Berikan kelianan pada donut anda dengan pemegang istimewa seakan memegang peha ayam.
DONUT PAHA AYAM
BAHAN A:
- 1/2 cawan air suam
- 1 sudu makan gula
- 6gm yis
( Biarkan selama 1 jam sampai yis mengembang)
BAHAN B:
- 500gm tepung gandum
- 2 biji kuning telur
- 30gm margerin
- 30gm shortening
- 5gm ovalette
- 1 biji ubi kentang kecil | rebus & lecek
- 1/2 sudu teh garam
BAHAN C ( KRIM):
- 250gm shortening
- 50gm margerin
- 1 sudu makan gula
- Sedikit garam
( satukan semua bahan dan pukul)
- Coklat rice secukupnya
CARA MEMASAK:
- Campur bahan A bersama tepung. Uli seketika.
- Kemudian masukkan ubi kentang, marjerin, shortening dan ovalette. Uli lagi.
- Masukkan kuning telur serta garam. Uli hingga sebati dan sempurna. Biarkan doh naik 2 kali ganda dalam 1 jam.
- Bahagiakan doh kepada 10-14 bahagian dan bulatkan. Cucuk doh pada lidi dan bentukkan menjadi seakan bentuk paha ayam. Tabur tepung supaya doh tidak melekat.
- Biarkan donut selama 30 minit sebelum digoreng menggunakan api perlahan sehingga masak.
- Sejukkan donut dan sapukan krim serta coklat rice dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Bika Ambon
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sandwich Sushi Guna Roti, Kenyang Hingga Tengah Hari
Anda sedang dalam program diet? Pasti pening juga memikirkan menu simple dan mengenyangkan untuk dinikmati. Tak usah pening kepala, jom buat sandwich sushi ni.Bukan sahaja hidangan ini berkhasiat, tapi rasanya juga sedap.Jadi tak bosanlah dengan sandwich yang biasa dinikmati bila diolah sebegini.
SUSHI BREAD SANDWICH
Bahan-bahan:
Seaweed roasted potong 2(yang untuk buat sushi)
Roti gardenia telah dilenyek
Salad secukupnya
Mayonis
Lobak merah yang telah dipotong memanjang
Sosej potong 2/jejari ketam dicelur
Gravvy,topping..lagi banyak lagi sedap
Sos cili
Thousand island/keju
Bijan
Cara membuat:
1.Sapu mayonis pada roti depan dan belakang.
2.Susun roti pada seaweed yang telah dipotong dua.
(Saya pakai 1 1/2 atau 2 keping roti lenyek
3.Susun lobak merah,sosej,salad macam buat sandwich
4.Gulungkan sandwich.
5.Siap sandwich
6.Potongkn lima bahagian
7.Tambahkan topping/sos pilihan
Kredit: Shahrul Bieha
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Rangup Macam Keropok. Ini Cara Buat Rempeyek Bayam Sedap.
Istimewa bagi pencinta kerepek, menu Rempeyek Bayam perkongsian saudari Haliza Jeran ni boleh dicuba. Nampak sedap dan rangup je. Malah bahan-bahan yang digunakan sangat mudah didapati. Bolehlah cuba buat untuk kudapan anak-anak di waktu petang.
RESIPI REMPEYEK BAYAM YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- Daun bayam hijau secukupnya
- 2 cawan tepung beras
- 1 biji telur
- 5 ulas bawang putih – tumbuk halus
- Biji ketumbar secukupnya – tumbuk
- Udang geragau – jumlah ikut cita rasa masing-masing
- Air secukupnya – cukup sekadar bila adunan agak boleh melekat pada daun
CARA MEMASAK:
1. Basuh daun bayam bersih-bersih. Tapis dan biar kering airnya.
2. Sediakan adunan tepung. Adun sebati dan pastikan tepung tidak berketul.
3. Ambil daun bayam dan celup dalam adunan tepung tadi.
4. Goreng dalam minyak panas hingga garing dan berwarna keemasan.
5. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Haliza Jeran
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
https://www.rasa.my/sangat-sedap-30-menu-harian-masakan-kampung-kena-cuba/
https://www.rasa.my/rahsia-masak-tomyam-secepat-sesedap-seperti-di-kedai-ala-luq/
Nak Kudapan Sihat, Makanlah Kekacang. Ketahui Khasiat 8 Jenis Kacang Ini .
Siapa yang tak suka makan kacang, badam, gajus, pistachio, pecan, walnut, waima kacang tanah pun ada manfaatnya kepada tubuh anda. Kudapan yang kaya dengan lemak tak tepu atau lemak sihat ini juga adalah sumber serat dan protein yang baik.
Tapi ingat ! jangan pula makan kacang yang sudah diproses dengan ramuan garam dan gula didalamnya . Yang dimaksudkan ini yang alami, dipanggang , rebus atau digoreng tanpa minyak.
Ni 8 jenis kacang dan manfaat kesihatannya…
*RDI (merujuk kepada pengambilan nutrisi mencukupi keperluan tubuh sihat, Amerika Syarikat)
1.BADAM
Setiap sajian 28 gm badam ( 1 auns) mengandungi lebih kurang :
Kalori : 161
Jumlah lemak : 14 gm
Protein : 6 gm
Karbohidrat : 6 gm
Serat : 3.5 gm
Vitamin E : 37 % daripada RDI
Magnesium : 19 % daripada RDI
Kajian kesihatan mendapati diet pemakanan yang kaya dengan badam boleh mengurangkan paras kolestrol. Badam juga adalah sumber diet rendah kalori yang boleh membantu penurunan berat badan dan mengurangkan tekanan darah bagi mereka yang mengalami masalah obesiti.
Dengan makan sejumlah satu aun atau 28 gn badam ia dipercayai dapat menurunkan peningkatan paras gula darah yang biasa dialami selepas makan oleh pesakit diabetes, sebanyak 30 peratus. Dan mengurangkan keradangan dialami pesakit diabetes tahap 2.
Badam juga membantu pertumbuhan bakteria baik dalam usus termasuk bifidobacteria dan lactobacillus.
2. PISTACHIOS
Kacang pistachios adalah kaya dengan serat. Dalam setiap sajian 28 gm (1 auns) mengandungi :
Kalori : 156
Jumlah Lemak : 12.5 gm
Protein : 6 gm
Karbohidrat : 8 gm
Serat : 3 gm
Vitamin E : 3% daripada RDI
Magnesium : 8 % daripada RDI
Sama seperti badam, pistachios juga boleh memperbaiki tahap kolestrol. Memakan 2-3 auns pistachio sehari boleh meningkatkan HDL kolestrol baik dan juga membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, berat badan dan ‘oxidative status’ (yang boleh menyumbang kepada penyakit jantung. Mengurangkan peningkatan gula darah selepas makan.
3. WALNUT
Walnut adalah kacang yang popular dengan sumber terbaik asid lemak Omega 3 dan alpha-linolec acid (ALA )
Setiap sajian 28 gm (1 auns) mengandungi :
Kalori : 182
Jumlah Lemak :18 gm
Protein : 4 gm
Karbohidrat : 4 gm
Serat : 2 gm
Vitamin E : 1 % daripada RDI
Magnesium : 11 % daripada RDI
Walnut dipercayai memperbaiki beberapa faktor risiko penyakit jantung. Ini mungkin kerana kandungan ALA yang tinggi dan nutrisi yang lain. Walnut mampu mengurangkan jumlah kolestrol dan LDL Kolestero dalam masa yang sama meningkatkan tahan HDL kolestrol ‘baik’.
Ia juga membantu kesihatan jantung termasuk tekanan darah dan system peredaran darah. Masalah keradangan juga mampu dikurangkan yang mana ini boleh mengelakkan daripada beberapa penyakit kronik.
Ia juga terbukti meningkatkan keupayaan kognitif otak dalam pengujahan dan perbezaan pendapat, bermakna ia juga makanan sihat untuk otak.
4. GAJUS
Sajian 28 gm (1 auns ) gajus mengandungi:
Kalori : 155
Jumlah lemak : 12 gm
Karbohidrat : 9 gm
Serat : 9 gm
Vitamin E : 1% daripada RDI
Magnesium : 20 % daripada RDI
Kajian mendapati diet pemakanan yang mengandungi 20 peratus daripada gajus memperbaiki tekanan darah mereka yang mengalami sindrom metabolic (masih dalam kajian). Dan ia juga meningkatkan potensi anti oksidan di dalam dietnya.
5. PECAN
Kacang pecan kerap digunakan dalam sajian ‘dessert’ barat. Setiap sajian 28 gm (1 auns) mengandungi :
Kalori : 193
Jumlah lemak : 20 gm
Protein : 3 gm
Karbohidrat : 4 gm
Serat : 2.5 gm
Vitamin E : 2 % daripada RDI
Magnesium : 8 % daripada RDI
Kacang pecan dipercayai dapat menurunkan paras kolestrol LDL ,tubuh yang paras kolestrolnya adalah normal. Seperti kekacang lain ia juga mengandungi polyphenols yang bertindak sebagai anti oksidan. Kajian mendapati mereka yang makan pecan untuk 4 minggu daalam pengambilan kalori menunjukkan peningkatan anti oksidan di dalam darah.
6. Kacang Macademia
Kacang ini mengandungi pelbagai pelbagai nutrisi dan sumber hebat lemak tak tepu (monounsaturated fat). Setiap sajian 28 gm/ 1 auns mengandungi :
Kalori : 200
Jumlah lemak :21 gm
Protein : 2 gm
Karbohidrat : 4 grm
Serat : 2.5 gm
Vitamin E : 1% daripada RDI
Magnesium : 9 % daripada RDI
Kebanyakan daripada manfaat kesihatan daripada kacang macadamia adalah berkait dengan kesihatan jantung. Ini kerana kandungan lemak tak tepunya yang tinggi. Kajian mendapati diet yang kaya dengan macademia boleh menurunkan jumlah kedua kolestrol dan LDL kolestrol bagi mereka yang tinggi kolestrol.
Malah diet kaya macademia juga menghasilkan efek yang sama dengan diet jantung sihat yang disarankan oleh Persatuan Jantung Amerika. Ia mengurangkan faktor risiko penyakit jantung termasuk keradangan dan ‘oxidative stress’.
7. HAZELNUT
Kacang hazelnut memang tinggi khasiatnya. Setiap sajin 28 gm(1 auns) mengandungi :
Kalori : 176
Jumlah lemak : 9 gm
Protein : 6 gm
Karbohidrat :6 gm
Serat : 3.5 gm
Vitamin E : 37 % daripada RDI
Magnesium : 20 % daripada RDI
Seperti kekacang lain, hazelnut juga mempunyai efek bermanfaat terhadap faktor risiko sakit jantung. Ia juga dikatakan mampu mengurangkan jumlah kolestrol, LDL kolestrol dan triglycerides. Boleh mengurangkan keradangan dan meningkatkan fungsi saluran darah. Macademia juga meningkatkan jumlah kandungan Vitamin E dalam darah.
8. KACANG TANAH
Teknikalnya kacang tanah bukan lah jenis kekacang tetapi dalam keluarga ‘legumes’. Bagaimanpun ia tetap dianggap kekacang kerana mempunyai nutrisi dan manfaat keseihatan yang sama.
Setiap sajian 28 gm (1 auns) kancang tanah yang dipanggang :
Kalori : 176
Jumlah lemak : 17 gm
Protein : 4 gm
Karbohidrat : 5 gm
Serat : 3 gm
Vitamin E : 21 % daripada RDI
Magnesium : 11% daripada RDI
Kacang tanah juga boleh memperbaiki faktor risiko untuk sakit jantung. Jika anda memilih untuk makan mentega kacang, pilih yang mempunyai kandungan kacang yang tinggi dan elakkan yang tinggi kandungan minyak dan bahan proses yang lain
Elakkan dari memakan kacang tanah yang bergaram atau berbahan perisa.
Jika anda nak resipi berasaskan kacang yang menyihatkan ini. Nantikan majalah RASA isu oktober ini. Ada 10 resipi berasaskan kekacang menanti untuk dicuba. Tunggu tau