Siapa suka kuih lapis? Kuih lapis ni kuih tradisi yang wajib semua orang rasa. Jika dulu hanya bentuk biasa yang kita tengok ialah segi empat, namun kini muncul pula bentuk bunga Sakura.

Menerusi perkongsian daripada Nawar Azhar ini, dia menggunakan acuan khas berbentuk bunga Sakura yang dibeli secara online.

 

KUIH LAPIS BUNGA SAKURA

BAHAN-BAHAN:

2 cawan tepung beras – beli online di sini
1/2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1/2 cawan tepung jagung – beli online di sini

1 cawan gula pasir – beli online di sini

4 cawan santan – beli online di sini
Sedikit garam
Pewarna pink
Acuan oles dengan minyak

IKLAN

TONTON KUIH TEPUNG BUNGA

TONTON ONDE-ONDE CRAISINS DRIED CRANBERRIES

CARA-CARA:

1.Mula-mula, panaskan dahulu kukusan.
2. Kemudian, satukan semua bahan di dalam satu bekas. Kacau rata dan pastikan tiada tepung yang berketul.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian iaitu 1 bahagian warna asal (putih) dan 1 bahagian lagi warna pink.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

4. Ambil 3/4 sudu makan adunan putih. Kukus 3 minit menggunakan api sederhana.


5. Bila lapisan putih sudah masak, ambil 1 sudu makan adunan pink tuang atas lapisan bawah. Kukus 3 minit lagi.

IKLAN

[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]


6. Buat langkah yang sama sampai adunan habis. Untuk lapisan akhir, kukus selama 10 minit.


7. Biarkan kuih lapis sejuk dahulu, baru dikeluarkan dari acuan.

*Untuk lapisan pertama, sebaiknya guna 3/4 sudu makan adunan, lapisan seterusnya guna 1 sudu makan supaya nampak corak bunga di tengah-tengah.
*Macam mana nak bentukkan bunga di tengah, ambil sesudu adunan tuang dalam acuan. Kukus 3 minit. Bila lapisan bawah dah keras, tuang sesudu lagi adunan, kukus dan buat langkah yang sama sampai adunan habis.

IKLAN

Kredit resipi: Nawar Azhar

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Resipi Kuih Orang Lama, Sangat Mudah Rupanya Buat Koleh Lemak

Cantik Kejadian Apam Tapai Nasi, Putih Gebu Je

Kuih Siput Lejen, Rangup Dan Pedas

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official