Walaupun sekarang ni banyak kuih moden yang dibuat, kuih legend tetap ada peminatnya. Jangan dilupa kuih-kuih orang lama ni. Sedap sesangat. Kena ambil tahu juga cara nak buat kuih lama. Biar kekal sepanjang zaman. Nah, RASA kongsikan resipi kuih tepung bungkus. Senang je. Sukat pun guna cawan je uols.
TEPUNG BUNGKUS
(dapat 12-14 biji)
Bahan-bahan adunan putih
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 sudu gula
1 sudu kecik garam
Daun pandan
Cara membuat
1. Campur semua bahan dalam periuk.
2. Panaskan atas api perlahan sehingga likat dan berkilat.
Bahan Inti:
2 sudu gula pasir
1/2 biji gula melaka / nise
Sedikit air
1/2 biji kelapa parut
1 sudu besar tepung gandum
Daun pandan
Cara membuat
1. Masak gula dengan sedikit air. Letak daun pandan.
2. Kemudian tapis ke dalam kelapa parut. Masak dengan api kecil.
3. Hampir kering, letak tepung gandum. Kemudian sejukkan.
4. Bulat-bulatkan inti.
Cara menyediakan
1. Daun pisang dilayur atas api.
2. Letak adunan putih. Kemudian letak inti dan sedikit lagi adunan putih.
3. Lipat kemas. Kukus 10 minit.
Selamat mencuba.
Resipi oleh: Nurshuhada Kamaruzzaman dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Cara Berlauk, Hidangan Istimewa Pagi Syawal
Sedap sangat makan kuih cara berlauk ni. Rasanya pedas-pedas dan mewah dengan inti daging. Kalau dibuat dengan banyak inti, memang lebih sedap. Ini resipi yang memang confirm jadi kalau dibuat. Cubalah.
KUIH CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN
600 gram tepung gandum
30 gram tepung susu
2 biji telur ayam
1.3 liter air
4 titik pewarna kuning
BAHAN INTI
3 sudu besar minyak sapi
6 ulas barang merah (tumbuk halus)
2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
1 cm halia (cencang halus)
4 sudu besar serbuk kari daging
300 gram daging (cencang halus)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
4 tangkai daun ketumbar (cencang halus)
CARA MEMBUAT
1. Gaul bersama tepung gandum, tepung susu, telur ayam, air dan pewarna kuning sehingga sebati.
2. Sediakan inti. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Kemudian goreng bawang merah dan bawang putih bersama halia sehingga wangi.
3. Masukkan serbuk kari daging dan daging cencang. Goreng lagi.
4. Tambahkan garam dan gula. Masukkan daun ketumbar.
CARA PENYEDIAAN
1. Panaskan adunan kuih cara dan tuangkan sebahagiaan adunan ke dalam setiap bahagian kuih cara.
2. Sudukan sedikit inti daging ke dalam setiap bahagiaan. Tuangkan lagi adunan tepung sehingga penuh.
3. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 10 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk.
4. Pastikan setiap kali sebelum acuan diisi dengan adunan, terlebih dahulu sapukan dengan minyak sapi.
Selamat mencuba!
Aneka Resipi Hidangan Berasaskan Ubi Keledek Untuk Berbuka
Pelbagai hidangan menarik boleh dihasilkan dengan menggunakan keledek. Sesiapa yang mempunyai keledek di rumah tapi tidak ada idea untuk buat hidangan berbuka, boleh lah cuba resipi-resipi ni..
BEBOLA UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN
- 2 cawan ubi keledek-rebus & mashed
- 1 biji telur
- 1/2 sudu baking powder
- tepung secukupnya
- minyak untuk menggoreng
- sedikit garam
- 3 tsb gula
CARA PENYEDIAAN
- Masukkan ubi, baking powder, telur dan garam ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga tak melekat di tangan.
- Buat bulat-bulat kecil. Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
- Sedap dimakan panas.
Kredit resipi & foto: Qasey Honey
KUIH GERODAK UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN
- 600 gm keledek (resipi ni guna keledek isi oren & lebihkan sikit kuantitinya sebab nak kurangkan manis)
- 7 biji telur (gred A)
- 5 keping nisse saiz kecil (gula kerek) (resipi ni guna 4 keping je sebab taknak manis sangat)
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan ~ disimpul
- 10 kuntum bunga cengkih
- 1/2 sudu kecil garam
CARA PENYEDIAAN
- Keledek dikupas kulitnya & cuci bersih. Potong/mayang memanjang.
- Masak gula nisse/gula kerek bersama-sama dengan air, daun pandan & cengkih sehingga larut & pekat. Keluarkan daun pandan dan mengkuang yang balut nisse. Tapis air gula tadi.
- Pecahkan telur, kacau-kacau sedikit. Tuangkan air gula nisse ke dalam telur, masukkan garam & kacau rata.
- Masukkan bancuhan telur dalam periuk yang sesuai (kalau ada periuk yang tebal lebih baik kerana tidak cepat hangus). Campurkan hirisan keledek tadi & ratakan sedikit. Masak dengan api paling perlahan dengan periuk tertutup. (Jika guna pemanggang ajaib jadi ia nampak nipis & cepat empuk) Bila keledek empuk & bancuhan telur membeku bolehlah dipadamkan api. Sesuai dihidangkan ketika masih panas atau sejuk dimasukkan dalam peti sejuk.
Kredit resipi & foto: MaDiHaA aka Ratna
BERGEDIL KELEDEK
BAHAN-BAHAN
- 6-7 ketul keledek (kentang pon boleh)
- 1 cawan tepung gandum
- Sedikit isi ayam/daging
- Hirisan daun sup/bawang
- Sedikit bawang goreng
- Kobis-hiris
- Cili merah-potong bulat
- Secubit garam
- Lobak merah-potong dadu
- 2 biji telur-pecahkan
CARA PENYEDIAAN
- Rebus keledek hingga empuk. Kemudian toskan.
- Kemudian lenyek/tumbuk hingga lumat.
- Campurkan dengan tepung gandum dan semua bahan-bahan di atas.
- Gaul sebati adunan itu.
- Bila dah sebati, bulat-bulatkan sebesar bola pingpong . Leperkan sedikit.
- Bila dah siap, golekkan dalam telur yang dipecahkan tadi.
- Sedia untuk digoreng. Goreng hingga garing/masak.
- Siap!
INFO: Lebihkan ayam, daging tu atau udang untuk lebih sedap
Kredit resipi & foto: Ryna Hakimi
KUIH TALAM UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN (LAPISAN BAWAH)
- 300 gm keledek merah – rebus dan lecek
- 75 gm tepung beras
- 75 gm tepung ubi
- 150 gm santan kotak
- 150 gm air
- 250 gm gula pasir – (guna 200 gm)
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil esen vanila (jika suka)
- Sedikit pewarna kuning
BAHAN-BAHAN (LAPISAN ATAS)
- 100 gm tepung ubi
- 200 gm santan pekat
- 200 gm air
- 2 sudu besar tepung beras
- 1 sudu kecil garam
CARA PENYEDIAAN (LAPISAN BAWAH)
- Kisar semua bahan dan masukkan dalam periuk. Kacau di atas api sederhana hingga pekat.
- Sapu minyak pada loyang. Tuangkan ke dalam loyang. Boleh juga gunakan acuan kecil hingga paras separuh sahaja dan kukus selama 7 minit.
CARA PENYEDIAAN (LAPISAN ATAS)
- Kisar semua bahan dan masukan ke dalam periuk dan kacau atas api hingga pekat dan tuang ke atas adunan keledek tadi.
- Kukus semula selama 10 minit.
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan dan dipotong.
Kredit resipi & foto: Azie Kitchen
PAI CRUMBLE KELEDEK
BAHAN-BAHAN (PASTRI PAI)
- 200 gm tepung gandum
- Secubit garam halus
- 100 gm mentega/margerin
- 2-3 sudu besar air ais
- 1 biji telur
- 1 sudu besar tepung jagung
CARA PENYEDIAAN
- Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama garam ke dalam mangkuk.
- Masukkan mentega. Gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti.
- Masukkan telur. Tambahkan air ais sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh lembut.
- Isikan ke dalam plastik atau balut dengan ‘cling wrap’. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
Sementara tu sediakan lapisan kastard dan inti pai.
BAHAN-BAHAN (KASTARD)
- 1/2 tin susu cair
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN
- Satukan semua bahan di dalam periuk. Gaul dengan whisk hingga sebati.
- Letakkan periuk di atas dapur dan hidupkan api perlahan. Masak kastard sambil dikacau sehingga kastard pekat. Ketepikan.
CARA MEMASAK PASTRI
- Keluarkan doh daripada peti sejuk. Canai pastri pada ketebalan bersesuaian dan letakkan di dalam tin pai bersaiz 7 inci. Biar berlebihan di tepi acuan kerana pastri akan sedikit mengecut apabila masak.
- Panaskan oven pada suhu 180 C. Masukkan tin pastri di tengah oven dan bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
BAHAN-BAHAN INTI PAI
- 150 gm keledek putih/merah- dipotong kiub dan direbus empuk
- 50 gm gula perang
- 1 biji telur
- 20 gm mentega
- 60 ml susu segar
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 1/4 sudu teh garam
BAHAN CRUMBLE
- 50 gm gula perang
- 20 gm tepung kek/ tepung berserbuk penaik
- 15 gm mentega
- 3 sudu besar kacang tanah yang telah disangrai dan dikisar
- 1/2 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
- Lecek keledek hingga halus. Campurkan dengan gula, mentega, esen, telur dan garam. Gaul sebati.
- Keluarkan pastri yang telah dibakar tadi dan ratakan kastard di atasnya.
- Ratakan pula campuran keledek di atas lapisan kastard. Akhir sekali satukan semua bahan crumble dan gaul sebati. Taburkan di atas lapisan keledek.
- Masukkan pai ke dalam bahagian tengah oven dan bakar pada suhu 160 C selama 30-40 minit lagi. Sejukkan sebelum dihidang.
Kredit resipi & foto: Raihan Shaari
Selamat mencuba!
Pulut Panggang Pun Boleh Sejuk Beku, Sedap Pulak Tu
Salah satu kuih tradisional yang sedap adalah pulut panggang. Kini boleh saja kalau nak makan pulut panggang sekerap mana pun sebab boleh disejukbekukan.
Kini pulut panggang telah diperbaharui resipinya yang membolehkan kuih ini disejukbekukan. Jadi, anda boleh menikmati pulut panggang pada bila-bila masa anda mahu. Cuma perlu dikeluarkan daripada peti sejuk, kemudian dipanggang sahaja.
PULUT PANGGANG
BAHAN PULUT
1 kg beras pulut
1 cawan santan (BELI DI SINI)
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
CARA MEMBUAT PULUT
1. Cuci beras bulut bersih-bersih. Rendam selama 30 minit. Kemudian kukus sehingga masak.
2. Keluarkan pulut yang sudah dikukus tadi. Gaul dengan sedikit santan dan garam. Kukus lagi beberapa minit.
3. Matikan api dan biarkan sejuk.
BAHAN INTI
7 tangkai cili kering (BELI DI SINI)
3 cm kunyit hidup (BELI DI SINI)
1 sudu besar udang kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 inci halia
2 batang serai (BELI DI SINI)
3 ulas bawang merah kecil (BELI DI SINI)
2 ulas bawang putih (BELI DI SINI)
1 biji kelapa (diparut)
1 cawan air
Gula perang secukup rasa
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
CARA MEMBUAT INTI
1. Kisar cili kering, kunyit hidup, udang kering, jintan manis, jintan putih, halia, serai, bawang merah dan bawang putih.
2. Panaskan kuali dan masukkan kelapa parut. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi.
3. Masukkan air. Masak inti dengan api sederhana. Selalu kacau.
4. Masukkan gula perang dan garam. Kacau sehingga inti kering. Matikan api, ketepikan.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil pulut. Kepal-kepalkan. Letak inti. Kemaskan.
2. Gulung dalam daun pisang. Kemaskan. Kemudian klip dengan lidi atau dawai kokot (stapler)
3. Panggang atas api atau guna air fryer pun boleh. Siap.
Pulut panggang yang dah siap.
Beginilah rupanya.
Nota: Mana yang belum mahu dipanggang, masukkan dalam bekas plastik. Boleh simpan dalam peti sejuk untuk disejukbekukan.
Kredit Resipi: SuiSan Aliezsha
ANDA MESTI SUKA RESIPI INI
JOM TONTON VIDEO MASAKAN INI