Kuih Boko Ubi Kayu ini antara kuih yang mendapat perhatian ramai sejak kebelakangan ini. Jika di negeri Kelantan, ia lebih dikenali dengan nama Tepung Boko Ubi Kayu. Ia merupakan sajian tradisional yang dihasilkan menggunakan ubi kayu parut dan dinikmati bersama kuah santan yang dimasak likat ( kepala santan). Nak cuba? Jom lihat resipi perkongsian saudari Sue Abdullah ini.
RESIPI KUIH BOKO UBI KAYU VIRAL
Ads
BAHAN-BAHAN:
2 cawan ubi kayu yang sudah diparut
1 cawan gula merah (*)
1 cawan air (*)
3 helai daun pandan (*)
1/2 cawan gula (*)
BAHAN KEPALA SANTAN (SOS PUTIH):
Ads
1 cawan santan pekat (1 kotak)
1 cawan air
3 sudu makan tepung beras
1 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Ads
Untuk menyediakan ubi kayu, masak bahan-bahan bertanda (*) hingga larut. Kemudian tapis dan sejukkan.
Dalam loyang bersesuaian, campurkan parutan ubi kayu dengan bahan yang dimasak tadi. Kukus hingga masak.
Bagi menyediakan kepala santan, satukan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga larut.
Seterusnya, buka api perlahan dan masak hingga pekat.
Untuk menikmatinya, ambik sedikit ubi kayu kukus tadi dan tuang kepala santan secukupnya.
Kuih Angku atau kuih kura-kura merah, salah satu kuih-muih tradisional masyarakat Tionghua dan Baba Nyonya.
Inti di dalamnya boleh diletakkan sama ada kacang merah, kacang tumbuk atau kacang hijau.
Menerusi perkongsian resipi daripada Carolyn Tan, kuih ini boleh juga dibuat tanpa menggunakan acuannnya.
Jadi, jika anda teringin untuk makan dan buat kuih angku ini, tapi tidak ada acuannya, jangan risau. Boleh saja buat tanpa acuan.
RESIPI HOMEMADE KUIH ANGKU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung pulut – beli online di sini 1 sudu besar tepung gandum (optional) – beli online di sini 2 sudu besar gula – beli online di sini Kacang tanah | disangai dengan pan atau airfryer tanpa minyak, kemudian ditumbuk – beli online di sini 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil pewarna merah Air Daun pisang Minyak sayur
4. Sapu minyak sayur (boleh juga guna minyak masak) di permukaan daun.
5. Uli dan bulatkan doh. Saiz doh ikut anggaran yang boleh digigit.
6. Buat lubang pada doh. Nipis mesti sama supaya senang ditutup dan sama ketebalan.
7. Sumbatkan inti kacang. Tidak apa overcrowded, tidak perlu jaga jarak, nanti tidak cukup inti, tidak sedap pula. Tutup hujung doh supaya inti tidak terkeluar.
8. Bulatkan doh dan letak di atas daun pisang yang sudah disapu dengan minyak sayur.
9. Leperkan doh. Leper besar-besar tutup 1/3 daun pun boleh. Bergantung dengan berapa gigitan anda mahu.
10. Uli semua doh dan susun dalam pengukus.
11. Bila air sedang mendidih (guna api setengah kuasa/ medium-high), letakkan pengukus dan kukus selama 5 minit. 5 minit ja, kejap ja tu, jangan lama-lama, jangan kejap-kejap.
12. Sudah siap dikukus, biar kuih sejuk di dalam pengukus. Sapukan minyak sayur di permukaan kuih supaya kuih tidak melekat jika disusun bertingkat.
*Tiada pengukus, boleh buat mcm ini. Guna periuk, apa-apa periuk, leper pun boleh, asalkan air tidak sampai atas rak besi tu. Jadi bila air sedang mendidih, letak rak besi yang sudah disusun kueh, pandai-pandai letak. Pastu penutup periuk perlu dibalut dengan kain, kain bersih tau, kalau kotor nanti harum semerbak kueh kamu, tujuan balut dgn kain supaya tiada wap air yang jatuh ke atas kueh, tutup periuk. Kukus selama 5 minit.
Kuih Tepung Bungkus ni memang sedap dan disukai ramai. Kalau di bandar, agak susah nak jumpa peniaga yang jual kuih ni. Kalau ada, mungkin kurang kena dengan selera. Jadi kalau nak cuba buat sendiri kuih yang ada rasa ‘kampung‘, resipi perkongsian saudari Norfazleen Azliana ni antara yang terbaik. Mudah rupanya nak buat kuih ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Masak air bersama gula kerek, gula makan dan gula merah. Masukkan daun pandan dan kacau hingga gula larut.
Kemudian masukkan tepung. Masak lagi hingga inti kering.
Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam adunan kuih.
INFO: Jika suka, inti boleh dibulatkan dan golekkan ke dalam tepung pulut sebelum dimasukkan ke dalam adunan kuih. Ia bertujuan untuk hasilkan kuih tepung bungkus yang cantik.
Diperbuat daripada beras pulut, kuih lopes memang enak bila dimakan bersama gula melaka yang sudah dicairkan. Boleh cuba buat sendiri di rumah, makan beramai-ramai bersama keluarga tercinta. Lebih puas hati bila buat sendiri. Jom kita cuba resipi kuih lopes yang dikongsi oleh Puan Sally Aqua.
RESIPI KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras pulut
2.5 cawan air
Pewarna hijau daun pandan
Satu sudu minyak masak
Sedikit garam
6 sudu gula merah
2 sudu gula putih
Kelapa parut untuk menggaul pulut
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan beras pulut ke dalam periuk. Jika anda mahu gunakan beras pulut susu pun boleh. Tambahkan air dan letakkan pewarna hijau.
2. Kacau sebati dan masukkan daun pandan untuk bagi wangi.
3. Kemudian, masukkan minyak dan tanak bagi lembik sedikit.
4. Tanak sampai masak elok.
5. Kemudian, sediakan air gula. Masukkan gula merah dan gula putih ke dalam periuk.
6. Panaskan api dan masak sampai pekat.
7. Seterusnya, sediakan kelapa parut.
8. Bila pulut dah suam, letak dalam bekas atau Tupperware dan tekan pulut sehingga mampat.
9. Kemudian, ambil cawan plastik dan tekapkan ke atas pulut tersebut.
10. Angkat dan gaulkan bersama kelapa.
11. Siap! Bolehlah nikmati bersama air gula.
Anda sedang mencari ELECTRIC PRESSURE COOKER? Boleh klik DISINI.
Santan cepat basi? Ketahui rahsia santan tahan lama dengan petua mudah. Dari pemilihan kelapa, teknik perahan, hingga cara simpan santan agar masakan kekal segar & berlemak!