.
4. Ayak tepung kek, serbuk koko dan garam bersama. Lipat kaup tepung ke dalam campuran coklat tadi.
5. Masukkan coklat gelap (kiub) dan walnut dan kacau hingga sebati.
6. Griskan tin pembakar (empat segi 6 in) atau alaskan dengan kertas parchment.
7. Tuangkan adunan di dalam tin pembakar dan bakar dalam suhu 180 C selama 15-20 minit.

INFO CHEF : Cairkan mentega bersama gula hingga mentega cair dan berkilat. Usah masak gula hingga terlalu larut. Mentega yang berkilat akan menghasilkan kesan kilat dan lapisan rapuh pada brownies.

4. CHICKEN SLIDERS (ALA BURGER)

IKLAN



BAHAN-BAHAN :

Bahan tomato salsa :

  • 2 biji tomato | dibuang biji dan dadu
  • 20gm daun bawang| dihiris
  • 2 ulas bawang putih | dicincang
  • 20gm daun ketumbar | dihiris halus
  • 20gm jalapenos | dicincang halus
  • 25ml jus lemon
  • Sedikit serbuk jintan putih
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk lada hitam secukup rasa

Bahan (patty) kepingan daging :

  • 30gm bawang besar | dicincang halus
  • 30gm daun saderi | dicincang halus
  • 30gm lobak merah | dicincang halus
  • 50ml minyak masak
  • 200gm ayam kisar
  • Garam secukup rasa
  • Lada sulah secukup rasa
  • 1 biji putih telur
  • 20gm serbuk roti (breadcrumbs)

Bahan melengkapi chicken sliders :

  • 30gm kepingan ayam chicken sliders (patty)
  • Kepingan bun roti secukupnya
  • 30gm mentega
  • 50ml mayonis
  • 200gm daun lettuce
  • Tomato salsa secukupnya

CARA MEMASAK:
Cara memasak tomato salsa :

1. Satukan kesemua ramuan dan gaulkan.Dan masukkan dalam peti sejuk.

INFO CHEF : Bahan yang segar akan menyebabkan ia tahan lama dan penampilan chicken slider yang menarik.

Cara memasak kepingan Chicken Sliders Patty :
1. Masukkan bawang besar, saderi dan lobak merah di dalam minyak, tumis hingga lembut, biarkan sejuk.
2. Satukan bawang besar,saderi, lobak merah, ayam kisar, putih telur, dan serbuk roti dalam mangkuk. Perasakan dengan lada sulah dan garam. Gaulkan agar bercampur rata.
3. Bahagikan adunan kepada 65gm, bentukkan dalam kepingan (patty) yang tebal.

INFO CHEF : Cuba gril dulu dalam satu sudu besar adunan patty untuk memastikan keenakan rasanya

Cara penyediaan Chicken Sliders:
1. Mula-mula gril patty sliders sehingga masak.
2, Sementara itu, sediakan roti dan sapukan dengan mentega di atas permukaan kedua dua belah roti dan diikuti dengan mayonis
3. Kemudian letakkan daun lettuce dan tomato salsa di satu bahagian.
4. Bila kepingan patty ayam sudah masak, letakkannya dan tutup dengan roti sebelah lagi.
5. Sedia untuk dihidang.

INFO CHEF : Elakkan daripada mencucuk kepingan ayam masa memasak agar ia lebih berjus.

5. SPICY CHICKEN FINGERS WITH CITRUS SAUCE



BAHAN-BAHAN :

Bahan untuk jejari ayam :

  • 100gm tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 50gm serbuk roti (breadcrumbs)
  • 100gm fillet (isi) ikan dory – potong jejari
  • Garam secukup rasa
  • Lada sulah secukup rasa
  • Serbuk paprika secukup rasa
  • Serbuk cajun secukup rasa
  • 20ml minyak masak untuk menggoreng

Bahan sos citrus :

  • 35ml jus oren
  • 35ml jus anggur
  • 35ml jus epal
  • Gula secukup rasa
  • Sedikit perahan jus lemon

CARA MEMASAK :
Cara memasak jejari :
1. Masukkan tepung di dalam kuali, telur dipukul dalam mangkuk berasingan dan serbuk roti dalam kuali lain.
2. Perap dengan paprika dan cajun dan perasakan ikan dengan garam dan lada sulah.
3. Salutkan fillet ikan ke dalam tepung, telur dan akhir sekali serbuk roti. Tekan dan golekkan fillet atas serbuk roti.
4. Goreng fillet hingga perang keemasan.
5. Toskan dan hidangkan segera dengan sos citrus.

INFO CHEF: Untuk elakkan lembik masak dan makan segera ketika masih garing. Usah simpan lama.

Cara masak sos citrus :
1. Sediakan semua ramuan jus dan satukan dalam satu mangkuk.
2. Sediakan kuali dengan api perlahan dan tuangkan jus ke dalamnya. Kacau.
3. Masukkan gula secukupnya. Jumlah yang diperlukan bergantung kepada kemanisan jus, usah terlalu manis.
4. Masukkan sedikit jus lemon.
5. Jika sos terlalu cair, boleh renehkan dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan yang diingini.
6. Boleh dihidang sejuk atau suam.

IKLAN

INFO CHEF : Selalu pastikan kepekatan kerana ia akan menjadi lebih pekat bila dibiarkan terus menerus di atas api.

6. EMPANADAS



BAHAN-BAHAN:

Bahan untuk kulit :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu teh gula
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan lemak sayuran (shortening)
  • 1 biji telur gred b
  • 3/4 cawan air pati ayam (sejukkan)

Bahan inti empanadas :

  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • 250gm daging kisar
  • 1 kiub pati daging
  • 4 sudu besar pati tomato
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 250ml air
  • 1 sudu teh oregano kering
  • 1/2 ulas bawang putih | dicincang
  • 1/2 biji lada benggala hijau | dipotong dadu kecil
  • 1/2 biji lada benggala merah | dipotong kecil
  • 500ml minyak | untuk menggoreng

CARA MEMASAK :
Cara memasak kulit empanadas :
1. Satukan tepung, gula, serbuk penaik dan garam, gaulkan hingga sebati.
2. Masukkan lemak sayuran pejal dan gaul dengan jari sehingga mendapat tekstur seperti serbuk roti.
3. Pukul telur bersama air pati ayam yang masih sejuk sehingga sebati.
4. Masukkan cecair tersebut ke dalam adunan tepung tadi secara perlahan sambal diuli sehingga tidak melekit selama 5-10 minit.
5. Rehatkan adunan di dalam peti sejuk selama 30 minit (bolehlah sediakan inti pula)

INFO CHEF : Gunakan air yang masih sejuk untuk elakkan lemak sayuran cair. Elakkan menguli terlalu lama untuk membuat kulit empanadas yang lembut. Hidangan untuk empat orang.

Cara memasak inti empanadas :
1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih, bawang merah, pati tomato, serbuk cili hingga naik bau, kemudian masukkan daging kisar Kacau hingga sebati.
2. Masukkan air bersama kiub pati daging.
3. Apabila air mula mengering masukkan lada benggala hijau dan merah, kacau sehingga kering dan daging masak

INFO CHEF : Pastikan inti kering untuk elakkan doh kulit menjadi lembik jika kandungan air tinggi.

Cara penyediaan (gabungan adunan doh empanadas dan inti)
1. Keluarkan aduan yang direhatkan di dalam peti untuk diuli.
2. Tabur tepung di atas permukaan meja untuk elakkan doh melekat di meja.
3. Uli adunan sehingga nipis lalu ditekan dengan menggunakan pemotong bulat atau cawan kopi.
4. Letakkan inti tadi kemudian basahkan di hujung adunan dengan menggunakan putih telur untuk memastikan empanadas melekat.
5. Tekan dengan menggunakan garpu agar ia melekat lebih kuat. Sedia untuk digoreng
6. Panaskan minyak dalam kuali, dan goreng sehingga kuning keemasan

INFO CHEF : Untuk lebih nampak menarik, masukkan lemak sayuran (shortening) ke dalam minyak sebelum digoreng

7. CHEESE RISOTTO BALLS



BAHAN-BAHAN :

  • 2 cawan beras arborio
  • 3 cawan air pati ayam
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 1/2 biji bawang besar | dicincang
  • 1/2 cawan keju parmesan
  • 250gm keju mozarella | dipotong dadu
  • 2 biji telur
  • 2 cawan serbuk roti
  • 1 cawan tepung gandum
  • Minyak masak secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang bersama minyak zaitun sehingga kekuningan.
2. Masukkan beras arborio dan digaul selama 2 minit.
3. Kemudian, masukkan air pati ayam bersama keju parmesan chese dan dikacau perlahan sehingga kering dan masak.
4. Bulatkan beras di atas tapak tengan lalu dileperkan untuk meletakkan mozzarella cheese ditengah.
5. Bulatkan kembali untuk dapatkan bentuk bebola.
6. Salutkan bebola tersebut dengan tepung kemudian telur dan akhirnya serbuk roti.
7. Bebola sedia digoreng sehingga kuning keemasan. Tos minyak dan hidangkan.

INFO CHEF : Basahkan tapak tangan dengan menggunakan air untuk mengelakkan beras melekat di tangan.

8. WILD MUSHROOM QUICHE

IKLAN



BAHAN-BAHAN :

Bahan pastri (kulit) quiche:

  • 187gm tepung kek
  • 125gm mentega sejuk dipotong kiub
  • 1/8 sudu teh garam
  • 2-3 sudu besar air sejuk | dingin

Bahan inti:

  • 55gm cendawan
  • 20gm bawang besar
  • 15gm bawang putih
  • 2 tangkai thyme segar
  • 5 biji tomato ceri
  • 250ml krim masakan
  • Minyak masak secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Lada sulah secukup rasa

CARA MEMASAK :
Cara memasak kulit tart (pastri rapuh):
1. Ayak tepung kek ke dalam mangkuk adunan (mixer).
2. Masukkan mentega dan garam ke dalam mangkuk adunan. Campur dan kacau dalam kelajuan sederhana sehingga sebati dan tiada ketulan
3. Renjiskan air sejuk, sedikit demi sedikit dalam adunan hingga membentuk doh.
4. Tutup doh dengan balutan plastik dan masukkan ke dalam chiller peti sejuk.. Biarkan doh rehat selama 20 minit.
5. Taburkan sedikit tepung dia atas doh atau penggelek kayu (rolling pin) .Gunakan cukup sekadar mengelakkan ia melekit, usah terlalu banyak kerana ia boleh mengeraskan doh.
6. Ratakan doh dan tebarkan dan canaikan hingga 3mm ketebalan yang seragam.
7. Canai dari tengah menghala keluar hingga membentuk bulatan. Bahagikan ikut acuan tart.
8. Tekan doh di dalam acuan tart dan keliling dinding acuan.
9. Tekan dan jangan regang, kerana meregang akan membuatkan ia mengecut semasa dibakar nanti.
10. Biarkan doh rehat kira-kira 10 minit.
11. Isikan inti dan bakar 15-20 minit dalam suhu 210 C atau perang keema

Cara memasak inti quiche:
1. Tumis cendawan, bawang besar, bawang putih, tomato ceri dan thyme hingga naik bau.
2. Masukkan krim masakan dan biarkan mereneh selama 3 minit.
3. Biarkan campuran batter sejuk dan masukkan telur dan kacau.
4. Perasakan dengan garam dan lada sulah

INFO CHEF : Selain cendawan liar anda boleh juga guna cendawan butang atau cendawan shiitake

9. NASI PILAF CENDAWAN



BAHAN-BAHAN :

  • ½ sudu besar minyak
  • 1 bawang holland | potong dadu
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 6 cendawan besar (dicincang)
  • 4 cawan beras
  • 4 cawan air
  • Garam dan lada (secukup rasa)

CARA MEMASAK :
1. Tumiskan bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian, masukkan cendawan. Masakkan cendawan sehingga layu.
2. Masukkan beras ke dalam periuk dan kacau kan bersama bahan yang ditumis tadi. Perisakan dengan garam. Biarkan masak selama 4 minit dengan api yang perlahan.
3. Tutupkan periuk dan biarkan nasi masak.

INFO CHEF : Elakkan menumis cendawan dengan kuantiti yang banyak sekaligus untuk mempercepatkan proses memasak.

10. NASI JAGUNG



BAHAN-BAHAN :

  • 1 kg beras basmathi
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sm halia
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 tangkai bunga cengkih
  • 1 cawan isi jagung
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cili benggala merah
  • Garam dan gula secukupnya

CARA MEMASAK :
1. Basuh beras basmathi dan rendam selama 1 jam. Kemudian toskan air rendaman beras dan ketepikan.
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, dan halia yang telah dikisar sehingga wangi. Kemudian masukkan cili benggala yang telah dipotong dadu.
3. Masukkan susu cair, air secukupnya dan garam.
5. Masukkan beras dan jagung.
6.Pindahkan periuk dalam rice cooker & masak seperti biasa.

INFO CHEF : Setelah nasi masak, gunakan garfu untuk menggembur nasi supaya nasi dari beras basmati tidak patah.

RESIPI OLEH : Barisan pensyarah FOOD INSTITUTE of MALAYSIA dari Chef Fadza, Chef Nuruddin, Chef Chef Hazim dan Chef Idris
Terima kasih : Chef Amir
WEB : fim.edu.my
FB : Food Institute Of Malaysia

 

INGIN KUALI ANTI MELEKAT, JOM BELI ONLINE DI SINI.

UNTUK MEMUDAHKAN MEMBELI BAHAN RAMUAN SNEK, ROTI DAN PASTRI DI ATAS,  JOM LAYARI DI SINI 

JOM TONTON VIDEO MASAKAN MENARIK DI YOUTUBE @ Majalah Rasa Official

JOM SEMAK RESIPI  MENARIK NIH :

Guna 3 Bahan Je. Ini Resipi Roti Bakar Ala Kopitiam Super Lazat & Mudah

Resipi Chicken Mushroom Pie Mudah Dan Sedap.Memang Laku Keras

Resipi Chicken Mushroom Pie Mudah Dan Sedap.Memang Laku Keras