Untitled design - 2021-07-06T082149.842

Makan nasi kalau tidak bersambal serasa macam tak lengkap. Tidak kira sama ada sambal macam mana pun, janji pedas dan cukup rasa. Tiba teringat pula sambal ikan bilis Che Nor. Jomlah kita buat sendiri. Krup krap Sambal Ikan Bilis Garing ala Che Nor ni. Makan dengan nasi panas dah tak pandang lauk lain.

Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan
SAMBAL GARING IKAN BILIS
Bahan-bahan:
20 tangkai cili kering ( nak lagi pedas tambah lagi)
2 biji bawang merah
3 genggam ikan bilis
Sedikit garam dan gula

Cara memasak:

Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

1.Cili kering yang dah direndam dan dibuang biji ditumbuk.Kalau nak pakai blender kering pun boleh.
Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

2.Lebih kurang macam ni.
Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

IKLAN

3.Kemudian hiris bawang merah halus-halus dan letakkan sedikit garam dan gaul sebati. Saya perah air bawang dan biarkan bawah kipas selama 30 minit sebelum goreng.
Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

4.Goreng dengan api perlahan.
Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan


5.Bawang goreng dah siap.
Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

6.Kemudian goreng ikan bilis yang sudah dibasuh bersih dan toskan airnya.Goreng dengan api sederhana.Kerap kacau untuk ikan bilis masak sebati.Goreng hingga garing.
Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

IKLAN


7.Ikan bilis dah siap.
Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

8.Panaskan minyak 3 sudu dan tumis cili yang kita tumbuk tadi dalam seminit. Kemudian letak garam,gula secukup rasa.
Sambal Garing Ikan Bilis Ala-Ala Che Nor, Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

9.Masukkan bawang goreng dan ikan bilis gaul sebati dan tutup api.
Kredit:Hawa Aziz

IKLAN

Sambal Terung Bakar Resipi Dari Mak. Bahan Mudah & Rasa Pun Sedap

Makan Dengan Nasi Panas-Panas, Serunding Halia Bagus Untuk Buang Angin Dalam Badan

Petua Buat Sambal Belacan Sedap. Ikut 4 Cara Ni Comfirm Puas Hati

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI