
Hujung minggu ni pasti ramai yang buat makan-makan. Jadi pasti nak pencuci mulut yang enak. Jom buat sagu susu cair ni. Mudah dan murah kosnya. Boleh dapat lebih kurang 50 bekas dengan adunan ni.Makan pula sejuk-sejuk, memang nikmat.
Sagu susu cair
Bahan-bahan:
Air gula
0.5kg gula merah
(gula yang makan dengan putu mayan tu. Warna gelap. Bukan brown sugar)
1 cawan gula pasir
1 sudu kecil garam
1.5 liter air
Masak sehingga mendidih
Kuah susu
1 tin susu pekat
*krimer sejat 3
Air 5 tin susu tadi
½ cawan tepung kastad + ½ cawan air
2 sudu kecil garam
5 tutup esen vanilla
Masak sehingga mendidih
Cairkan lagi jika perlu
Sagu
1 kg sagu biji
2 sudu besar sirap
2 tutup esen ros
2 sudu besar emulco strawberry
Cara memasak:
1.Masak sagu dalam air yang mendidih.
2.Bila sagu dah separuh masak, tutup api dan periuk, biarkan sehingga sagu masak kembang sepenuhnya.
3.Tapis sagu untuk buang kanji.
4.Masukkan sirap+esen+emulco, gaul sekata.
5.Biarkan untuk beberapa minit supaya sagu menyerap semua perisa.
Kredit:Diyana Aqilah Kamarudin
Resipi Puding Buah Sedap Dimakan Ketika Sejuk Untuk Jamuan Raya Haji
Jangan Tertipu! Ini 13 Tips Kalau Nak Beli Durian Yang Isi Bagus.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Tat Keju Lembut Yang Dipenuhi Buah-Buahan Segar. Nyaman!

Pastri yang rangup dipadankan bersama keju yang lembut menjadikan tat ini sangat enak. Buah-buahan segar memberikan rasa yang lebih segar.
BAHAN-BAHAN:
Inti:
- 1 biji buah mangga | dipotong dadu kecil
- 1 biji buah naga merah | dipotong dadu kecil
- 1 biji kiwi | dipotong dadu kecil
- 200gm krim keju
- 50ml krim masakan
- 100gm gula perang
- 1 biji telur
Kulit Tat:
- 1 cawan tepung gandum
- 6 sudu besar mentega sejuk di potong dadu
- ½ cawan air sejuk
- ½ sudu kecil garam
- 1 sudu kecil gula halus
CARA MEMASAK:
- Campurkan tepung, garam dan gula ke dalam mangkuk besar. Kemudian cubitkan mentega sejuk dengan campuran tepung sehingga bergumpal dan tambah air sejuk sedikit demi sedikit sedikit sehingga adunan lembut.
- Kepalkan doh dan bungkus dengan pembalut plastik. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
- Tabur sedikit tepung dan uli doh sederhana tebal dan letakkan ke dalam acuan tat. Cucuk- doh dengan garfu supaya kulit tat masak sempurna. Bakar pada suhu 180C selama 30 minit sehingga masak. Sejukkan kulit seketika.
- Seterusnya putar telur dengan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan krim keju dan krim putar. Pukul lagi sehingga sebati.
- Tuang bancuhan keju ke dalam kulit pai. Sejukkan seketika dan susun buah buahan mengikut citarasa anda.
- Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum di potong.
5 Aneka Lauk Utama Dan ‘Dessert’ Dari Jepun, Boleh Buat Kat Rumah…

Sajian negara Matahari Terbit, Jepun memang terkenal di merata dunia. Di Malaysia pun ada banyak terdapat sajian Jepun dek hangatnya sambutan dari pelanggan. Hidangan Jepun terkenal dengan sajiannya yang lazat serta mementingkan bahan ramuan yang segar dan berkualiti.
Suka makan makanan Jepun, nah, Min kongsikan 5 sajian dari negara Matahari Terbit. Konnichiwa…
1. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
- 2 sudu makan kicap soya
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh gula
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan mentega
- 2 sudu makan sos teppanyaki
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya:
1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter.
2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau
rata.
3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit.
4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris.
5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu
mentega dan bawang putih goreng.
6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan.
7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun
Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
2. MATCHA KASUTERA
BAHAN-BAHAN :
- 8 biji telur
- 300 gm gula kaster
- 200 gm tepung roti | diayak tiga kali
- 1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
- 100ml susu
- 4 sudu makan madu CARA MEMASAK :
1. Sediakan loyang segi empat tepat.
2. Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
4. Panaskan susu dan madu.
5. Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
6. Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
7. Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
8. Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
9. Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
10. Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
11. Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
12. Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
3. SABA SHIOYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 160 gm ikan saba (*sejenis ikan tenggiri di lautan sejuk)
- 50 gm lemon | dikupas baji
- 20 gm lobak (radish) | diparut
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Taburkan garam di atas ikan saba dan panggang hingga masak.
2. Panggang ikan dengan menyalakan pembakarnya di bahagian atas gril bahagian dalam ikan, kemudian baru bahagian kulitnya.
3. Hidangkan di atas pinggan bersama lemon, parutan lobak dan serbuk cili Jepun mengikut stail hidangan Jepun.
Saiz hidangan : 1 orang
Masa penyediaan : 10 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Sajian Jepun Tradisional
Keistimewaan : Kesegaran dan kemanisan ikan sabo lautan sejuk
Info Chef : Ikan ini kaya dengan omega 3. Sajiannya begitu ringkas kerana orang Jepun gemar menikmati kemanisan dan kesegaran ikan asli tanpa ramuan lain .
4. GREEN TEA PASSION YUZU DOME
BAHAN-BAHAN :
Bahan span vanila (acuan bulat 20 sm) :
- 3 biji telur
- 80gm gula
- 100gm tepung
- 8gm ovelet
- 25ml air
- 20ml minyak jagung
Bahan mousse teh hijau:
- 14gm gelatin
- 45ml air
- 2 biji kuning telur
- 20gm gula
- 125ml susu
- 60gm coklat putih
- 250gm krim putar semi
- 15gm serbuk teh hijau
- 45gm air suam
Bahan passion yuzu curd :
- 100gm puri buah markisa
- 33 gm puri yuzu *sejenis buah citrus seakan lemon yang ditanam di Jepun
- 90 gm gula
- 2 biji telur
- 2gm tepung jagung
- 2gm gelatin + 6 ml air ( campuran ini dipanggil water-boom)
- 90gm mentega lembut
Bahan choc feullatine :
- 70gm coklat putih
- 26gm mentega koko
- 70 gm wafer feullantine (biskut wafer feullantine hancur)
Bahan Green Mirorr Glaze:
- 100ml air
- 200gm gula
- 200gm glukos
- 165ml susu pekat manis
- 24gm gelatin
- 96ml air
- 100gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara masak span vanilla:
1. Campurkan kesemua bahan span vanilla di dalam mangkuk kecuali minyak jagung.
2. Pukul hingga gebu. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati.
3. Bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
Cara masak mousse teh hijau :
4. Boom gelatin, didihkan susu dan campurkan ke dalam kuning telur bersama gula, kacau hingga sebati.
5. Campurkan boom gelatin dan tuang ke dalam coklat putih, kacau sebati.
6. Kemudian tambahkan campuran teh hijau dan kaup balik di dalam krim putar bersuhu 35 darjah celcius.
Cara masak choc feullatine :
7. Cairkan mentega koko dengan coklat putih berasingan, kemudian campurkan bersama dan masukkan wafer feullatine.
8. Rata dan padatkan feullatine dan potong saiz 5 sm , untuk ditebarkan atas potongan span vanilla. Bekukan.
Cara masak passion yuzu curd :
9. Didihkan buah markisa dan puri yuzu. Campurkan dengan gula, telur dan tepung jagung.
10. Masakkan sebentar, padamkan api dan masukkan boom gelatin dan pekatkan dengan memasukkan mentega dalam suhu 45 celcius.
11. Paipkan ke dalam acuan bentuk sfera bersaiz 4 sm dan biarkan beku di dalam ruang peti beku dalam peti sejuk.
Cara masak green mirror glaze :
12. Masak gula, air, glukos di atas api dengan suhu 103 darjah celcius. Campurkan boom gelatin dan kemudian campurkan ke dalam susu pekat manis dan coklat putih.
13. Masukkan beberapa titik pewarna (hijau dan kuning). Biarkan ia menjadi pekat dan masukkan dalam peti sejuk.
Penyediaan akhir :
14. Ambil acuan silikon bentuk sfera bersaiz 6 sm dan penuhkan sebanyak 75% dengan mousse teh hijau.
15. Tekankan sekeping passion yuzu curd beku dan tutupkan dengan span vanilla
16. Biarkan sejuk, tanggalkan dari acuan dan cairkan ‘glaze’ (menjadikan kilat) ke suhu 35 darjah celcius dan salutkan mousse berbentuk sfera tadi.
17. Hidangkan yuzu mousse di atas pinggan dan hiaskan bersama buah raspberi dan ais krim vanilla.
Saiz hidangan : 24 ketul
Masa penyediaan : 40 minit
Cara memasak : Sejuk beku dan dinginkan
Jenis masakan : Sajian pencuci mulut Jepun dengan pengaruh Barat.
Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk dan lembut.
Info Chef : Sajian pencuci mulut ini menggunakan bahan asas buah markisa dan yuzu (buah citrus seakan lemon) menjadikan ia kaya dengan vitamin A dan C dan berserat.
5. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2 Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) yang dimasak sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake
.Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
Lebihan Nasi Jadi Kuih Loklik, Resipi Nenek Paling Sedap!

Lazimnya, ramai di antara kita gemar membuat nasi goreng sekiranya ada nasi yang tidak habis dimakan di rumah atau lebih dikenali di sini sebagai nasi dingin.
Mungkin ramai tidak tahu, nasi dingin juga sebenarnya boleh dijadikan kuih loklik iaitu sejenis kuih tradisional Terengganu.
Bentuk dan rupanya boleh dikatakan kurang menarik, tetapi rasanya yang sedikit manis dan berlemak menjadikan loklik antara kuih yang sering menjadi pilihan penduduk di negeri ini.
Berkongsi cerita dan resipi loklik, Fatimah@Anang Ayob, 77, berkata, masa diambil menyediakan kuih tersebut antara 30 hingga 45 minit dan tempoh itu tidak termasuk proses bagi menggentel doh.
“Secara keseluruhan, kalau diikutkan ia ambil masa beberapa hari kerana nasi dingin itu perlu dijemur sehingga kering (nasi kering) terlebih dahulu lalu digoreng tanpa minyak sebelum ditumbuk.
“Tapi sekarang ini kita hanya guna mesin pengisar. Malah, sebagai salah satu pilihan, nasi kering itu juga boleh dikeringkan guna oven tanpa perlu lagi menjemurnya di bawah matahari, tetapi rasanya nanti berbeza,” katanya.
Fatimah berkata, dia lebih gemar menggunakan cara tradisional dalam menyediakan kuih tersebut.
“Seeloknya, debu nasi kering ini disimpan dalam peti ais terlebih dahulu sebelum dimasak dan jika sukakan rasa lebih lemak, kita masukkan banyak kelapa muda. Namun, ia terpulang kerana cita rasa orang tak sama.
“Sekiranya adunan doh terlalu lembik, kita hanya perlu masukkan debu nasi kering. Seeloknya, kuih loklik digentel jangan terlalu besar saiznya kerana nanti tak cantik,” katanya.
Kata nenek enam cucu yang sudah hampir 50 tahun berniaga kuih-muih tradisi ini, kuih loklik ini secara tidak langsung dapat mengelakkan pembaziran nasi yang tidak habis dimakan.
RESIPI KUIH LOKLIK / GOMAK / KEPAL
Bahan-Bahan:
- 1 biji Kelapa parut(mesti kelapa muda)
- 4 cawan beras pulut(goreng tanpa myk hgga kekuningan…(sangai) pastu blender jadikn tepong
- 4 cawan tepung pulut(sangai)
- 4 cawan gula(xsuka manis kurangkn.. Suka manis bolah tbh. Ikut selera msg2)
- Nisan atau gula melaka atau gula merah sedikit nak bg warna perang..xnak pn xpe
- 2 cawan air
- 2 helai daun pandan
- blender ambil air lg sedap
- Sedikit garam
Cara-Cara:
- Satukan kelapa, gula, air,garam..masak sampai kering agak2 kelapa hampir berderai..
- Masukkan beras pulut dn tepong… Jangan habiskan simpan tuk golek kuih tu nanti xde pulak bedak..
- Dah betul2 sebati matikan api biar sejuk dah boleh kepal siap golek kat tepong yg lebih tu… Ok sis
Kongsi resipi: Siti Zainab
Sumber: Sinar Harian
CUBA JUGA RESIPI KUIH SEDAP INI:
http://www.rasa.my/nasi-sejuk-jangan-dibuang-boleh-buat-serabai-kuih-popular-orang-pantai-timur/
Jika Anda Pernah Makan 30 Makanan Ni, Anda Memang Ore Kelate Sejati.