Sizzling yee mee ala food court ini tak kurang sedapnya. Sesuai dimasak untuk berbuka nanti. Mesti anak-anak teruja. Tak kalah sedap daripada yang biasa makan di food court. Lagi best kita boleh tambah bahan apa saja yang kita suka. Kalau ada sizzling plate tu lagi best. Tapi kalau tak ada tak mengapa.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Shai Anne Ahemedini ye. Selamat mencuba!
Sizzling Yee Mee Ala Food Court
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk Kuah:
1 mangkuk ayam – potong kecil
10 biji cendawan shiitake kering -rendam dengan air panas kemudian potong empat bahagian – boleh beli online di sini
1 bungkus yee mee (Boleh jugak guna mee kuning, kueh tiaw & nasi putih pun sedap)
Telur
Pak choy
Cara Memasak:
Perap ayam dengan kicap pekat, sos tiram, minyak bijan, serbuk lada hitam dan juga kiub ayam. Ketepikan.
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi kemudian masukkan cili kering, tumis sebentar. Tutup periuk supaya ayam masak sepenuhnya.
Ads
Kemudian masukkan air, diikuti cendawan shiitake dan cendawan lain yang disukai.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Bila dah menggelegak, masukkan larutan tepung jagung, masak hingga kuah pekat. Tutup api.
Sediakan sizzling plate (jika ada), letakkan yee mee, curahkan kuah sizzling atas mee. Buka api dapur, masukkan sebiji telur dan pak choy. Masak sekejap hingga mee lembut.
Ulang proses ini bergantung kepada berapa banyak hidangan yg ingin disediakan.
Bunga Telang atau nama saintifiknya Clitorea Ternatea adalah sejenis tumbuhan yang digunakan sebagai pewarna dan juga tanaman hiasan. Bunganya yang berwarna biru terang sering digunakan sebagai pewarna bagi sajian Nasi Kerabu. Jika dahulu, bunga ini tidak dipedulikan dan hanya digunakan dalam masakan yang terhad namun kini, ia kembali mendapat perhatian.
Ia bukan sahaja berguna dari segi mewarnakan makanan malah turut mengandungi banyak khasiat dan manfaat terhadap kesihatan.
KHASIAT & MANFAAT BUNGA TELANG
Kredit foto: Chef Sue M Arukin
1. MENGUBATI BISUL
Caranya mudah sahaja. Ambil beberapa kuntum bunga telang kemudian tumbuk dengan sedikit gula melaka. Tampal bahan tumbuk tadi di bahagian bisul. Ulang beberapa kali hingga bisul kecut.
2. MENAJAMKAN PENGLIHATAN
Air rendaman bunga telang juga dikatakan mampu menajamkan penglihatan. Caranya ialah rendam beberapa kuntum bunga telang dan minum airnya. Untuk lebih enak, boleh dicampur bersama sedikit gula.
3. BANTU CUCI DARAH
Darah yang kotor akan menyebabkan penyakit kulit seperti bisul dan jerawat. Untuk mengubati masalah ini secara semulajadi, amalkan pengambilan air bunga telang secara konsisten.
4. BAGUS UNTUK DETOKSIFIKASI
Bunga ini juga dikatakan mampu menghilangkan racun dalam tubuh dan juga membantu melancarkan proses pencernaan.
5. MENGATASI STRES
Bunga telang juga dikatakan boleh mengatasi masalah stres. Kandungan anti depresi yang ada pada bunga ini mampu memberikan rasa tenang dan meredakan tekanan yang dialami.
6. TINGKATKAN KEKUATAN OTAK
Bunga ini juga mempunyai kemampuan dalam meningkatkan memori. Malah bunga ini juga mempunyai kesan positif pada saraf yang mampu memperkuat serta meningkatkan fungsi otak.
Jadi bila dah tahu khasiat bunga telang ni, bolehlah tanam dan gunakannya dalam hidangan harian. Antara yang boleh dicuba ialah enam resipi perkongsian dari Chef Sue M Arukin ni. Sangat mudah dan enak. Jom cuba!
1. BLUE BUTTERFLY DRINK
BAHAN-BAHAN:
1 genggam bunga telang
2 cawan air suam
3 cawan air sejuk
Gula batu secukupnya
1 helai daun pandan
2 biji jus limau nipis
Ais secukupnya
CARA MEMASAK:
Basuh bersih bunga telang dan rendam dalam air suam selama 30 minit.
Kemudian masukkan ke dalam periuk. Tambahkan air, gula batu dan daun pandan. Masak dan biar mendidih hingga air tinggal lebih kurang 3 cawan.
Padam api dan tutup periuk. Biarkan sejuk.
Letak air bunga telang ke dalam bekas berisi ais dan tuang jus limau nipis. Air biru akan berubah menjadi ungu.
Hujung minggu buat mi kung fu untuk seisi keluarga pun best juga kan. Lagipun senang je nak buat mi kung fu ni. Rasanya pun sedap. Kalau nak pedas, letak cili padi banyak sikit. Kalau tak nak pedas, kurangkan cili. Kalau suka, boleh letak banyak sikit sayur. Yang oenting kita boleh adjust resipi ikut macam mana yang kita mahukan.
MI KUNG FU
BAHAN MI
• Minyak masak untuk menggoreng
• 200 gram mi kuning
• 2 biji telur ayam
BAHAN HIASAN
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Limau nipis
BAHAN KUAH
• Minyak masak untuk menumis
• 3 ulas bawang putih (diketuk)
• 100 gram isi ayam (dipotong kecil)
• 5 ekor udang (dibuang kulit)
• 2 ekor sotong dipotong bulat
• 2 cawan air
• Garam dan gula secukup rasa
• 2 sudu makan sos tiram
• 3 batang baby corn (dipotong memanjang)
• Lobak merah (dipotong panjang dan halus)
• Brokoli (dihiris kecil)
• Bunga kobis (dihiris kecil)
• 3 tangkai cili padi (diketuk)
• Serbuk lada sulah
• 1 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan 1/2 cawan air suam)
CARA MEMBUAT MI
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan mi. Kemudian masukkan telur ayam.
2. Goreng mi sehingga kekuningan. Kemudian masukkan ke dalam pinggan dan ketepikan.
CARA MEMBUAT KUAH
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan keperangan.
2. Masukkan ayam, udang dan sotong. Kacau sehingga masak.
3. Masukkan air, garam, gula dan sos tiram. Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan semua sayur, cili padi, lada sulah dan bancuhan tepung jagung. Kacau selama 2 minit dan angkat.
5. Tuangkan kuah ke atas mi kungfu tadi.
6. Letakkan bahan hiasan. Sedia untuk dihidang.
Mi sanggul atau ada yang panggil mi siput cukup terkenal di belah utara semenanjung. Ia adalah mi yang dikeringkan, berbentuk leper di gulung seakan-akan sanggul dan perlu direndam terlebih dahulu untuk melembutkannya.
MI SANGGUL GORENG
BAHAN-BAHAN:
Mi Sanggul
1 biji besar bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sendul cili kisar
sos cili
sos tomato
pati ayam
kicap manis
kicap masin
kicap pedas
sos tiram
Daging (dihiris nipis)
Udang kering
Udang
Kucai
Sawi
Taugeh
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga garing.
Masukkan satu senduk cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
Selepas itu masukkan sos cili, sos tomato, pati ayam, kicap manis, kicap masin, kicap pedas, dan sos tiram. Kacau hinnga sebati.
Masukkan daging yang sudah dihiri nipis dan udang kering.
Kemudian masukkan batang sawi, udang dan kucai
Akhir sekali masukkan mi sanggul, sawi dan taugeh. Siap untuk dihidangkan.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...