Pergggh ..kalau dapat makan lauk-pauk berempah ni, pedas memangler tapi sedapnya sampai merecik peluh pun tak perasan. Lagi pulak kalau pekena lauk daging korban.
Lauk pauk daging pedas berempah, hot n spicy ni lama lagi lama mereneh lagi meresap rempah ratusnya. Kalau diperhangatkan esok hari pun masih ummph lagi.
Makan dengan nasi pun best, cicah roti pun bukan main sedapnya. Nah ni 4 sajian daging berempah yang pedas berempah, hot dan spicy sesuai dihidang di Aidiladha.
1. DAGING HITAM HALBA
.
BAHAN-BAHAN:
1kg daging | hiris nipis
400ml santan pekat
2 labu bawang besar | mayang halus
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan rempah kari
2 sudu makan kicap pekat manis
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh halba
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
10 biji bawang merah | kisar
5 ulas bawang putih | kisar
3cm halia | kisar
2 batang serai | ketuk
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, daun pandan dan serai hingga wangi. Masukkan bawang yang dimayang.
2. Masukkan rempah kari, cili kisar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, halba dan sedikit air. Tumis hingga rempah masak.
3. Masukkan daging, santan, kicap dan didihkan hingga daging empuk.
4. Tambah garam dan gula secukup rasa. Didihkan hingga kuah pekat dan kering.
Saiz hidangan: 5-6 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Aroma dan perisa halba yang wangi Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Tumis dan goreng Info chef: Boleh masukkan cili padi yang diketuk jika mahu lebih pedas.
2. DAGING GORENG KETUMBAR
.
BAHAN-BAHAN:
Ads
400gm daging lembu muda |hiris nipis
10 biji cili padi | tumbuk kasar
1 labu bawang besar | potong bulat
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
1-2 tangkai daun bawang | potong kecil
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Gaul daging bersama lada sulah, garam secukupnya, ketumbar, serbuk lada hitam dan serbuk kunyit. Perap selama sejam.
2. Panaskan 3-4 sudu makan minyak dalam kuali. Goreng daging hingga agak garing.
3. Masukkan bawang besar. Gaul sebati.
4. Angkat dan sedia dinikmati.
Saiz hidangan: 3-4 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Rasa ketumbar dan pedas lada hitam Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Goreng dan tumis Info chef: Jika suka boleh tambah daun bawang dan hirisan cili merah.
3. DAGING MASAK JINTAN
.
BAHAN-BAHAN:
400gm daging lembu | hiris nipis & rebus hingga empuk
8 ulas bawang putih | kisar
3cm halia |kisar
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam, lada sulah dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sesudu makan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan manis, serbuk lada hitam, sos tiram dan daging yang telah direbus bersama air rebusannya sekali.
3. Didihkan hingga semua bahan empuk. Tambah garam, sedikit gula dan serbuk lada sulah secukup rasa.
4. Didihkan lagi hingga kuah pekat atau agak kering.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.
Saiz hidangan: 3-4 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Daging empuk dan sebati dengan kuah Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Goreng dan tumis Info chef: Jika suka boleh tambah beberapa biji cili padi.
Ads
4. DAGING TETEL DAUN SALAM
.
BAHAN-BAHAN:
500gm daging tetel | rebus hingga empuk
2 batang serai |titik
2 helai daun salam
8 ulas bawang merah | kisar
4 ulas bawang putih |kisar
3cm halia | kisar
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN B:
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sesudu makan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan B hingga wangi.
2. Masukkan serai, daun salam dan bahan-bahan kisar lalu tumis hingga beberapa minit.
3. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk lada hitam dan daging tetel yang telah direbus bersama air rebusannya sekali.
4. Didihkan hingga semua bahan empuk. Tambah garam, sedikit gula dan serbuk lada sulah secukup rasa.
5. Didihkan lagi hingga kuah pekat atau agak kering. Jika suka berkuah, tutup api setelah semua bahan masak sempurna.
Saiz hidangan: 3-4 orang Jenis hidangan : Melayu Keistimewaan : Lemak tetel yang sedap Jenis masakan : Lauk pauk Cara memasak : Rebus dan tumis Info chef: Jika tidak suka bahagian tetel, boleh gunakan bahagian daging padat
Ads
Terima kasih Chef Suwarsi M. Arukin, Taman Sri Andalas, Klang, Selangor.
ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR DAN RUMAH TERKINI DAN CEKAP, JOM LAYARI DI SINI.
Teringin nak buat makan-makan kecil, korang boleh cuba menu Nasi Kurma dengan empat jenis lauk yang RASA kongsikan ini. Ia lebih mudah dan cepatkan kerja memasak korang di dapur, paling penting gabungan ini sangat sedap. Tak percaya korang boleh cuba menu ni ye.
NASI KURMA
BAHAN-BAHAN:
REMPAH PENUMIS:
BAHAN HIRISAN:
CARA MEMASAK:
GULAI DAGING TETEL BERSAMA NANGKA MUDA
BAHAN-BAHAN:
BAHAN REMPAH PENUMIS:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
KARI MAMAK IKAN JENAHAK
BAHAN-BAHAN:
BAHAN ISIAN:
CARA MEMASAK:
ACAR NANAS BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
KUZI AYAM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PERAPAN AYAM:
BAHAN GORENG DAN KISAR:
BAHAN-BAHAN LAIN:
CARA MEMASAK:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sedapnya Kuih Tepung Gomak Pandan ni lebih-lebih lagi kalau makan di waktu petang.Lembut, sedikit kenyal dan manis inti kelapanya buat rasa tidak jemu menikmati kuih tradisional ni. Makan sekeping pun rasa tak puas. Berbeza dari resipi yang lain, resipi perkongsian saudari Rozita Daud ini menggunakan keledek oren dalam adunan dohnya. Biasanya resipi lain menggunakan tepoung beras sahaja. Patutlah lebih enak. Jom cuba resipi mudah ni. Anda pasti sukakan rasanya.
RESIPI KUIH TEPUNG GOMAK PANDAN
BAHAH INTI: 1 biji kelapa muda – ambik bahagian putih sahaja 2 senduk gula merah (*) – beli online disini Sedikit gula pasir (*) – beli online disini
BAHAN DOH: 1 biji keledek oren – buang kulit dan rebus 1 sudu teh garam 1/2 bungkus tepung pulut – beli online disini Sedikit perasa pandan – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Untuk membuat inti kelapa, masukkan bahan yang bertanda (*) ke dalam kuali dan letak sedikit air. Masak sehingga gula merah cair barulah masukkan kelapa putih. Kacau sampai kering sedikit kemduian tutup api. Biar sejuk
2.Untuk doh pula, rebus keledek hingga empuk kemudian kisar seketika. Tuang dalam bekas bersesuaian. 3. Dalam bekas berisi keledek tadi masukkan perasa pandan dan juga tepung pulut sedikit demi sedikit. Uli hingga doh tidak melekat di tangan.
4. Untuk salutan pula, sangai sekejap tepung beras di dalam kuali. Sejukkan.
5. Ambil sedikit doh tadi, bulatkan dan tekan ke dalam. Letak inti kelapa yang telah disejukkan dengan secukupnya kemudian bulatkan kembali.
6. Masukkan ke dalam periuk berisi air panas. Ulang hingga doh habis. 7. Masak doh seperti memasak Buah Melaka. Biar hingga ia terapung sendiri.
8. Angkat dan tokan sekejap kemudian barulah letak dalam kuali berisi tepung beras. Gaul rata dan biar kuih sejuk sedikit.
9. Bila sudah sejuk, baru tekan kuih supaya jadi leper sebegini.
10. Kuih Tepung Gomak Pandan sedia untuk dinikmati.
Bagi anda yang gemarkan sajian makanan yang sihat serta kurang minyak , makanan kukus semestinya antarasajian yang menjadi pilihan. Malah, masakan yang dikukus juga mempunyai rasa serta khasiat yang tinggi. Biasanya periuk kukusan ni banyak digunakan untuk memasak ikan stim sahaja tetapi ada banyak lagi sebenarnya hidangan yang boleh disajikan. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
1.CILANTRO LIME CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Untuk bahan perapan, masukkan ayam, daun ketumbar, bawang putih, cili benggala, bawnag putih, hirsan tomato. Gaul rata. 2. Tambah pula dengan minyak zaitun, jus limau nipis empingan cili, serbuk lada hitam. Gaul rata dan ketepikan. 3. Panaskan kukusan sehingga keluar wap. 4. Ambil aluminium foil dan masukkan ayam yang diperap tadi. Bungkus dengan kemas. 5. Taburkan di atasnya dengan sedikit empingan cili . 6. Kukus lebih kurang 25-30 minit. Angkat dan hidangkan.
2.IKAN KERAPU KUKUS SOS TEOH CHEW
BAHAN-BAHAN
BAHAN SOS TEOH CHEW:
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan untuk sos Teoh Chew dan rebus. Ketepikan. 2.Potong ikan menjadi fillet yang dibelah dua dan letakkan di atas pinggan tahan panas. 3.Panaskan pengukus dan kukus ikan selama 15 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya. 4.Tuang sos Teoh Chew ke atas ikan yang telah dikukus tadi. 5.Sedia dinikmati.
3. SUP ‘LOTUS ROOT’ BERSAMA AYAM DAN KURMA MERAH
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Potong lotus root secara membulat dan nipis, kira-kira 1cm. 2.Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam air masak dan stim selama 4 jam./ 3.Selepas 4 jam, tambahkan garam dan stim semula kira-kira 30 minit. 4.Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Jika ingin lebih pedas, boleh tambah sedikit cili giling ketika menumis.
4. STEAMED TOFU
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Panaskan periuk kukusan dan kukus tauhu selama 5 minit. Keluarkan dan buang air yang bertakung dalam pinggan tofu tadi. 2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Padamkan api dan tambahkan kicap masin dan kicap manis. Gaul rata hingga sebati. 3.Tuangkan sos ke atas tofu yang dikukus tadi. Hiaskan dengan daun bawang. 4.Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi: http://dailycookingquest.com
5. CHAI KUE
BAHAN KULIT:
BAHAN INTI:
BAHAN SOS KICAP CAIR:
CARA MEMASAK: 1.Untuk menyediakan kulitnya, campurkan tepung beras, tepung ubi, garam dan gula. Gaulkan sehingga ia menjadi sebati. 2.Sementara itu, panaskan periuk dan tuang sedikit aduan. Ratakan dan kukus selama dua minit. Ulang sehingga adunan habis. Ketepikan. 3.Untuk menyediakan inti pula, campurkan isi ayam yang telah diracik halus dan dikukus bersama lobak merah yang telah dihiris, cili merah dan lada sulah. Masukkan ke dalam kulit dan gulung. Kukus lagi selama lima minit. 4.Untuk menyediakan sos kicap cair pula, campurkan kicap cair bersama gula, sos tiram, kicap pekat dan bolehlah dihidangkan.
6. SIAKAP STIM NYONYA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Kukus ikan sehingga masak. Ketepikan. 2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili merah, serai, bunga kantan, jus limau nipis, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan seketika. 3.Dalam kuali lain goreng bendi, kacang panjang, terung, tomato, cili dan bawang dengan sedikit minyak. Masuk ke dalam kuali berisi tumisan cili merah tadi. Gaul rata. 4.Akhir sekali tuang sos nyonya tadi ke atas ikan yang telah dikukus. 5.Sedia untuk dinikmati.
Info Chef : Selain siakap, boleh juga menggunakan ikan kerapu.
7. TENGGIRI KUKUS HALIA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Lumurkan ikan serbuk lada hitam dan garam. Perap seketika. 2. Letakkan ikan di dalam bekas tahan panas dan tabur halia, tomato, bawang putih, lobak merah dan bawang merah. 3. Masukkan ikan ke dalam periuk kukusan dan masak selama 10-12 minit atau sehingga masak. 4. Sedia untuk dihidangkan.
8. BAWAL EMAS KUKUS KURMA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air, halia, bawang merah, bawang putih dan kurma. Didihkan. 2. Masukkan ikan dan lobak merah. Tutup periuk seketika. Biar hingga ikan masak. 3. Tambahkan tomato dan perasakan dengan garam dengan secukupnya.
9. SIAKAP STIM HALIA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Bahan yang dikisar tadi digaul pada ikan bersama garam serbuk lada hitam, dan sos tiram. Perap kira-kira 15 minit. 2 Cili merah, tomato dan daun sup ditabur di atas ikan. Gunakan tomato untuk sedikit rasa masam supaya seimbang dengan rasa sos tiram. 3 Stim / kukus ikan siakap 20 minit. Kira-kira 5 minit sebelum angkat, perah air perahan limau nipis.
10. SOLOK LADA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Gaul isi ikan bersama dengan kelapa parut, santan, lada hitam, halia, bawang merah dan telur. 2.Kemudian perasakan dengan garam dan gula dengan secukupnya. Gaul rata. 3.Sumbatkan bahan ini ke dalam cili yang telah dihiris tengahnya dan dibuang bijinya. 4.Susun di dalam periuk dan kukus hingga masak. Hidangkan.
11. SZECHUAN MAPO TOFU POT
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Potong dadu tauhu tauhu Jepun dan perasakan dengan kicap cair. 2.Kemudian kukus lebih kurang lima minit. Masukkan dalam mangkuk dan ketepikan. 3. Dalam kuali lain. Panaskan minyak kemudian tumiskan pes cili, kacau hingga pecah minyak. 4.Masukkan daging cincang dan semua jenis cili benggala cincang hingga wangi. 5.Seterusnya masukkan cuka, sos tiram, gula, garam dan perasa ikan secukup rasa. 6.Akhir sekali masukkan tepung kanji kentang untuk memekatkan kuah. 7.Tutup api, kemudian tuangkan di dalam mangkuk yang berisi tauhu Jepun yang telah dikukus tadi. 8.Taburkan hirisan daun bawang dan hidangkan panas-panas.
INFO CHEF: Jika suka boleh tambahkan hirisan cendawan hitam dan cendawan Bai Ling.
12. CHINESE STEAMED CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PERAP:
BAHAN SOS:
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan ayam dan lumur dengan bahan perapan hingga rata. 2.Kemudian masukkan hirisan halia dan daun bawang. Perap selama 30 minit. 3.Panaskan periuk kukusan dan masukkan ayam. Kukus selama 20-30 minit sehingga ayam empuk. 4.Angkat ayam dan potong menjadi kepingan yang lebih kecil. Ketepikan seketika. 5.Untuk sos, panaskan periuk dan masukkan minyak bijan. Tumis bawang putih dan daun bawang hingga wangi. 6.Tambahkan sos tiram, kicap cair dan air. Kacau rata dan biarkan mendidih. 7.Padamkan api dan biarkan sos sejuk seketika. Sedia untuk dihidangkan dengan ayam kukus tadi.
Kredit resipi: chinasichuanfood.com
13. UDANG KUKUS BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN INTI:
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan udang dan potong bahagian tengah badannya. 2.Susun hirisan halia di dalam bekas tahan panas dan susun pula udang. Tabur sedikit garam. 3.Dalam bekas berlainan, satukan kesemua bahan inti dan sumbatkan ke dalam badan udang tadi. 4.Kukus udang hingga masak dan hiaskan denagn daun ketumbar. 5.Sedia untuk dinikmati.
Foto: noobcook.com
14. CHOCOLATE MOIST CAKE
BAHAN A:
BAHAN B:
BAHAN C:
CARA MEMASAK: 1. Gaulkan rata semua bahan A dalam satu bekas. 2. Masakkan semua bahan B dengan api sederhana hingga sebati. 3. Pukul bahan C sehingga kembang dan bebuih. 4. Masukkan bahan B ke dalam bahan C dan kacau sebati. 5. Akhir sekali masukkan bahan A ke dalam sebatian B dan C. 6. Letakkan dalam loyang dan kukus selama 45 ke 50 minit.
CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Panaskan periuk secara double boil dan masukkan semua bahan dan kacau sebati. 2.Sejukkan sebelum di tuangkan atas kek.
Info Chef: Untuk rasa kek yang lebih enak, pastikan anda meletakkan chocolate ganache dalam kuantiti yang banyak.
15. RED VELVET CUPCAKE
BAHAN A:
BAHAN B:
CARA MEMASAK: 1. Campurkan semua bahan A dalam satu bekas dan gaul sebati menggunakan wrisk dan ketepikan 2. Campurkan pula semua bahan B di dalam bekas yang lain, kemudian masukkan ke dalam sebatian A tadi. 3. Isikan sebatian ke dalam paper cup sebanyak 2/3 bekas 4. Kukuskan kek tadi selama 15 minit.
BAHAN CREAM CHEESE:
CARA MEMASAK 1.Putar semua bahan menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana, setelah sebati paipkan atas cupcake tadi.
Info Chef: Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda.
16. APAM POLKADOT
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Masukkan telur, gula dan ovelatte ke dalam mixer dan putar dengan kelajuan maksima sampai sebatian menjadi kembang dan berwarna putih. 2.Masukkan susu dan baking powder mix lagi sampai sebati kemudian masukkan tepung mix dengan kelajuan sederhana. 3.Bahagikan kepada 4 bahagian dan letakkan warna yang berlainan. 4.Paipkan ke dalam acuan dan buatkan dot-dot. 5.Kukuskan selama 15 minit.
Info Chef: Jika adunan terlembik, boleh tambah sedikit tepung. Hati-hati jangan sampai apam menjadi keras.
17. HORMHOK
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Masukkan isi ikan tenggiri, telur, pes kari merah, sos ikan, gula dan santan ke dalam bekas. Kacau rata. 2.Seterusnya masukkan hirisan kubis, daun selasih dan sedikit daun limau purut di dasar mangkuk daun pisang. 3.Masukkan isi ikan yang telah digaul sebati sehingga memnuhi 3/4 mangkuk. 4.Kukus selama 10-15 minit. 5.Sebelum dihidangkan, letak sedikit baki santan dipermukaan Hormhok dan hiaskan dengan daun limau purut dan cili merah diatasnya.
18. PUTU MAYAM BIHUN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1.Rendam bihun seketika letakkan di dalam periuk kukusan yang telah dialas dengan kain jarang. 2.Setelah naik wap, kukus bihun sehingga lembut. 3.Keluarkan dan susun di dalam pinggan hidangan 4.Nikmatinya bersama kelapa parut dan gula perang.
Kata Chef: Jika mahukan putu mayam yang berwarna warni, tambahkan pewarna semasa proses merendam bihun dan kukus seperti biasa.
19.KEK GULUNG PELANGI
BAHAN-BAHAN:
Inti:
CARA MEMASAK: 1.Sediakan periuk kukusan. Lengserkan loyang bersaiz 8″ x 8″ dengan sedikit marjerin dan alaskan dengan kertas minyak. Ketepikan. 2.Pukul telur, ovallete dan gula dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan gebu. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan sederhana. 3.Masukkan minyak jagung dan santan sedikit demi sedikit. Kaub balikkan adunan dengan menggunakan spatula sehingga betul-betul sebati. 4.Bahagikan adunan kepada enam bahagian dan warnakan dengan warna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah. 5.Tuangkan adunan ungu ke dalam loyang dan ratakan. Kukus selama 10 minit. 6.Kemudian tuang pula adunan biru ke atas adunan ungu tadi dan ratakan. Kukus semula selama 10 minit. 7.Ulang langkah yang sama untuk adunan selebihnya. Untuk warna yang terakhir, kukus kek selama 15 minit. 8.Setelah masak, keluarkan kek dan terbalikkan. Potong nipis kek semasa masih panas dan paipkan sedikit inti di tengahnya. 9.Gulungkan kek dengan kemas dan sedia untuk dinikmati.
Kata chef: Pastikan kek dipotong nipis. Jika tebal, kek akan patah semasa proses menggulung.