Sambal ikan kering ni memang pembuka selera. Makan dengan nasi panas, boleh makan berpinggan-pinggan dibuatnya. Sambal yang cukup segala rasa. Ada rasa pedas, masam, masin dan manis. Nak buatnya pun tidaklah susah, senang sahaja. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Nooraini Ramly.
SAMBAL IKAN KERING
BAHAN-BAHAN:
Ikan kering | guna ikan gelama
Belacan | digoreng
1 ulas bawang besar
6 biji cili padi merah
6 biji cili padi hijau
Sebiji mangga muda
1 sudu kecil gula
CARA PENYEDIAAN:
Ads
Masukkan belacan, bawang merah dan gula ke dalam lesung batu dan tumbuk.
Kemudian, masukkan ikan kering. Masukkan terus kepala ikan kerana kepala ikan yang buat sambal berlemak.
Masukkan buah mangga yang dicincang halus dan akhir sekali baru masukkan cili padi.
Sajian Cina memang terkenal di dunia kulinari antarabangsa.
Ni ada 5 aneka resipi terbaik dari Hotel Grand BlueWave, Shah Alam Selangor. Boleh lah dicuba cuti-cuti, ni ambik mood makan sajian Cina, kalau makan kat luar ni agak mahal juga.
1. AYAM GORENG BERSAMA KIUB JERUK HALIA DAN SOS MADU
BAHAN-BAHAN
BAHAN UNTUK KIUB JERUK HALIA MADU:
BAHAN UNTUK PERAP:
CARA-MEMASAK 1. Untuk membuat kiub jeruk halia madu; potong halia menjadi kiub kecil. Jerang air dan bila panas, masukkan halia dan rebus seketika. Angkat dan tapis. Ketepikan. 2. Masak gula bersama cuka sehingga mendidih dan masukkan madu. 3. Masukkan pula potongan halia tadi dan masak seketika. Sejukkan dahulu sebelum disimpan di dalam peti sejuk selama dua hari. Keluarkan ketika hendak masak. 4. Untuk memasak hidangan ini; ayam dipotong kecil dan perap dengan serbuk ayam, sos tiram, telur, tepung jagung dan sedikit garam. Gaul sebati. Ketepikan. 5. Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ayam yang telah diperap sehingga masak sepenuhnya. Angkat, tos dan ketepikan. 6. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali, panaskan dan masukkan kiub jeruk halia madu, goreng seketika dan masukkan ayam goreng tadi. Gaul sekata. 7. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Sedia dinikmati bersama nasi putih.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 40 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Rasa masam dan manis Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Rebus, tumis dan goreng
2. DAGING RUSA GORENG HALIA DAN DAUN BAWANG
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PERAP:
BAHAN B
CARA MEMASAK: 1. Hiris daging rusa, bersihkan. Kemudian satukan bersama putih telur, serbuk ayam, sos tiram dan garam secukup rasa. Gaul sekata. Perap seketika. Ketepikan. 2. Panaskan minyak di dalam kuali, goreng hirisan halia hingga terbit harum. Masukkan bawang putih dan kacau sebati. 3. Masukkan hirisan daging rusa bersama bahan B. Gaul sebati selama seminit. Masukkan daun bawang. 4. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Info chef:Jika mahu lebih pedas, masukkan lebih cili padi.
Saiz hidangan: 2-3 orang Waktu memasak: 30 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Aroma halia tambah kesedapan masakan Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Tumis dan goreng
3. UDANG HARIMAU GORENG BERSAMA KUNING TELUR DAN PLANTA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Kukus telur masin selama 15 minit. Sejukkan. Kemudian ambil kuningnya sahaja dan cincang. 2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng udang harimau sehingga masak. Ketepikan. 3. Panaskan planta dan masukkan kuning telur masin yang dicincang. Diikuti cincangan cili padi dan goreng sekata. 4. Masukkan udang harimau yang siap digoreng dan kacau bersama susu cair selama seminit. 5. Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Api perlu betul-betul besar.
Saiz hidangan: 2-4 orang Waktu memasak: 45 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Lemak, masin dan manis yang seimbang Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Tumis dan goreng
4. SUP ‘LOTUS ROOT’ BERSAMA AYAM DAN KURMA MERAH
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Potong lotus root secara membulat dan nipis, kira-kira 1cm. 2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam air masak dan stim selama 4 jam./ 3. Selepas 4 jam, tambahkan garam dan stim semula kira-kira 30 minit. 4. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Jika ingin lebih pedas, boleh tambah sedikit cili giling ketika menumis.
Saiz hidangan: 4-5 orang Waktu memasak: 5 jam Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Rasa lotus root yang unik Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak Kukus
5. HONG KONG CHOY SAM GORENG BERSAMA AYAM KISAR DAN CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng Hong Kong Choy Sam bersama separuh daripada bawang putih hingga terbit bau harum. 2. Masukkan serbuk ayam, garam dan gula secukup rasa. Gaul sekata. Angkat dan letakkan di dalam pinggan. 3. Tumis baki bawang putih dan masukkan ayam dan cendawan. Tambah sos tiram, kicap pekat, kicap manis dan serbuk ayam. Gaul sekata sehingga masak. 4. Tuang sos di atas sayur tadi. Sedia dinikmati.
Info chef:Warna sayuran masih hijau dan cantik kerana dimasak dengan api yang besar dan sekejap sahaja.
Saiz hidangan: 2-3 orang Waktu memasak: 30 minit Jenis hidangan : Cina Keistimewaan : Ada rasa manis, masin dan lemak Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Rebus dan goreng
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Ramai yang kurang gemar isi ayam kerana terlalu berdaging. Tapi lepas ni pasti anda akan lebih sukakannya kerana terdapat pelbagai menu sedap dan mudah yang boleh anda hasilkan. Malah sebahagian dari bahan-bahan ini boleh disediakan awal dan guna bila tiba masa anda perlukannya. Berikut empat idea menu yang enak,sihat, ringkas dan mudah disediakan di rumah.
1. BIHUN SUP
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SUP:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk lebih sedap hidangkan dengan sambal kicap.
2. BUBUR NASI AYAM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN BUBUR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Enak dan sesuai sebagai hidangan untuk ahli keluarga sakit.
3. NASI AYAM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SAMPINGAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk kuah sup dan sambal cili, anda boleh sediakan awal untuk jimatkan masa.
4. SPAGETI CARBONARA AYAM
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF:Untuk menyediakan spageti carbonara ada pelagai versi ikut cita rasa anda. Resipi ini paling ringkas. Sesuai sebagai hidangan makan malam keluarga.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Menu pasta sudah tidak asing dengan kita, tapi selalunya hidangan ini kita ubah suai ikut cita rasa Melayu. Kena ada rasa pedas-pedas barulah kena dengan selera.
Antara hidangan pasta selera Melayu yang boleh dicuba adalah “Fettuccine Carbonara” yang dikongsikan oleh Qasih Jue Aisya ini. Tak menggunakan sos segera, rasa pasta yang pedas pedas ‘manja’ memang enak untuk dimakan seisi keluarga.
Susu full cream & susu cair
Pasta fettuccine – direbus dan ditos
Tepung Bestari – untuk goreng ayam
1 atau 2 sudu besar tepung gandum
Cili hijau & merah yang telah dibuang biji kemudian cincang halus
Bawang putih – cincang halus)
Bawang holland – cincang halus)
Cendawan butang – potong nipis
4 sudu besar mentega
2 keping keju
1 biji kuning telur
Dada ayam secukupnya – dipotong kecil
Kuning telur
Serbuk lada hitam
Daun basil
Oregano
Chili Flakes
1 ketul pati kiub ayam
1 sudu besar jus limau nipis
2. Ayam potong kecil kemudian salut dengan tepung Bestari. Sebelum digoreng celup sekali lagi dalam tepung bestari baru.
3. Goreng ayam sehingga agak keemasan. Ketepikan.
4. Kemudian tumis bila bawang, cendawan serta cili. Apabila tumisan sudah layu, masukkan susu cair dan susu full cream secukupnya.
5. Masukkan serbuk lada hitam, oregano, chili flakes, kuning telur, secubit garam, keju dan kiub ayam bersama bancuhan tepung gandum. Kacau sehingga sebati. Jika kuah pekat tambah air sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
6. Perasakan kuah ikut cita rasa sendiri. Boleh tambah sedikit jus limau nipis (jika suka) untuk mengurangkan rasa lemak susu.
7. Kemudian masukkan ayam goreng dan kacau sekejap. Jika kuah agak pekat tambah sedikit air. Siap.
8. Kemudian boleh tuangkan ke atas pasta fettuccine yang siap direbus. Jika ingin lebih pedas boleh tambah chili flakes.