Siapa suka kari tulang bersama rebung, memang terbaiklah. Kena pulak rebung madu yang segar, terasa-rasa tekstur yang rangup memang sedaplah bila digabungkan dalam menu kari. Korang mesti cuba menu ni kerana ia sangat sedap, tak menyesal kalau korang cuba, silap-silap boleh jadikan menu kenduri ni.
.
KARI TULANG BERSAMA REBUNG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg tulang | cuci bersih dan rebus hingga empuk
- 150gm rebung jeruk | cuci bersih dan tos
- 500ml air rebusan tulang
- 250ml santan
- 1/2 cawan air asam jawa
- 2 tangkai daun kari | lurut dari tangkai
- 4 sudu makan rempah kari daging
- 2 sudu makan sebuk cili
- Garam dan gula secukup rasa
- 1/2 cawan minyak masak
BAHAN REMPAH PENUMIS:
- 3cm kulit kayu manis
- 2 tangkai bunga lawang
- 6 ulas buah pelaga
- 5 biji bunga cengkeh
BAHAN KISAR:
- 8 ulas bawang merah
- 5 ulsa bawang putih
- 4cm halia muda
- 3 cm lengkuas
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan rempah penumis hingga wangi.
- Masukkan bahan kisar, kacau rata hingga timbul minyak.
- Kemudian masukkan campuran rempah kari dengan serbuk cili yang dibancuh dengan air.
- Terus kacau hingga wangi dan tumisan pecah minyak.
- Masukkan tulang yang telah direbus bersama rebung tadi.
- Kacau rata dan tambah dengan air rebusan tulang.
- Biarkan mereneh seketika, kemudian tambahkan air asam jawa dan santan.
- Setelah mereneh lebih kurang 3-4 minit, perasakan dengan garam dan gula.
- Kecilkan api dan biarkan kari mereneh dan timbul minyak.
- Setelah cukup rasa, tutup api dan kari sedia dihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Popia Sira Rangup, Padat Dengan Isi Buat Tak Henti Makan
Puasa dah nak dekat. Ada yang belum mengganti puasa ke? Petang ni teringin pula nak buat kuih yang buat kecur liur di kala bulan puasa ialah Popia Sira Rangup. Siapa yang nak ambil kesempatan berniaga pun boleh dengan resipi ini.
Bahan Inti:
Kobis, sengkuang, lobak merah, tauge
*tak suka tauge tak perlu letak
Cara membuat:
1.Gaul rata semua bahan
2.Letak inti atas kulit popia, gulung dan goreng.
Bahan Sira:
9 sudu cili giling
10 sudu gula-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu sos cili
½ sudu garam
Sedikit bijan
Cara memasak bahan sira:
1.Panaskan minyak, masukkan cili giling dan kacau.
2.Masukkan gula.
3.Masukkan sos cili.
4.Masukkan garam.
5.Dah masak boleh tabur biji bijan.
Tip popia rangup:
*Gulung popia padat-padat
*Pastikan minyak betul- betul panas dan goreng dengan api perlahan.
Kredit : Zaky Mat Ali
Kesedapan Kuih Koleh Kacang Tiada Tandingan. Ikut Resipi Betul Pasti Menjadi
Buat Kuih Cara Manis Guna Acuan Takoyaki, Mudah Dan Puas Makan
Cara Masak Rendang Ikan Bilis Paling Sedap
Bila sebut pasal rendang, aduhai tak usah cakaplah. Terbayang saja dah buat kecur air liur. Makan pula bersama nasi panas, memang tak pandang kiri kanan! Tapi pernah dengar tak pasal Rendang Ikan Bilis? Haa, senang sangat nak buatnya sebab hanya guna 5 hingga 6 bahan sahaja. Nak lagi sedap, makan dengan pulut kuning memang mengancam! Jom kita tengok bagaimana nak sediakan Rendang Ikan Bilis!
RESIPI RENDANG IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
2-3 genggam ikan bilis – beli online disini
3 sudu besar cili kisar
3 batang serai – dititik
1/2 cawan santan – beli online di sini
2 keping asam gelugur – beli online disini
1 ikat kacang panjang
1 helai daun kunyit – mayang halus
3 biji cili hijau – belah empat
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
BAHAN KISAR:
1 ½ biji bawang besar – beli online disini
7 biji bawang putih – beli online disini
Halia, kunyit hidup, lengkuas masing-masing sebesar ibu jari
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan kisar bersama serai sehingga naik bau, atau naik minyak.
2. Kemudian, masukkan asam keping dan santan. Jika terlalu pekat, boleh tambah sedikit air.
3. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Jika sudah elok rasanya, bolehlah masukkan ikan bilis, kacang panjang, cili hijau dan daun kunyit.
4. Kacau rata, tunggu sehingga kacang panjang sedikit lembut dan bolehlah diangkat serta dihidangkan.
Selamat mencuba!
SEDIKIT TIPS:
1. Untuk ikan bilis, memang terdapat pelbagai pilihan jenis ikan bilis yang dijual dengan harga berbeza. Sebaiknya, anda pilihlah ikan bilis yang nipis dan berwarna agak cerah. Nak tahu sebab apa? Dikatakan ikan bilis jenis ini lebih sedap dimakan dan mudah garing dimasak berbanding dengan ikan bilis yang gelap kehitaman.
2. Bawang merah – bahagian ini pun penting juga tau. Dalam banyak jenis bawang merah, seeloknya anda gunalah bawang merah kecil dari India. Ini kerana bawang merah jenis ini dikatakan kandungan airnya kurang dan menjadikan mudah garing apabila dimasak.
Oleh: Ibnatie-Aziza Mat Roff
Kredit resipi & foto: Zatil Sabrina Zainul Arriffin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Tomato Jawa Pedas Kebabom Untuk Makan Tengahari
Resipi Nasi Arab Sedap & Paling Senang. Sukatan Untuk 6 Orang Makan
Resipi Asam Pedas Ikan Pari Kuah Paling Kaw. Mudah Sangat Cara Masaknya
Resipi Kek Pandan Kampung Paling Sedap. Masak Guna Dapur Gas Je
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
10 Idea Bento & Bekal Kanak-Kanak Sekolah Rendah
Sesi persekolahan sudah pun bermula, bu-ibu yang mahukan anak-anak mendapat khasiat makanan seimbang bolehlah mencuba idea bekal makanan dan bento hasil insipirasi dari Young Chefs Academy ini. Mudah dibuat dan pastinya membuka selera anak-anak untuk dinikmati masa rehat nanti. Yang pasti bekalan makanan yang disediakan dari rumah bukan sahaja menyelerakan tetapi bebas daripada msg dan pengawet. Makanan sihat bernutrisi membentuk akal dan tubuh badan yang sihat dan cergas.
1. BENTO MUFFIN BERSAAMA TELUR HANCUR
BAHAN-BAHAN :
Bahan muffin :
- 107ml air suam
- 24gm susu tepung
- 1sudu teh ibu roti
- 1 sudu makan gula
- 306gm tepung roti
- 1/2 sudu teh garam
- 30gm mentega
- 1/2 biji telur
- 2 sudu makan Polenta
- 8 hirisan tomato
Bahan telur hancur :
- 2 biji telur
- Secubit garam
- Secubit lada hitam
- 60ml susu segar
- 2 sudu makan mentega
CARA MEMASAK :
1.Campurkan air suam bersama susu tepung. Kacau ibu roti dan gula dalam air campuran tepung. Biarkan selama 5 minit sebelum sedia digunakan.
2.Di dalam mangkuk yang lain, campurkan tepung roti, garam dan mentega. Ramas mentega dengan rapi.
3. Kemudian masukkan campuran air ibu roti tadi ke dalam campuran tepung. Kacau dan uli sehingga menjadi doh. Jika doh terlalu cair atau basah tambah tepung dan sehingga tidak melekat pada tangan.
4.Tutup doh dengan kain basah dan rehatkan doh selama sejam.
5. Uli doh dan bahagikan doh kepada empat bahagian. Bulatkan setiap doh dan tekan doh dengan telapak tangan. Letak doh atas dulang pembakar dan taburkan polenta di atas doh. Biarkan seketika selama 10 minit.
6.Panaskan ketuhar di dalam 150 darjah C dan bakar muffin selama 10-15 minit. Gunakan garfu untuk memotong muffin.
7. Untuk membuat telur hancur campurkan semua bahan kecuali mentega di dalam mangkuk.
8. Pukul sehingga sebati. Panaskan kuali dan cairkan mentega. Masukkan campuran telur di dalam kuali, hancurkan telur menggunakan sudip.
9. Letakkan hirisan tomato di atas muffin diikuti telur hancur.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 1 jam 30 Minit
Cara memasak : Bakar dan goreng
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan : Telur hancur dan muffin gebu lembut sesuai dijadikan bekal.
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Untuk roti yang lebih lembut, rehatkan doh selama 4 jam.
2. BENTO PASTA 'WAGON WHEEL'& SOS TOMATO BERKRIM
BAHAN-BAHAN :
- 240gm pasta bentuk wagon wheel | direbus dan tos
- 2 sudu makan mentega
- 3 ulas bawang putih | dicincang
- 1/2 biji bawang besar | dicincang
- 100gm isi ayam | dipotong dadu
- 1 cawan puri tomato
- 185ml krim
- 125ml susu segar
- 30gm keju parmesan
- 1 sudu teh basil
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di atas kuali atas api yang sederhana. Masukkan bawang putih dan bawang besar dan tumiskan hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan masakkan ayam hingga empuk.
3. Masukkan kesemua bahan-bahan, kacau hingga keju menjadi cair. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Masukkan pasta dan gaul selama 2 minit atau sehingga soso tomato jadi pekat.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan: Pasta
Keistimewaan : Pasta lazat dengan rasa tomato dan keju berkhasiat
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Jika suka anda boleh variasikan menu dengan memasukkan cendawan butang.
3. BENTO NUGGET AYAM BAKAR
BAHAN-BAHAN :
Bahan nugget ayam :
- 200gm dada ayam | dipotong kecil
- 85gm serbuk roti
- 1 sudu makan minyak zaitun
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh lada hitam
- 32gm tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 sudu makan air
Bento :
- 2/3 cawan nasi sushi | dimasak
- Sos tonkatsu atau sos tomato
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada 200 darjah C.
2. Panaskan kuali dan goreng serbuk roti yang dicampur dengan minyak zaitun di atas api sederhana sehingga kuning keemasan.
3. Pukul telur dan air. Perasakan daging ayam dengan garam dan lada hitam. Kemudian sadurkan ayam dengan tepung diikuti ke dalam telur yang telah dipukul.
4. Akhir sekali salutkan ayam ke dalam serbuk roti yang telah digoreng.
5. Susun ayam yang telah disalut di atas dulang pembakar. Bakar ayam selama 20-25 minit.
6. Di dalam bekas bento susun nasi dan nugget ayam ikut kreativiti anda.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan: Sajian Jepun dan Nugget Ayam Homemade
Keistimewaan : Nugget lebih berkhasiat 'homemade' bebas dari msg dan pengawet. Tidak berminyak kerana ia dibakar
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Untuk mengepal nasi shushi sentiasa basahkan tangan semasa membentuk nasi supaya ia tidak melekat pada tangan dan mudah dibentuk.
4. BENTO ROTI PRETZEL BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan roti pretzel :
- 80ml air suam
- 1/2 sudu teh ibu roti
- 1 sudu teh gula
- 86gm tepung gandum
- 1 sudu makan soda bikarbonat
- 2 cawan air
Bahan hiasan :
- 62gm coklat susu | dicairkan
- 30gm coklat putih | dicairkan
- Biskut oreo secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Campurkan air suam bersama gula dan ibu roti. Di dalam mangkuk satukan tepung bersama campuran ibu roti. Kacau hingga rata.
2. Taburkan sedikit tepung di atas meja dan uli tepung sehingga menjadi doh. Tutup doh dengan kain basah dan biarkan doh rehat dalam suhu bilik selama 1 jam.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah C. Bahagikan doh kepada 4 bahagian. Ulis kesemua bahagian doh hingga membentuk pretzel. Tutup doh pretzel dengan kain basah dan biarkan selama 20 minit.
4. Didihkan 2 cawan air di dalam periuk.Kacau soda bikarbonat ke dalam air yang mendidih. Celupkan setiap pretzel ke dalam solusi soda bikarbonat selama 15 saat dan kemudian susun pretzel di atas dulang pembakar.
5. Bakar pretzel di dalam ketuhar selama 10-15 minit. Setelah bakar biarkan pretzel sejuk atas dulang.
6. Salutkan permukaan pretzel di dalam coklat yang telah dicairkan. Boleh hiaskan roti pretzel ke bentuk burung hantu jika suka.
Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 1jam 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek barat
Keistimewaan : Snek roti bersalut coklat yang pasti digemari kanak-kanak
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Roti pretzel juga sesuai dimakan bersama sos karamel
5. ROTI TORTILLA BERSAMA TUNA, TELUR DAN JAGUNG
BAHAN-BAHAN :
- 2 keping roti tortilla
- 1/2 cawan tuna
- 1 biji telur | direbus dan disagat
- 1/2 cawan jagung manis | sudah direbus
- 1/2 biji bawang besar | dipotong dadu
- 2 sudu makan mayonis
- Secubit garam dan lada hitam
- 2-3 helai daun salad | dihiris nipis
CARA MEMASAK :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
2. Sapukan setengah campuran tuna ke atas sekeping roti tortilla.
3. Letakkan hirisan daun sald di atasnya. Gulung roti tortilla dan potong roti tortila kepada dua atau empat bahagian.
Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 20 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek barat
Keistimewaan : Snek ala sandwich yang senang dan cepat disediakan.
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Hidangan ini boleh disediakan sehari sebelum dan simpan di dalam peti sejuk. Panaskan tortila dalam ketuhar mikro sebelum dihidang.
6. BROWNIE ZUHCCHINI
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan tepung
- 1/4 cawan serbuk koko
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/4 cawan minyak sayur
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu teh ekstrak vanila
- 1 cawan zucchini | disagat
- 1/4 cawan kacang pecan | dikisar kasar
- 3 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darajah C.
2. Di dalam mangkuk campurkan tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat. Di dalam mangkuk yang lain, pukul gula, ekstrak vanila dan minyak sayur. Masukkan campuran tepung dan kacau hingga rata.
3. Masukkan zucchini dan kacau hingga campuran menjadi basah. Jika campuran itu kering masukkan air sedikit.
4. Campuran brownies akan menjadi pekat dan akhir sekali masukkan kacang pecan dan kacau rata.
5. Masukkan campuran brownies ke dalam tin pembakar dan bakar selama 20-25 minit.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Pencuci mulut
Keistimewaan : Brownies sedap dimakan bersama coklat ganache.
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Sebanyak 95 peratus daripada zucchini adalah air. Ia membantu menjaga keseimbangan tubuh dan mencegah dehidrasi.
7. POP CORN BROKOLI
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 brokoli | direbus dan dicincang halus.
- 1 biji telur
- Secubit garam
- Secubit lada hitam
- 1/2 sudu teh serbuk bawang putih
- 1/2 sudu teh oregano
- 1/2 sudu teh paprika
- 1/2 cawan keju cedar
- 1/2 cawan serbuk roti
- 2 sudu makan minyak sayur
Bahan sos yogurt :
- 2/3 cawan yogurt
- 1/2 sud makan jus limau nipis
- 1 biji bawang putih | dicincang
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah C.
2. Di dalam mangkuk pukul telur, garam, serbuk bawang putih, oregano, lada hitam dan paprika. Kacau sehingga rata.
3. Masukkan keju cedar, serbuk roti dan brokoli yang telah dicincang. Gaul hingga sebati.
4. Ambil sudu besar kaut dan bentukkan 16 biji bebola.
5. Bakar pop corn di dalam ketuhar selama 15-20 minit.
6. Untuk sos: Masukkan semua bahan-bahan dan kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Snek ala cucur
Keistimewaan : Cara terbaik agar kanak-kanak menggemari makan sayur
Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Brokoli mengandungi kadar kalsium dan vitamin K yang tinggi untuk kesihatan tulang dan cegah osteoporosis.
8. NASI GORENG PELANGI
BAHAN-BAHAN:
- 1/3 cawan minyak sayuran
- 2 biji bawang putih | dicincang
- 1/2 biji bawang besar | dicincang
- 300gm isi ayam
- 1 biji telur
- 1/4 cawan kacang pis
- 1/4 lobak merah | dipotong dadu
- 1/4 cawan biji jagung
- 1/8 kobis ungu | dihiris
- 2 sudu makan sos tiram
- 1/2 sudu makan minyak bijan
- 1 1/2 cawan nasi
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan telur dan kacau sehingga hancur. Masukkan semua jenis sayur dan perasakan dengan garam, lada hitam dan sos tiram.
3. Kacau hingga rata.
Saiz Hidangan: 4 Orang
Waktu memasak: 30 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan: Nasi
Keistimewaan : Makanan dengan khasiat seimbang dengan pelbagai vitamin di dalam sayur-sayuran
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Potong sayur-sayuran dengan kecil untuk mengelakkan anak-anak daripada mengasingkan sayur bila makan.
9. KASEROL HASHBROWN
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan kentang, dikupas dan disagat
- 1/2 biji bawang besar | dipotong dadu
- 1/3 cawan mentega
- 1/3 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan stok ayam
- 1/2 cawan keju mozarella
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C.
2. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumis bawang hingga naik bau.
3. Masukkan tepung dan kacau hingga rata. Masukkan stok ayam, garam, dan lada hitam. Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
4. Masukkan kentang yang disagat di dalam bekas aluminium. Tuang kuah stok ayam sehingga menutupi kentang dan taburkan keju mozarella.
5.Bakar hashbrown di dalam ketuhar selama 20-25 minit.
Saiz Hidangan: 2 Orang
Waktu memasak: 45 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan : Rasa kentang yang kaya dengan keju enak
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Bekal makanan yang kaya dengan serat. Pilihlah kentang russet untuk rasa terbaik
10. GRANOLA BEAR
BAHAN-BAHAN :
1/2 cawan oats
1/4 cawan kismis
3 sudu makan biji kuaci | disangai
2 sudu makan madu
2 sudu makan mentega
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah C.
2. Cairkan madu dan mentega di dalam periuk. Tutup api dan biarkan seketika.
3. Di dalam mangkuk yang lain, satukan oat, kismis dan kuaci. Masukkan campuran mentega dan gaul bersama campuran oat.
4. Bahagi dan masukkan ke dalam kek cawan. Mampatkan oats ke dalam kek cawan menggunakan sudu.
5. Bakar granola di dalam ketuhar selama 10 minit.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 30 mint
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Snek bijirin
Keistimewaan : Bijirn oat bekal makanan yang tinggi serat dan mengenyangkan.
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Selain kismis anda boleh juga memasukkan buah-buahan yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam granola.