Peminat buah nangka mesti suka pulut ni. Menurut Roziyana Bakar pulut tu dikukus boleh, nak masak macam masak nasi pun boleh. Tapi jangan lupa rendam dulu pulut tu.

Pemilik resipi masak pulut gula high pressure cooker. Masak lima minit aje.Untuk kuah masak atas api.

PULUT NANGKA


.

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 2 cawan pulut (rendam sebentar dalam sejam& toskan)
  • Santan kotak 1/2 cwn
  • Daun pandan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Air secukupnya

CARA MASAK :

1. Masak pulut dan semua bahan. Air sama paras dengan pulut ya.
2. Pemilik resipi guna high pressure cooker, masak lima minit aje
3. Kukus macam biasa pun boleh

KUAH SANTAN

IKLAN



.

BAHAN-BAHAN :

IKLAN
  • Gula Melaka 2 ketul
  • Santan 1 kotak
  • Buah Nangka 8-10 ulas (blend)
  • Bancuhan tepung jagung 2 sudu
  • Daun Pandan
  • Sedikit garam
  • Air secukupnya

CARA MEMASAK :

1. Masak gula melaka dgn sedikit air kemudian tapis
2. Masuk semua bahan kecuali tepung jagung bersama gula melaka yg dh di tapis td. Masak hingga mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung jagung

CARA MENGHIAS:
1. Belah buah nangka jangan sampai putus, buangkan bijinya.
2. Masukkan sedikit pulut
3. Resipi asal, kukus sekejap dalam 2-5 minit, jangan lama nanti buah nangka lembik. (tak kukus pun tak apa)

Kredit foto dan resipi: rosziyana bakar