Kalau ke pasar malam kuih talam gula melaka ni pasti ada. Sememangnya kuih lama ini memang disukai ramai. Rasa kuih tepung talam ini manis dan berlemak. Membuatnya juga mudah dan tidak memerlukan bahan dan masa yang lama. Jom follow resipi yang dikongsi oleh Shakinah. InshaAllah jadi klu ikut betul2 resepi ni.Kuih ni kalau kita angkat boleh goyang bagi tergedik.

Langkah 1
1.Sapu loyang dengan minyak masak dan lapikkan dgn plastik. Ketepikan.

Lapisan Bawah (gula merah)

IKLAN

1 cawan gula merah masak bersama 1cawan air. Ketepikan.
Suka manis blh tambah sedikit gula putih.
1 1/2 cawan tepung gandum
1sdb tepung ubi
1sdb air kapur (jgn pekat sgt)
1sdb kicap pekat (sy guna jenama jalen) ni utk bg color cantik. Tak de efek rasa.
2 cawan air

1.Air gula merah satukan dgn air biasa jdkan 3cawan air. Jgn lebih ye.
2.Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir klu nk tambah la. Sy mmg pakai gula merah je. Tapiskan.
3.Masukkan dlm kuali, kacau sehingga naik wap. Jgn sampai pekat. Masukkan dlm loyang kukus 15- 20minit dgn api agak besar.

IKLAN

Lapisan atas

2 1/2 cawan santan pekat (tp jgn pekat sgt2 tau, tambah air klu pekat sgt2 santan tu)
1 1/2 cawan tepung beras
1 sdk garam atau secukupnya la

IKLAN

1.Satukan semua kacau sebati. Tapiskan.
2.Masukkan dlm kuali kacau sehingga naik wap. Tuang diatas lapisan gula merah tadi.
3.Kukus lg 25minit atau sehingga masak. Sejukkan dan boleh potong dgn pisau plastik

kredit : Shakinah Zainal