Bila dapat makan kuih yang memenuhi cita rasa seperti pulut sekaya bakar ni memang puas terasa. Lemak manis tak terkata. Kalau beli belum tentu dapat nikmati yang betul-betul sedap. Buat yang teringin nak buat sendiri, boleh lah mencuba resipi yang dikongsi ini.

Pulut:
3 cawan beras pulut
3 cawan santan
Garam sikit

Cara memasak:

IKLAN

1.beras pulut rendam 2-3jam
2.kukus beras pulut bersama santan sampai pulut masak
3.boleh panaskan oven dlu sementara pulut nak masak
4.bila pulut dah masak pindahkan masuk dlm loyang yg nak guna untuk bakar.. Kukus siap2 dlm loyang yg nak bakar pun xpa, sy kukus dlm bekas lain dulu sbb sy guna tray untuk bakar, x muat dlm pengukus.. Dah masak pulut baru sy pindahkan masuk dalam tray untuk bakar.. Sy guna tray 4segi sama.. Lebih kurang 12 x 15 ukuran tray..
5.pulut yg dah siap masak tu tekan2 bagi padat, nnti skaya dia x turun masuk dlm pulut..

IKLAN

Adunan skaya(bahagian atas)
– 4 1/2 cawan santan pekat(blend skali dengan daun pandan untuk dapatkan santan pandan)
-6biji telur gred A
-1 1/2 cwn gula pasir(boleh ejas ikut suka nak manis lagi atau nak tawar lagi, yg ni sedang2 saja)
-1 1/2 cawan tepung gandum
-garam sikit

IKLAN

Cara memasak:
1.Blend semua bahan di atas**
2.siap blend, tapis dan tuang atas pulut yg dah tekan2 bagi padat tadi..
3.Masuk dlm oven, bakar 75minit
4.Suhu atas 200°c, bawah 150°c… Suhu sila ikut oven masing2,hangit makcik x tanggungjawab no
5.Siap

Credit : Lynnda Ollala