
Soto ayam mudah dan senang dibuat. Tak ada rempah soto pun boleh boleh aje. Yang penting rencah nya kena cukup, bahan rempah eloknya disangai dahulu.
Jom kita semak resipi perkongsian daripada Masita Basir ni.
SOTO AYAM
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : (untuk kuah soto)
- 3 sudu ketumbar
- 1 sudu jintan mains
- 1 sudu jintan putih
- 2 biji buah keras
- 3 batang serai
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 10 biji bawang kecil
- 5 ulas bawang putih
* kesemua bahan ini diKISAR HALUS.
* Sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan sedikit bunga cengkih.
CARA MEMBUAT:
1. Tumiskan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih.
2. Kemudian masuk bahan-bahan A yang telah dikisar tadi. Tumiskan hingga garing.
3. Masukkan pula air rebusan ayam.
4. Masak sehingga mendidih.
CADANGAN HIDANGAN :
– Boleh disediakan dengan nasi impit, mihun atau mi.
– Lebih menarik selera jika dihidangkan beseta sedikit tauge, bawang goreng, daun sup, begedil ayam dan ayam yang disiat kecil. (ayam rebusan tadi)
BAHAN BEGEDIL KENTANG :
- 1 kg kentang (digoreng dan ditumbuk)
- 100 gm daging (direbus)
- Sedikit daun sup
- Bawang goreng
- Serbuk lada putih
- 1 biji telur
- Garam secukup rasa
- 1. Daging yang sudah direbus tadi dicincang halus.
2. Gaulkan semua bahan tadi.
3. Kemudian bulat-bulatkan mengikut kesesuaian.
4. Pukul 1 biji telur.
5. Ambil begedil yang sudah dibulatkan tadi lantas dicelupkan dalam telur
6. Goreng hingga garing.
- 1. Daging yang sudah direbus tadi dicincang halus.
.
RESIPI : Masita Basir
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN RESIPI INI :
Resipi Ayam Bakar Ala Kenny Rogers. Memang Sedap, Berdesup Lesap Sekejap Jer Licin!
JOM SEMAK VIDEO INI PULAK :
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Cheesy Potato Wedges Homemade. Sedap Menjilat Jari!

Isi Kandungan
ToggleCheesy wedges sememangnya menjadi kegemaran ramai. Lebih-lebih lagi jika dibanjiri cheese, memang menjilat jari. Sebenarnya anda boleh sahaja buat sendiri cheesy wedges di rumah. Tak perlu lagi beli di kedai. Hanya ikut resipi ini, pasti menjadi.
RESIPI CHEESY POTATO WEDGES
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kilo ubi kentang cuci bersih
- 2 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan tepung jagung
- 2 sudu makan breadcrumb
- 1 sudu teh serbuk kari
- Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong baju ubi kentang dan gaul bersama garam dan kukus lebih kurang 10 minit.
2. Toskan ubi kentang dan gaul bersama tepung gandum, tepung jagung, breadcrumb dan serbuk kari.
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga perang.
4. Angkat dan tuangkan cheezy sos.
RESIPI SOS CHEEZY WEDGES
BAHAN-BAHAN:
- 1 gelas susu full cream @ susu cair
- 1/2 ketul keju cheddar (beqa)
- 2 sudu butter
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1 ketul kiub ayam
- 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air)
- 1 gelas air
- Sedikit pewarna kuning @ oren
- Sedikit gula
CARA PENYEDIAAN:
1. Cairkan butter. Kemudian masukkan kiub ayam, serbuk cili dan air.
2. Kacau sebati hingga larut dan masukkan susu cair, tepung gandum, keju dan pewarna (sentiasa kacau supaya tak berketul)
3. Masak hingga keju cair dan sedikit pekat.
4. Simpan dalam bekas bertutup dan boleh masukkan dalam peti ais.
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: CHEESZIF COMMUNITY VIA ANEKA RESEPI MASAKAN
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI:
5 Resipi Casserole Terlajak Sedap Yang Wajib Anda Cuba Di Hujung Minggu Ni.

Sesekali makan mewah di hujung minggu dengan menyediakan sendiri menu casserole untuk keluarga memang berbaloi berbanding makan di luar. Menu yang disediakan oleh Chef Khairi mungkin boleh memberikan idea untuk ada menyediakan sajian casserole sendiri di rumah ikut citarasa keluarga. Memang sedap! Pasti tak menyesal jika cuba.
1. CHICKEN CHEESE POTATO CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
- 50gm hash brown sejuk beku
- 60gm whipping cream
- 20gm tepung
- 30gm mentega
- 1/2 sudu teh serbuk paprika
- 50gm Shredded Cheddar Cheese
- 70gm daging ayam kisar
- 20gm lobak merah | dihiris halus
- 20 gm bawang merah | dicincang halus
- 30gm Japanese Breaadcrumbs
- 1biji telur
- Garam ikut keperluan
- Serbuk lada hitam ikut keperluan
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada 180 C.
- Campurkan ayam kisar, lobak merah, serbuk roti, garam, lada sulah. Gaul hingga sebati.
- Ambil aduan dan bentukkan bulat-bulat. Lakukan sampai habis adunan dan masukkan dalam peti sejuk selama 15 minit.
- Sementara itu, sediakan sos.
- Panaskan mentega dan campurkan tepung di dalam nya, kemudian tambah serbuk paprika, cream cheese dan whipping cream. Kacau sebati dengan api sederhana sehingga pekat.
- Kemudian panaskan air dalam periuk, apabila mendidih masukkan bebola ayam lebih kurang lapan minit.
- Panaskan sedikit mentega dalam kuali, kemudian masukkan bebola ayam. Goreng seketika untuk mendapatkan warna keperangan.
- Masukkan hash brown dalam casserole, kemudian masukkan bebola ayam di atasnya.
- Tuangkan pula sos di atasnya sehingga meliputi bebola ayam.
- Akhir sekali, taburkan cheddar cheese sebelum dibakar lebih kurang 20-25 minit.
INFO CHEF: Untuk menjimatkan masa membuat bebola daging, anda boleh menggunakan bebola daging yang ada dijual di pasaran.
2. SEAFOOD CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
- 1 keping fillet ikan
- 30gm udang |buang kulit
- 50gm bawang besar | cincang
- 30gm mentega
- 30gm tepung
- 70gm whipping cream
- 10gm cuka epal
- 50gm Sherdded Cheddar Cheese
- Garam secukup rasa
- Serbuk lada hitam secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
- Panaskan sedikit mentega dalam kuali menggunakan api sederhana panggang fillet ikan sehingga warna keperangan.
- Kemudian panggang pula udang. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan kuali yang sama. Tumiskan bawang merah, masukkan tepung dan whipping cream dan kacau sebati hingga kuah pekat.
- Lengkapkan rasa dengan sedikit garam dan cuka epal.
- Masukkan fillet ikan, udang di dalam casserole. Tuangkan sos di atasnya.
- Akhir sekali taburkan cheese di atasnya , titikkan mentega di atas dan bakar selama 15-25 minit.
- Hidangkan panas-panas.
INFO CHEF: Untuk isian seafood anda boleh pelbagai jenis isiannya.
3. POTATO & LEEK CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
- 100gm kentang | dipotong dadu
- 60gm whipping cream
- 30gm krim masam
- 50gm bawang holland |dihiris
- 40gm leek | dihiris
- 30gm mentega
- 50gm Shredded Cheddar Cheese
- Garam jika perlu
- Lada hitam jika perlu
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
- Cairkan mentega dalam kuali atas api sederhana, tumis bawang hingga layu dan masukkan leek sehingga wangi.
- Masukkan pula kentang, kacau hingga kentang keperangan, lengkapkan rasa dengan lada hitam dan garam secukup rasa.
- Panaskan whipping cream di dalam periuk, masukkan krim masam biarkan sehingga pekat.
- Masukkan tumisan kentang dan leek dalam mangkuk casserole, tuangkan sos dan taburkan ceddar cheese di atasnya.
- Bakar selama 15-2 minit atau hingga bahagian atasnya kelihatan perang keemasan.
INFO CHEF: Untuk menjimatkan masa anda boleh menggunakan bebola daging yang ada dijual di pasaran.
4. CHEESY CHICKEN & HERB RICE CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
- 100gm beras
- 100gm bawang holland | dicincang
- 10gm bawang putih |dicincang
- 40gm sayur campur
- 40gm cendawan |dihiris
- 150 whipping cream
- 20gm mentega
- 50gm fillet ayam
- 1 sudu teh serbuk paprika
- 2 sudu teh kicap
- 1/2 rosemary
- 10gm parsly |dicincang
- 100gm Shredded Cheddar Cheese
- Garam jika perlu
- Lada hitam jika perlu
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C sementara sediakan bahan lain.
- Gaulkan garam, serbuk lada hitam daun rosemary, serbuk paprika dan bawang putih bersama fillet ayam. Perap lebih selama 30 minit.
- Basuh beras, kemudian ketepikan.
- Panaskan mentega dalam periuk dengan api sederhana, tumiskan bawang Holland hingga wangi, masukkan beras diikuti beras. Masak seperti masak nasi biasa.
- Di dalam periuk lain, tumiskan bawang dengan sedikit mentega sehingga wangi dan masukkan sayur campur.
- Masukkan whipping cream, kacau sehingga kuah pekat.
- Sapukan casserole dengan mentega, masukkan nasi di lapisan bawah diikuti dengan campuran sayur campur dan akhir sekali fillet ayam di atasnya.
- Akhir sekali liputi bahagian atas dengan cheddar cheese. Kemudian bakar selama 15-20 minit atau sehingga permukaan atas bertukar warna perang keemasan.
INFO CHEF: Untuk lebih rasa cendawan anda boleh gunakan cendawan segar.
5. POTATO & SAUSAGE CASSEROLE
BAHAN-BAHAN:
- 100gm kentang | dipotong dadu
- 100gm sosej |dihiris
- 50gm bawang Holland |dihiris
- 30gm tepung
- 60gm whipping cream
- 30gm mentega
- 50gm Shredded Cheddar Cheese
- Secubit serbuk paprika
- Garam ikut keperluan
- Serbuk lada hitam ikut keperluan
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C sementara itu sediakan bahan lain.
- Panaskan kuali, tumiskan bawang bersama sedikit mentega, kemudian masukkan hirisan sosej, kentang, Masak sehingga wangi.
- Campurkan tepung bersama whipping cream dengan api perlahan. Kacau sehingga sos menjadi pekat. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
- Masukkan sos ke dalam mangkuk casserole, kemudian masukkan campuran isian kentang dan sosej di atasnya, diikuti hirisan keju dan taburkan paprika di atasnya.
- Bakar selama 15-20 minit atau sehingga permukaan atasnya bertukar warna perang keemasan.
INFO CHEF: Untuk hidangan lebih cantik boleh juga gunakan mangkuk casserole yang kecil.
Idea Bento Comel Bekal Anak Ke Sekolah

Isi Kandungan
ToggleIdea bento comel bekal anak ke sekolah. Sesi persekolahan penggal baru akan bermula esok.
Tentu mak-mak tengah sibuk cari idea untuk memasak bekalan untuk dibawa anak-anak ke sekolah esok.
Apatah lagi bagi anak-anak yang masih di sekolah rendah. Biasanya susahnak suruh makan. Jadi, mak-mak kena berusaha lebih untuk mencari idea untuk bekal anak.
Salah satunya adalah menyediakan bento. Ia merupakan Bento atau o-bentō adalah istilah bahasa Jepun untuk makanan bekal berupa nasi dan lauk-pauk dalam bungkusan praktikal yang boleh dibawa dan dimakan di tempat lain.
Seperti nasi bungkus, bento boleh dimakan sebagai makanan tengah hari, makan malam, atau bekal perkelahan.
Pasti anak-anak akan tertawan saat melihatnya. Anda boleh bereksperimen mengikut kreativiti masing-masing dalam menghias bento untuk anak-anak sebagai bekal ke sekolah. Tiga idea bento ini mungkin boleh dijadikan inspirasi.
BENTO COMEL BEKALAN ANAK KE SEKOLAH
1.BENTO BAS SEKOLAH
BAHAN-BAHAN:
3 keping kentang Hashbrown
2 biji telur puyuh (direbus)
3 batang sosej (Breakfast Sausage)
1 biji buah tomato segar
½ labu bawang besar
200 gram kacang panggang
1 biji Brussel Sprout }rebus
100 gram brokoli (rebus) – boleh beli online di sini
Sedikit minyak untuk mengoreng – boleh beli online di sini
Stok ayam
Sedikit mentega – boleh beli online di sini
UNTUK HIASAN:
3 batang lidi hiasan – untuk cucuk sosej
Sedikit rumpai laut Jepun – boleh beli online di sini
1 cawan kertas kecil – untuk letak kacang panggang
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak di dalam kuali dan gorengkan kentang Hashbrown sehingga menjadi kuning keemasan. Ketepikan.
- Kemudian ambil sekeping kentang Hashbrown dan bulatkan potongan menjadi dua acuan roda. Ketepikan.
- Belah telur puyuh yang telah direbus terlebih dahulu untuk dijadikan roda. Ketepikan.
- Rebus sosej ke dalam stok ayam seketika. Bila masak, ketepikan.
- Kemudian gaul brokoli dan Brussel Sprout bersama sedikit mentega dan perasa dengan garam dan lada sulah secukup rasa. Ketepikan.
- Buah tomato dibelah dua. Separuh dihiris nipis untuk hiasan. Ketepikan.
- Manakala yang sebahagian lagi, dipotong empat segi sama dan diperasakan dengan sedikit garam dan lada sulah. Panggang seketika tomato tersebut di atas kuali leper. Ketepikan.
- Setelah itu, tumiskan bawang besar bersama kacang panggang di dalam kuali seketika. Selepas masak angkat dan ketepikan.
- Kemudian, gandingkan kesemua bahan ke dalam bekas makanan mengikut gambar.
BENTO FETTUCHINI CARBONARA BERSAMA NUGET AYAM MINION
BAHAN-BAHAN:
500 gram Fettuchini
2 sudu makan minyak Zaitun – boleh beli online di sini
1 labu bawang besar – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
1 biji telur – Ambil kuning
2 batang sosej ayam – dipotong dadu
200ml double cream
2 keping roti daging ayam – dipotong dadu
100 gram keju Permesan
Garam secukup rasa
Air untuk merebus
Sedikit lada sulah – boleh beli online di sini
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Untuk memasak Fetthuchini: Masukkan air ke dalam sebuah periuk, masukkan minyak Zaitun dan sedikit garam. Apabila mendidih, masukkan Fetthuchini dan biar seketika hingga masak Al dente (jangan terlebih masak). Angkat dan tos.
- Kemudian panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar yang telah dicincang hingga harum baunya.
- Masukkan Sosej dan Roti Daging Ayam yang telah dipotong dan perasa dengan garam secukup rasa.
- Setelah itu masukkan Double Cream dan biarkan ia hingga mendidih.
- Tutupkan api dan masukkan kuning. Kacau sekata.
- Masukkan Fetthuchini dan gaul sebati. Ketepikan.
- Untuk memasak nuget ayam: Goreng nuget sehingga kuning keemasan. Ketepikan.
- Untuk menghidang, gunakan kulit sushi nori untuk jadikan cermin mata. Kemudian gunakan tomato ceri untuk membuat mata.
- Masukkan Fettuchini ke dalam bento dan kemudian susun nuget ayam yang telah dibentuk menjadi Minion di bahagian atasnya.
BENTO KENTANG LENYEK BERSAMA COLESLAW
BAHAN-BAHAN KENTANG LENYEK:
6 biji ubi kentang – Kupas kulit dan rebus sehingga empuk – boleh beli online di sini
Susu UHT
½ sudu teh serbuk lada sulah – boleh beli online di sini
30 gram mentega lembut – boleh beli online di sini
Sedikit Garam
BAHAN-BAHAN SOS BAWANG KUNING:
1 labu bawang Holland (Cincang)
Sedikit sos tiram
1 sudu makan Serbuk Pati Ayam
30 gram tepung gandum
1 sudu teh serbuk lada hitam – boleh beli online di sini
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menggoreng
BAHAN-BAHAN COLESLAW:
250 gram kubis bulat
150 gram lobak merah – boleh beli online di sini
100 gram bawang besar
2 sudu makan mayones – boleh beli online di sini
Sedikit garam halus
1 sudu teh gula – boleh beli online di sini
½ sudu makan cuka sayur
UNTUK HIASAN:
4 potong kentang wedges (Digoreng dahulu)
Sedikit daun salad
Kacang badam (belah dua secara menyerong)
Sedikit timun Jepun (untuk buat mata)
CARA MEMASAK:
- Untuk memasak kentang lenyek: Rebus kentang sehingga empuk di dalam periuk berisi air secukupnya.
- Setelah masak, tos dan lenyek sehingga halus (boleh gunakan pengisar makanan).
- Masukkan susu dan mentega lembut, kisar lagi hingga sebati.
- Perasa dengan garam dan lada sulah secukup rasa. Ketepikan.
- Untuk menyediakan Sos Bawang Kuning: Tuang sedikit minyak ke dalam kuali, tumiskan bawang Holland sehingga wangi.
- Masukkan tepung gandum dan kacau lagi. Tambahkan air dan serbuk pati ayam.
- Masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam dan masak sehingga mendidih.
- Tutup api kemudian kisar kesemua bahan sehingga halus menggunakan pengisar makanan.
- Kemudian satukan Kentang Lenyek dan Sos Bawang Kuning dalam satu bekas. Gaul sebati. Ketepikan dan biar ia sejuk.
- Untuk menghidang: Skop Kentang Lenyek menggunakan skop ice cream menjadi bentuk bulat.
- Letakkan di dalam bekas yang telah disusun dengan daun salad. Jadikan seperti badan dan kepala Landak.
- Cucukkan kepingan kacang badam dan jadikan duri Landak.
- Potong Timun Jepun untuk jadikan bentuk mata.
- Letakkan coleslaw di sebelah kentang yang berbentuk Landak.
- Hiaskan juga dengan Kentang Wedges yang telah digoreng.
- Sedia dihidangkan.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Ayam Sambal Tumis Serai, Simple Tapi Bila Makan Pasti Bertambah Nasi
Cara Buat Ayam Masak Kicap Kering Yang Enak. Confirm Licin Pinggan!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official