Masa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni juga adalah masa anda bersama keluarga lebih panjang. Jadi snek dan kudapan memang jadi keinginan. Ni min kongsikan dua snek berasaskan keju iaitu jejari kentang cheese dan kebab roti cheese leleh.
Jejari kentang cheese memang sedap dengan bahan ramuan keju cheddar dan susu tepung. Ditambah daun bawang dan sup.
1. JEJARI KENTANG CHEESE
BAHAN-BAHAN :
500gm kentang
1 cawan tepung jagung
1 sudu makan susu tepung
5 keping keju cheddar | dipotong kecil
Garam halus secukup rasa
Daun bawang & sup – dihiris halus
CARA MEMASAK :
1. Kentang buang kulit kukus hingga masak, kemudian lenyek hingga halus biarkan suam2 dulu
2. Kemudian masukkan semua bahan2 lain gaul sebati jd sprt doh
3. Ikut suka nak buat bentuk apa, jejari ke bulat ke.. terpulang
4. Panaskan minyak, goreng hingga kekuningan
5. Sedap di makan bersama dengan cili mayo atau pun cili kicap
Oleh Aleen Aireish
Sumber : Mrs viriya
2. KEBAB ROTI CHEESE LELEH
BAHAN-BAHAN :
1 bungkus @ 400gm daging kisar
2 sudu makan serbuk kari
1 sudu teh serbuk cili
1 biji bawang besar | potong dadu kecil
3 ulas bawang putih | potong dadu kecil
Garam secukup rasa
Mix herbs | sedikit sahaja buat bau-bau herba
Daun sup secukupnya | hiris halus
Telur 2 biji
Beberapa keping roti secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang merah dan bawang putih
2. Masukkan daging kisar, serbuk kari dan serbuk cili
3. Masukkan mixed herbs dan garam secukup rasa.
4. Masak hingga daging dah masak, masukkan daun sup yang dipotong kecil.
5. Pecahkan telur dan gaul sebati. Tutup api. Masukkan sebagai inti roti bakar.
Sumber resepi: internet dan diolahkan sikit2☺️
Kredit : nur farrah salleh
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
https://www.youtube.com/watch?v=0Orff5dbpaU
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI