Kalau kita ni baru nak belajar buat kek, kita mesti selalu panik kalau satu bahan tak ada terus batalkan niat. Apa lagi kalau bahan utama seperti tepung kek atau tepung naik sendiri tak ada. Semua ini memang selalu membuatkan semangat terus hilang. Tapi sebenarnya ada resipi yang boleh buat semangat anda tu kembali malah boleh berjimat lagi. Dan paling best, kek yang dibuat pun menjadi dan sedap pula rasanya. Jom kita buat sendiri!
CARA BUAT TEPUNG NAIK SENDIRI & TEPUNG KEK SECARA HOMEMADE
1. RESIPI TEPUNG NAIK SENDIRI
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung gandum
- 7 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh garam
CARA MEMBUAT:
- Campurkan semua bahan dan ayak sebanyak 3 kali.
- Simpan dalam bekas bertutup dan bila nak nak guna bolehlah guna tanpa was-was.
2. RESIPI TEPUNG KEK (untuk 1 cawan tepung kek)
BAHAN-BAHAN:
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
CARA MEMBUAT:
- Campur dan ayak kedua-dua bahan.
- Jika perlukan 2-3 cawan tepung kek, boleh gandakan jumlah bahan diatas.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Coklat Kukus Sedap Guna Sukatan Cawan.
Sedapnya Kek Coklat Kukus Layer Mousse ni. Resipi kek mudah tapi sangat sedap ini adalah perkongsian dari saudari Siti Hajar Hashim. Nampak macam kek mewah tapi boleh je hasilkan secara homemade. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA BUAT KEK COKLAT KUKUS LAYER MOUSSE
BAHAN KEK COKLAT MOIST
- 3 biji telur gred A
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula (saya blend gula pasir)
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak
- 1 kotak kecil susu dutch lady coklat (200ml)
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung gandum,serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
2. Satukan telur,gula dan esen vanilla dlm bekas. Pukul hingga kembang.
3. Masukkan minyak masak dan susu pekat.Pukul lagi hingga sebati.
4. Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi.
5. Akhir sekali masukkan susu coklat.Kacau sebati guna senduk je.
6. Tuang adunan ke dalam bekas. Tuang hingga separuh bekas sahaja. Empunya resipi guna bekas saiz sq450 dan dapat 6 bekas.
7. Panaskan pengukus dan tunggu hingga airnya mendidih.
8. Masukkan kek dan kukus hingga masak. Anggaran 25 minit. Cara nak tahu kek masak atau belum, cucuk menggunakan lidi. Jika lidi bersih dan tak ada doh melekat, maksudnya kek dah masak. Balut tutup pengukus menggunakan kain untuk elak wap air menitis atas kek.
9. Sejukkan kek seketika kemudian keluarkan dari bekas. Potong kek kepada dua bahagian. ( empunya resipi potong guna benang).
BAHAN MOUSSE COKLAT:
- 1 cawan non dairy whipping cream ( krim putar bukan tenusu)
- 250gm beryls dark chocolate compound
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu makan majerin
CARA MEMASAK:
1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian simpan dulu dalam peti sejuk.
2. Seterusnya, cairkan coklat menggunakan teknik double boiler. Bila dah cair, masukkan susu cair dan marjerin. Gaul hingga sebati dan biarkan sejuk seketika.
3. Campurkan coklat cair ke dalam bekas berisi whipping cream. Kaup balikkan hingga sebati.
CARA MELAPIS KEK
1. Untuk lapisan pertama, letak kek kemudian paipkan mousse coklat sebagai lapisan kedua.
2. Seterusnya letak kepingan kek dan paipkan lagi mousse coklat. Akhir sekali, tuang coklat ganache.
BAHAN COKLAT GANACHE ( untuk tuang pada lapisan akhir)
- 250gm beryls dark chocolate compound
- 1/2 cawan susu cair
- 1 sudu makan butter/majerin
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat secara double boiler.
2. Seterusnya masukkan susu cair dan Kacau sebati.
3. Bila dah siap, tuang coklat ganache diatas kek. Sejukkan kek dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Siti Hajar Hashim
Cara Mudah Buat Kek Span Keladi Sedap & Gebu!
Ada siapa di sini suka warna ungu? Melihatkan kek span keladi ni, nampak macam sedap dan gebu je.
Kalau ada keladi di rumah dan tak tahu nak buat apa, bolehlah cuba resipi kek span keladi gebu ini yang dikongsi saudari Nor Al Fatihah.
KEK SPAN KELADI GEBU
BAHAN MERINGUE:
6 biji putih telur A @ B
3/4 cawan gula kastor (kalau gula pasir 1/2 cawan saja) – beli online di sini
1 sudu teh cream of tartar (boleh ganti 1 sudu besar jus lemon) – beli online di sini
TONTON Dapur Rasa Live | Biscoff Brownies
TONTON Muffin Coklat Biscoff Lotus Bersama Siti Norliza Mohd Misni
BAHAN KEK:
6 biji kuning telur A @ B
½ cawan santan pekat – beli online di sini
½ cawan minyak masak – beli online di sini
½ sudu teh yam emulco (perisa keladi)
1 cawan tepung naik sendiri (tepung kek Bluekey kotak pink)
Pewarna ungu & putih
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA-CARA:
1. MERINGUE – Pastikan bekas adunan bersih daripada air atau minyak. Mula-mula pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian, masukkan cream of tartar. Pukul lagi dengan medium speed.
2. Masukkan gula sedikit demi sedikit sebanyak 3 peringkat sambil pukul dengan high speed hingga stiff peak (bertanduk). Bila diterbalikkan bekas adunan tak jatuh. Ketepikan.
3. KEK – Satukan kuning telur, santan, minyak, yam emulco atau perisa keladi. Pukul lagi dengan medium speed dalam 3-4 minit hingga kembang.
4. Masukkan tepung dan pukul sekejap saja dalam 1 minit. Masukkan meringue sedikit demi sedikit secara 3 peringkat sambil kaup balikkan dari bawah ke atas perlahan-lahan hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampur dengan pewarna ungu dan satu lagi dicampur dengan pewarna putih. Kalau tak ada, boleh dibiarkan kosong saja atau boleh nak warnakan dengan warna lain.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Masa ni boleh panaskan ketuhar dulu, pada suhu 150°c selama 10 minit api bawah. Sapu loyang 9 inci dengan marjerin dan alas dengan baking paper di bawah dan tepi loyang.
7. Mula-mula sudukan adunan putih sebanyak 4 sudu besar di tengah-tengah loyang. Kemudian, sudukan pula adunan ungu di atasnya. Jangan dikacau. Ulang lagi langkah sama hingga habis. Di akhirnya, saya sudukan 3 sudu, kemudian 2 sudu dan atas sekali 1 sudu.
8. Tutup bahagian atas dengan adunan ungu. Kemudian, campur sedikit lagi pewarna ungu supaya lebih terang. Tompok-tompokkan dengan sudu, ambil pencungkil gigi tarik di tengah tompok-tompok tu menjadi bentuk love/daun.
9. Hentak-hentakkan sedikit loyang supaya tiada rongga udara/lubang setelah dibakar nanti.
10. Masukkan loyang kek ke dalam loyang yang lebih besar. Isi air panas hingga 1/4 dari loyang kek. Teknik ni ialah “water bath”.
11. Bakar pada suhu 150°c selama 1 jam di rak tengah menggunakan api bawah dulu.
12. Kemudian, 5 minit lagi bakar api atas saja di rak paling bawah hingga sedikit keperangan di atasnya. Bila dicucuk dengan lidi ia bersih bermakna kek sudah masak.
13. Sebaik keluar dari oven, terus terbalikkan ke atas jaring dan terbalikkan semula ke atas. Potong dan sedia dihidangkan.
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Mudahnya Nak Masak Tofu Telur Quaker Oat, Kenyang & Menyihatkan
Sedap Makan Sejuk-Sejuk, Resipi Mini Cheese Cake Mudah & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Biskut Coklat Rice , Kudapan Rangup Di Hari Cuti
Bagi anda yang masih bercuti sempena Tahun Baru Cina, boleh lah mencuba biskut coklat rice untuk kudapan masa berkumpul ahli keluarga. Kaya dengan rasa koko dan nestum yang rangup memang cepat habis sebalang ni.
Bagi memewahkan lagi rasa coklatnya, bolehlah disapu coklat masaskan dan ditabur coklat rice di atasnya, memang legend lah biskut nih
CHOCOLATE RICE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250gm mentega
3/4 cwn gula aising
1biji telur kuning
2 sudu makan susu tepung
2 sudu makan nestum hancur(kisar dulu)
*ayak semua tepung*
2 -3 cawan tepung gandum (tmbh sikit2 dlm Adunan)
3sudu makan tepung kastad
3 sudu makan tepung jagung
2-3sudu makan serbuk koko
Hiasan
************
Coklat berryls/coklt masakan +1 sudu makan cocoa butter dicairkan.
Tak adae cocoa butter blh guna shortening @ minyak masak
Coklat rice utk tabur
CARA MEMASAK :
1.Kacau mentega +gula aising hingga sebati, pakai senduk sahaja jangan guna mixer, kacau sekejap tak perlu lama nanti dia kembang pulak
2. Masukkan telur, susu tepung, dan nestum dan kacau lagi
3. Masukkan koko, tepung gandum, tepung jagung dan kastad, yg dh ditapis. (masuk sikit2 hingga x melekat di Tgn) Gaul sebati , kalau lembik lagi tambahkan tepung gandum.
4. Tekapkn guna acuan, bakar hingga masak.
5. Bila dah sejuk, celupkan coklat dan tabur coklat rice
6. Biar coklat keras baru simpan dalam balang biskut.
SELAMAT MENCUBA
Kredit eida nish