Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Kek ribut atau nama popularnya, Kek Tornado memang sangat sedap. Lengkap dengan rasa coklat dan cheese bersama bila makan.

Bila beli, tak cukup makan satu bekas saja. Jadi apa kata buat sendiri lagi puas hati? Menerusi perkongsian daripada Ariana Sofia Ahmad ini, mungkin nampak macam susah nak buat tapi berbaloi bila dah masuk dalma mulut.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

 RESIPI CARA BUAT KEK TORNADO

BAHAN-BAHAN:

3 biji telur gred A
3/4 cawan @ 190g gula – beli online di sini
3/4 cawan @ 180g susu pekat manis – beli online di sini
2 cawan @ 220g tepung gandum – beli online di sini
3/4 cawan @ 60g serbuk koko 
1 cawan @ 180g minyak masak – beli online di sini
1 cawan @ 200ml air panas
1 sudu kecil soda bikarbonat – beli online di sini
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovallete – beli online di sini

TONTON Dapur Rasa Live: Kek Berries Selembut Kapas 

TONTON Dapur Rasa Live:  Mango Baked Cheesecake 

BAHAN CHEESE

350g cream cheese
1 cawan @ 200ml whipping cream
1/4 cawan @ 60g susu pekat manis

[SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]

BAHAN CHOCOLATE GANACHE

300g dark compound coins (beryl’s)
250ml whipping cream
2 sudu besar susu full cream beli online di sini
1 sudu besar mentega – beli online di sini

BAHAN HIASAN

Coklat flakes@ coklat chip@ coklat rice

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

CARA-CARA:

IKLAN

1.Masukkan telur dan ovalette. Pukul hingga kembang.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
2. Bila dah kembang, masukkan gula dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
3. Dah sebati, masukkan susu pekat manis. Kacau hingga sebati.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
4. Kemudian, masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder. Kacau sebati.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
5. Masukkan pula minyak masak dan kacau lagi. Akhir sekali, masukkan air panas. Kacau rata.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
6. Bahagikan adunan kepada empat bekas saiz RC-750 (seperti di dalam gambar).

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
7. Sebelum kukus, pastikan tutup bekas supaya air kukusan tidak menitik. Kukus selama 25 hingga 30 minit atau hingga masak.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
8. Dah masak, terbalikkan kek selama 5-10 minit supaya kek tak mendap.

IKLAN

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
9. Untuk bahagian topping cheese pula, masukkan cream cheese, whipping cream dan susu pekat manis. Putar sehingga sebati dan licin. Jangan putar terlalu lama nanti jadi cair.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
10. Letak dalam piping bag supaya senang nak letak atas kek.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
11. Kek coklat tadi belah di tengah-tengah. Lepas tu, pipingkan cheese dalam bekas macam dalam gambar.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

12. Kemudian, letak pula kek coklat di bahagian atas. Pipingkan pula cheese di bahagian atas tadi. Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit bagi cheese lagi pejal.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

 

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

IKLAN

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

13. Untuk chocolate ganache pula, masukkan coklat dark compound, susu full cream dan mentega dalam mangkuk.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!
14. Sementara itu, panaskan whipping cream hingga sedikit mendidih. Tuang ke dalam mangkuk tadi. Kacau hingga sebati dan coklat menjadi cair. Kalau pekat, boleh tambah susu full cream atau susu segar.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

15. Tuang chocolate ganache pada bahagian atas kek tadi dan pastikan coklat pada ketika ini sejuk atau suam. Taburkan chocolate chip atau chocolate flakes.

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Walaupun Nama Kek Ribut, Tapi Rasanya Sangat Sedap!

Kredit: Ariana Sofia Ahmad

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Kek Pisang Paling Senang Nak Buat. Lagi Sedap Tambah Bahan Special

Wadai Kipeng Menu Orang Banjar, Boleh Buat Untuk Minum Petang

Resipi Burasak. Sajian Tradisi Orang Bugis Yang Sangat Sedap

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official