Masa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni juga adalah masa anda bersama keluarga lebih panjang. Jadi snek dan kudapan memang jadi keinginan. Ni min kongsikan dua snek berasaskan keju iaitu jejari kentang cheese dan kebab roti cheese leleh.
Jejari kentang cheese memang sedap dengan bahan ramuan keju cheddar dan susu tepung. Ditambah daun bawang dan sup.
1. JEJARI KENTANG CHEESE
BAHAN-BAHAN :
500gm kentang
1 cawan tepung jagung
1 sudu makan susu tepung
5 keping keju cheddar | dipotong kecil
Garam halus secukup rasa
Daun bawang & sup – dihiris halus
CARA MEMASAK :
1. Kentang buang kulit kukus hingga masak, kemudian lenyek hingga halus biarkan suam2 dulu
2. Kemudian masukkan semua bahan2 lain gaul sebati jd sprt doh
3. Ikut suka nak buat bentuk apa, jejari ke bulat ke.. terpulang
4. Panaskan minyak, goreng hingga kekuningan
5. Sedap di makan bersama dengan cili mayo atau pun cili kicap
Oleh Aleen Aireish
Sumber : Mrs viriya
2. KEBAB ROTI CHEESE LELEH
BAHAN-BAHAN :
1 bungkus @ 400gm daging kisar
2 sudu makan serbuk kari
1 sudu teh serbuk cili
1 biji bawang besar | potong dadu kecil
3 ulas bawang putih | potong dadu kecil
Garam secukup rasa
Mix herbs | sedikit sahaja buat bau-bau herba
Daun sup secukupnya | hiris halus
Telur 2 biji
Beberapa keping roti secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang merah dan bawang putih
2. Masukkan daging kisar, serbuk kari dan serbuk cili
3. Masukkan mixed herbs dan garam secukup rasa.
4. Masak hingga daging dah masak, masukkan daun sup yang dipotong kecil.
5. Pecahkan telur dan gaul sebati. Tutup api. Masukkan sebagai inti roti bakar.
Sumber resepi: internet dan diolahkan sikit2☺️
Kredit : nur farrah salleh
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
https://www.youtube.com/watch?v=0Orff5dbpaU
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mi Hailam, Paling Sedap Guna Daging
Resipi mi hailam ini memang sedap. Sebenarnya boleh guna bihun atau mi kuning tapi dalam resipi ini, dua-dua digunakan. Apa pun terpulang pada selera lah ye.
Boleh tengok resipi yang dikongsikan oleh Wan LuQman ini ye.
Resipi Mi Hailam
Bahan-Bahan:
Mi hailam/bihun
500ml air
Sedikit daging (hiris nipis)
Bawang putih – boleh beli online di sini
Bawang merah – boleh beli online di sini
Sayur-sayuran
Cili padi – boleh beli online di sini
Cili merah besar (hiris)
Stok ayam – boleh beli online di sini
Sedikit air tepung jagung – boleh beli online di sini
1 biji tomato (potong 4)
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bancuhan kicap (satu sudu besar tiap satu):
Sos tiram – boleh beli online di sini
Kicap karamel
Sos Nampla
Sos cili – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Goreng mi bersama dengan sedikit kicap karamel. Kalau tak ada kicap karamel, ganti dengan kicap pekat atau kicap manis pun boleh.
Goreng-goreng sekejap je, guna api kuat sebab nak aroma hangit.
Sama juga macam bihun. Bihun ni kalau boleh celur separa lembut ye, jangan sampai lembut sangat.
Untuk memasak kuah; Tumis bawang putih sampai garing, lepas tu masukkan rencah pilihan. Untuk resipi ini, digunakan daging, mi hailam sedap kalau letak daging.
Masukkan air, ini kuah untuk 2 orang makan lebih kurang 500ml. Kalau korang nak buat untuk 1 orang atau lebih, boleh adjust ye.
Masukkan bancuhan kicap.
Tambah sedikit stok ayam, garam, gula.Last sekali, masukkan sayur pilihan, cili padi, cili merah.
Masukkan air bancuhan tepung jagung.
Tutup api, masukkan hirisan tomato.
Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Asam Pedas Daging Tetel Melaka
Sebut sahaja asam pedas terus terbayang akan kuahnya yang masam dan pedas. Buat asam pedas kena tahu seimbangkan rasa agar tidak terlalu masam dan cukup rasa. Rasanya asam pedas juga berbeza-beza bergantung kepada penggunaan bahan utama yang diletakkan. Rasa asam pedas ikan merah dan jenahak juga berbeza . Nah kali ini min nak kongsikan resipi membuat asam pedas daging tetel. Memang kecur liur dibuatnya.
Asam Pedas Daging Tetel Melaka
Bahan-bahan:
Daging ada juga lemak sikit bru sedap
Bawang merah
Bawang putih
Kunyit
Daun limau purut
Lengkuas -dititik
Serai -dititik
Ketumbar
Lada hitam
Jintan putih
Jintan manis sy da bcampur dgn ketumbar
Blender sekali dgn bwang kunyit di atas
Cili kisar
Kerisik
Air asam jawa
Cara memasak:
1.Tumis bahan yg di kisar & rempah ratus tadi besama cili sampai naik bau ..garing
2.Masukkan daging ketukkan serai gaulkan
3.Masukkan air tutup periuk dan renehkn pada api yang sederhana sehingga daging tu empuk
4.Bila dah empuk masukkn air asam jawa garam perasa & kerisik
5.Siap asam asam pedas daging tetel..
Kredit : Aishah Ismail
Snek ‘favourite’ A.S dan Eropah , Boleh Dibuat Cara ‘Homemade’. Boleh buat kat dapur sendiri aje.
Sekali sekala cuba kita sajikan kudapan dan snek barat untuk sarapan. Ni min kongsi makanan yang disebut makanan ‘street food’ atau makanan gerai, snek sedap dari Eropah dan Amerika Syarikat.
Sajian berasaskan daging, tepung,mentega dan makanan laut ni memang mudah dimakan di mana jua. Pasti jadi ‘favourite’ ahli keluarga nanti.
1. ARANCINI WITH TOMATO SAUCE
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan nasi putih
- 10 gm bawang merah kecil | dicincang
- 10 gm daun bawang | dihiris
- 4 ulas bawang putih | dicincang
- 15 gm kismis
- 2 cawan serbuk roti
- 4 biji telur
- 1 cawan tepung gandum
- 4 cawan minyak masak
- 20 gm bawang Holland | dipotong dadu bersaiz kecil
- 10 gm seleri | dipotong dadu bersaiz kecil
- 10 gm lobak merah | dipotong dadu bersaiz kecil
- 3 sudu makan tomato puri
- 2 helai daun bay
- 1 sudu besar thyme kering
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan sos tomato, panaskan sedikit minyak masak, masukkan bawang Holland, seleri, bawang putih dan lobak merah ke dalam periuk. Tumis sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan tomato puri bersama dengan air, kacau sebentar supaya ianya sebati. Biarkan ianya mendidih.
3. Setelah mendidih, perlahankan api, masukkan daun bay dan thyme kering. Biarkan ianya mendidih perlahan. Pastikan ianya tidak terlalu cair.
4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam mengikut citarasa.
5. Untuk membuat arancini, sediakan mangkuk bersaiz besar, masukkan nasi putih bersama-sama bawang merah kecil, daun bawang, bawang putih dan kismis. Perasakan dengan garam dan juga serbuk lada hitam. Gaul sehingga semuanya sebati.
6. Kepalkan dengan membuat bentuk bulat seperti saiz bola golf. Sediakan tiga mangkuk bersaiz sederhana, letakkan serbuk roti, telur yang telah dipecahkan dan dikacau dan juga tepung gandum.
7. Celupkan nasi tadi bermula dengan tepung gandum, kemudian telur dan akhir sekali serbuk roti. Susun di atas loyang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan seketika selama 30 minit.
8. Panaskan minyak didalam kuali, gorengkan nasi yang bersalut tadi sehingga warnanya menjadi keperangan. Angkat dan toskan minyak.
9. Sajian sedia dihidangkan bersama-sama sos tomato.
Saiz hidangan: 2 orang
Waktu memasak: 30 minit
Jenis masakan: Sajian Itali
Cara memasak : Goreng
Keistimewaan: Bebola nasi penuh perisa dam mengenyangkan
Info Chef : Sajian yang berasal dari negara Itali ini resepinya ini menggunakan lebihan nasi yang masih elok untuk menghasilkan masakan ini. Resipi kitar semula untuk mengelakkan pembaziran makanan
2. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung serba guna
- 1sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh garam
- 2 biji telur
- 4 cawan gula putih
- ½ cawan susu
- 1 sudu teh esen vanilla
- 4 cawan minyak masak
- Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk.
2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih.
3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam.
4. Gaul sehingga sebati.
5. Letakkan adunan di dalam beg piping.
6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F.
7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula.
9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Goreng
Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A)
Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
3. PRETZELS
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan susu segar
- 1 1/2 sudu makan yis
- 6 sudu makan gula perang
- 4 sudu makan mentega | lembutkan pada suhu bilik
- 4 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil garam halus
- 1/3 cawan baking soda
- 3 cawan air suam
- 8 sudu makan mentega | dicairkan
- Garam kasar secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Suamkan susu dalam ketuhar mikro atau dapur gas lebih kurang 1 minit. (Jangan terlalu panas, biar boleh sentuh dengan jari)
2. Masukkan yis dan kacau, biarkan lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan mentega dan gula.
4. Masukkan tepung secawan demi secawan, dan tambahkan garam halus.
5. Uli dengan mixer dengan cangkuk dohk, atau dengan tangan lebih kurang 10 minit.
6. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang bergris dengan minyak. Tutup dan biarkan mengembang selama 1 jam.
7. Apabila doh mengembang kepada dua kali ganda, tumbuk-tumbuk sedikit supaya udara yang terperangkap keluar.
8. Panaskan oven dalam suhu 230 darjah celciusC.
9. Bahagi doh kepada 12 bahagian. Uli supaya doh memanjang.
10. Satukan baking soda dan air suam ke dalam bekas.
11.Pintalkan doh kepada bentuk pretzel dan celup ke dalam bekas air baking soda. Letakkan ke dalam dulang beralas parchment paper.
12. Renjis dengan garam kasar.
13. Bakar lebih kurang 7 ke 10 minit atau sehingga keperangan.
14. Celup ke dalam mentega cair semasa masih panas.
Saiz hidangan: 12 biji
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Berasal dari Itali , popular di German
Keistimewaan:Sedap dihidangkan dengan sos cicah seperti sos karamel, coklat, serbuk kayu manis bergula dan krim keju bawang putih.
Info Chef : Anda juga meletakkan ‘topping’ seperti keju parmesan, serbuk kayu manis, coklat, butter scoth dan lain-lain
4. LAWAWA SEAFOO QUICHE (prawn Quiche)
BAHAN BAHAN
- 5 keping kulit popia | dipotong 12
- 200gm udang
- 50gm tepung
- 20gm mentega
- 20gm bawang merah
- 200gm ‘heavy cream’
- 10gm lada hitam
- 10gm cendawan butang | dimayang
- 20 gm keju
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Cara masak inti quiche :
1. Cairkan mentega dalam kuali.
2. Masukkan bawang yang dimayang dan cendawan butang,
3. Kemudian masukkan tepung dan udang dan biarkan seketika.
4. Masukkan pula heavy cream, garam dan juga lada hitam.
5. Biarkan sehingga sebati dan agak pekat. Padamkan api.
Cara membuat acuan quice :
1. Potong kulit popia menjadi 12 bahagian.
2. Lalu disusun dalam acuan muffin
3. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah Celcius, dan bakar selama 10 minit
4. Apabila acuan sudah masak, masukkan inti yang sudah sejuk tadi.
5. Letakkan keju dan udang diatasnya, dan bakar semula kira-kira 5 minit dalam oven.
6. Sajian siap dihidang
5.VOLCANO BEEF CHEEZY ONION
BAHAN-BAHAN:
- 200 gram keju Mozzarella (dipotong dadu kecil)
- 400 gram daging cencang
- 3 biji bawang Holland (dibelah dua)
- 5 helai daun oregano (dicencang halus)
- ½ kg serbuk roti
- 2 biji telur
- 300 gram tepung gandum
- 1 sudu teh paprika
- Serbuk perasa
- Keju krim (untuk sos)
- Minyak masak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK :
1. Gaul daging cencang bersama daun oregano, paprika dan serbuk perasa.
2. Belah bawang Holland kepada dua bahagian dan leraikan.
3. Kemudian, masukkan daging yang telah siap digaul tadi ke dalam bawang dan sumbatkan bersama keju Mozzarella.
4. Bulat-bulatkan dan gaul di dalam tepung gandum.
5. Sesudah itu, celupkan ke dalam telur dan serbuk roti.
6. Akhir sekali, goreng hingga berwarna keemasan.
7. Boleh dihidangkan bersama keju krim.