Peti sejuk adalah salah satu benda penting di dapur. Surirumah selalu risau kalau peti sejuk kosong atau bersepah sampai tak tahu mana satu sebenarnya yang sudah tak boleh dimakan lagi. Untuk memudahkan pengurusan peti sejuk, wanita yang menggunakan nama facebook sebagai Hani Mynis berkongsi cara praktikal yang digunakan untuk memudahkan kita semua di dapur.

"Seminggu sekali hani akan luangkan sikit masa utk kemas peti ais. Selalunya hari Khamis lah sebab nak kena check apa lagi bahan mentah yang masih ada dlm petiais utk plan minggu depan punya menu pulak."

TIP PETI SEJUK NAMPAK KEMAS DAN BERSIH

1) Pasang pelapik di setiap shelf. Boleh tanggalkan pelapik untuk dicuci tanpa perlu keluarkan tray. Pilih pelapik yang transparent supaya cahaya boleh tembus hingga ke shelf paling bawah. Kalau pelapik gelap menyebabkan peti sejuk nampak gelap.

2) Pilih satu atau dua warna sahaja tema bekas yang hendak digunakan di dalam peti ais.

3) Pilih bekas plastik bentuk empat segi kerana lebih jimat ruang dan lebih kemas. Elakkan bentuk bulat.

4) Labelkan setiap bekas.

PENERANGAN LEBIH JELAS DALAM GAMBAR

Gambar 1

Bekas bentuk empat segi nampak lebih kemas.
Seragamkan bekas semua berwarna hijau.
Guna pelapik transparent supaya cahaya boleh sampai ke bawah

Gambar 2

Tingkat pertama (pes) : Untuk letak pes (contohnya pes bawang merah, cili kering, bawang putih dan bawang putih serta halia) letak di tingkat paling atas. Senang untuk ambil sebab bahan ini selalu keluar masuk.

Tingkat kedua : Ini bahagian untuk bahan yang akan dimasak untuk hari ini. Sebelum keluar pergi kerja atau sebelum tidur, bahan ini akan dkeluarkan dari bahagian sejuk beku ke bahaguan chiller.

Tingkat kedua : Ini juga bahagian untuk letak lebihan makanan. Simpan dalam bekas bertutup dan bekas microwave-able atau tahan panas kukusan kerana mudah untuk panaskan. Lagi elok kalau dapat tulis tarikh makanan itu.

Tingkat ketiga (makanan kering) : Ini bahagian untuk letak makanan kering misalnya ikan bilis, asam keping, belacan, asam jawa.

Tingkat keempat : Simpan sayur yang gunakan teknik rendaman dan berdaun.

IKLAN

Laci sayur : Tempat letak sayur yang dimasukkan dalam ziplock bag.

Gambar 3

Bahagian pintu peti ais:

Tingkat pertama : Kawasan paling tidak sejuk dalam peti ais.

Tingkat kedua : Letak pes lauk misalnya pes tomyam, pes asam rebus dan cili jeruk.

Tingkat ketiga : Air minuman

Tingkat keempat (condiments) : untuk letak botol sos dan kicap dan juga susu pekat manis

Gambar 4

Pengurusan peti ais yang betul untuk bahan-bahan.

SOS (sos cili, sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayones yang sudah dibuka)

Ada yang suka simpan sos di luar. Cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis "refrigerate after opening".

Ini untuk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. Tempat yang betul untuk simpan adalah di pintu peti ais.

SUSU

Untuk susu dalam tin sama ada susu pekat atau susu cair boleh disimpan dalam peti ais di bahagian pintu peti ais. Sebelum simpan kena alih dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup sama ada plastik atau kaca. Elakkan simpan dengan tin asal dalam peti ais kerana dalam peti sejuk keadaannya lembap dengan oksigen. Ini boleh menggalakkan pengaratan pada tin.

Susu segar atau susu kotak perlu disimpan di bahagian dalam. Jangan simpan di bahagian pintu. Bahagian pintu suhunya paling tidak stabil dan berubah-ubah apabila kita buka-tutup pintu peti ais. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cepat rosak.

TELUR

Ada 2 cara menyimpan telur dengan betul.

1. Simpan di luar peti ais
Lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab. Pertama, ada tarikh best before dicetak pada bekas telur. Kedua, telur diletakkan di dalam bekas dengan posisi optimum iaitu telur kuning berada di tengah. Hal ini memanjangkan tempoh kesegaran telur.

Jangan dibasuh. Pada kulit telur ada satu lapisan perlindungan untuk menghalang bakteria masuk dalam telur dan percepatkan proses telur rosak.

Simpan telur di tempat terlindung daripada cahaya matahari dan suhu yang konsisten. Bukan sekejap panas sekejap sejuk.

2. Simpan dalam peti ais (chiller)
Jangan disimpan di bahagian pintu peti ais. Seeloknya simpan di bahagian dalam peti kerana pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap,

UBAT-UBATAN

Ubat tidak perlu disimpan dalam peti ais. Ubat cecair sangat sensitif dengan haba, kelembapan dan cahaya matahari. Lagipun pada botol ubat ada label "keep in dry and cool place" bukan cool peti sejuk. Memadai dalam kabinet yang jauh dari cahaya matahari dan agak dingin.

Ubat antibiotik bentuk serbuk dan kita kena bancuh sendiri boleh disimpan dalam peti ais. Simpan dalam bahagian dalam, bukannya dipintu. Ubat antibiotik kena dihabiskan dalam tempoh tertentu.

Semoga perkongsian bermanfaat

Kredit: Hani Mynis

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7