Laksa homemade memang mempunyai tekstur yang berbeza jika dibandingkan dengan laksa kering. Teringin nak buat laksa sendiri? Boleh cuba resipi di bawah ini.

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung beras
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu kecil minyak masak
  • Air panas mendidih secukupnya | bergantung jumlah tepung

CARA MEMASAK:

1.Gaul semua bahan menggunakan sudip kayu sehingga menjadi doh.

IKLAN

2. Bahagikan tepung mengikut acuan laksa. Uli doh menggunakan tangan apabila doh menjadi suam. Jangan biar sampai tepung sejuk. ( Sapu sedikit minyak di tangan untuk elakkan tepung melekat)

3. Masukkan doh ke dalam acuan dan tekan ke dalam periuk kukusan. Sapu sedikit minyak pada pengukus bagi mengelakkan laksa melekat.

4. Kukus selama 20 minit. Pastikan air dalam kukusan betul-betul mendidih sebelum mengukus laksa. Bila tepung kelihatan berkilat, ia menandakan  laksa telah masak.

5. Angkat dan rendam dalam air sejuk. Biar seketika.

6. Setelah laksa sejuk, lerai-leraikan laksa tersebut. Masukkan laksa kecdalam penapis dan alirkan di bawah air mengalir. Toskan. Sedia untuk dinikmati mengikut citarasa anda,.

Kredit Resipi & Foto: Nora Sheka