Idea bagus, buat roti jalan coklat, inti pisang dan padankan dengan sos coklat, memang mantap sedapnya. Kepada pengemar coklat rugi kalau tak cuba resipi ni. Cara buat lebih kurang, Cuma tambah inti pisang dan coklat untuk sos dan perasanya. Untuk resipi penuh ada dikongsikan di bawah, bolehlah mencubanya.

ROTI JALA PISANG SOS COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm tepung gandum

20gm gula halus
15gm serbuk coklat/koko
1/8 sudu teh serbuk kulit kayu manis | jika suka
1/4 sudu teh garam halus
1 biji telur
250ml santan /susu cair
1 sudu teh pes coklat
1sudu makan mentega
INTI:
Pisang Emas | goreng dengan mentega hingga garing

BAHAN SOS COKLAT:
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu makan susu pekat manis
1 cawan susu cair
1 sudu makan gula pasir
1 sudu mentega
Secubit garam

CARA MEMASAK:

  1. Campurkan semua bahan kulit kecuali mentega yang dicairkan.
  2. Kacau rata mengguna mixer atau blender, setelah sebati masukkan mentega. Kacau lagi.
  3. Tapis dan masukkan dalam acuan roti jala.
  4. Panaskan kuali non stick leper.
  5. Jalakan adunan membentuk jaringan biarkan masak.
  6. Letakkan pisang goreng tadi di tengah roti jala dan gulung.
  7. Sementara itu sediakan sos coklat dengan memasukkan semua bahan sos dalam periuk, kacau rata, kemudian renehkan atas api sederhana.
  8. Sentiasa kacau, apabila mendidih, tutup api
  9. Hidangkan roti jala bersama sos coklat.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI