Selera anak-anak sentiasa berubah kerana mereka dalam fasa merasa dan menilai pelbagai jenis makanan. Jika ada anak yang susah makan nasi boleh gantikan dengan spaghetti carbonara ini yang rasa lebih ringan dan berlemak. Paling penting ia sangat mudah dan bahan-bahan mudah kita dapati.
Ads
SPAGHETTI CARBONARA
BAHAN SOS:
1 biji bawang besar Holland cincang
5 ulas bwg putih cincang
5 batang sosej
1 tin cendawan
2 tin sos cendawan carbonara
1 liter susu segar
Lada hitam
Oregano flakes
Ads
CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan sosej dan cendawan butang yang telah dihiris.
3. Taburkan sedikit oregano flakes & serbuk lada hitam.
4. Tuangkan sos cendawan. Kacau hingga sebati.
5. Tuangkan susu. Perasakan dengan garam.
6. Spaghetti macam biasa celur hingga lembut dengan masukkan sedikit minyak masak & garam.
Ads
Info: Kalau mahu sedap lagi boleh tambahkan isi udang atau isis ayam.
Kredit: Ruhaiza Bunyamin
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Ada yang kat sini tiba-tiba teringin nak makan mee sizzling macam dekat food court tu? Tapi kalau takut nak keluar, boleh buat sendiri di rumah.
Mudah rupanya nak buat. Lebih-lebih lagi dengan resipi yang dikongsi Shai Anne Ahemed. Lagi best, kita boleh makan sepuasnya dan bubuh bahan yang kita suka. Mesti puas hati!
1. Perap ayam dengan kicap pekat, sos tiram, minyak bijan, serbuk lada hitam dan juga kiub ayam. 2. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi kemudian masukkan cili kering, tumis sebentar. 4. Masukkan cendawan shiitake.
5. Masukkan 1 liter air, perasakan dengan garam dan 1 sudu besar gula. 6. Bila dah menggelegak, masukkan larutan tepung jagung, masak hingga kuah pekat. Tutup api.
7. Sediakan kuali non stick, letakkan yee mee, curahkan kuah sizzling atas yee mee. Buka api dapur, masukkan sebiji telur dan pakchoy. Masak sekejap hingga mee lembut (tengok DI SINI untuk video) 8. Ulang proses ini bergantung kepada berapa banyak hidangan yang ingin disediakan.
Kali ini RASA kongsikan hidangan kuetiau yang senang nak dibuat ketika sarapan. Senang sangat. Tak ambil masa lama pun. Boleh sediakan pada waktu pagi sebelum semua bergerak dengan rutin harian.
KUETIAU GORENG SIMPLE
.
BAHAN-BAHAN
1 labu bawang besar
2 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis
Sedikit udang kering
Minyak masak untuk menumis
1 sudu cili boh
Sos cili secukupnya
Sos tomato secukupnya
Kicap manis secukupnya
Kicap pekat secukupnya
Sos tiram secukupnya
1 cawan air
1 keping tauhu | potong kecil dan digoreng dahulu
Fishcake secukupnya | potong kecil dan digoreng dulu
2 biji telur ayam
1 peket kuetiau
Tauge secukupnya
1 biji tomato
CARA MEMBUAT
1. Kisar bawang besar, bawang merah kecil, bawang putih, ikan bilis dan udang kering.
2. Tumis semua bawah kisar sehingga kekuningan. Masukkan cili boh dan tumis lagi.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, kicap manis, kicap pekat dan sos tiram. Masuk juga secawan air. Kacau sebentar.
4. Masukkan tauhu dan fishcake. Kacau sehingga mendidih.
5. Pecahkan telur ayam. Kacau.
6. Masukkan kuetiau dan kacau sehingga semua sebati.
7. Akhir sekali masukkan tauge dan tomato. Kacau seketika. Matikan api.
Char kuey teow memang cepat dimasak
dan yang penting sedap dan syok dimakan. Udang tu sekurangya saiz yang sederhana, tapi kalau nak guna udang besar lagi meletop rasanya.
Pastikan udang yang dipilih tu segar ya. Belacan tu opsyen kalau tak nak okay aje, sebab manis udang tu dah cukup sedap dah. Jom goreng char kuey teow…
CHAR KUEY TEOW
BAHAN-BAHAN :
BAHAN KISAR :
15 tangkai cili kering (rebus/rendam air panas)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Sedikit belacan
Sedikit air
500 gram kuetiau
Sedikit kicap untuk perap kuetiau
Minyak masak untuk menumis
6 ulas bawang putih (tumbuk halus)
Sedikit gula
2 hingga 3 cawan air
1 senduk kicap
Sedikit tauge (buang ekor)
Sedikit daun bawang (hiris panjang)
250gm atau udang secukupnya
1 atau 2 biji telur ayam
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Celur kuetiau dan angkat. Kemudian lumurkan kuetiau dengan kicap. Letak minyak sikit supaya kuetiau tak melekat. Ratakan gaulan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumis BAHAN KISAR dan bawang putih.
3. Masukkan gula.
4. Masukkan air 2 atau 3 cawan. (Kalau 2 cawan, nanti pecahkan 1 biji telur ayam. Kalau 3 cawan, nanti pecahkan 2 biji telur ayam)
5. Tuangkan kicap.
6. Masukkan tauge dan daun bawang.