Sagu Gula Melaka ni jika makan sejuk-sejuk memang sangat sedap. Manisan ini memang popular dan sesuai disajian di pelbagai majlis. Nak buatnya pun tidak sukar. Bahan-bahan sangat ringkas dan mudah didapati. Namun yang menjadi masalah adalah untuk memasak sagunya. Tapi jangan risau, saudari Nur Aqilah Jufri ada kongsikan resipi dan tip memasak sagu supaya hasilnya nampak sempurna dan sedap. Selamat mencuba!
1. Didihkan air dalam periuk. Kemudian masukkan sagu. Masak hingga sagu kembang dan jernih.
2. Ceduk sagu menggunakan penapis dan lalukan di bawah air bagi membuang lebihan kanji. Masukkan ke dalam bekas berisi air bersih. Ia penting untuk elak sagu melekat.
3. Ceduk sagu dan masukkan ke dalam bekas. JUmlah bekas bergantung pada bilangan warna yang nak diwarnakan.
4. Letak pewarna dan kacau sebati. Biarkan selama 20 minit.
Ads
5. Ambil sagu yang diwarnakan tadi. Cuci sekali lagi di bawah air mengalir bagi membuang lebihan warna serta untuk elak susu bertukar warna.
6. Untuk menyediakan kuah, masukkan susu cair, air, gula merah, gula melaka, daun pandan, jagung dan garam ke dalam peiuk. Masak seketika.
7. Sudukan sagu ke dalam bekas dan tuang kuah tadi. Sedia untuk dinikmati.
Melalui facebook, Hidayati Hana berkongsi resipi butir nangka. Pemanis mulut ini sangat sedap dijadikan juadah minum petang. Rasanya yang lemak manis membuatkan minum petang jadi bertambah nikmat. Jom try buat
BUTIR NANGKA LEMAK MANIS
BAHAN KUAH SANTAN
1 kotak santan
2 cawan air
1/2 ketul gula kabung
3 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam
CARA MEMBUAT KUAH SANTAN
1. Dalam periuk, masukkan santan dan air. Tunggu panas sekejap.
2. Kemudian masukkan gula kabung, gula pasir, daun pandan dan garam.
3. Biarkan menggelegak. Tutup api.
BAHAN BUTIR NANGKA
1 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
Air secukupnya
Pewarna
Air untuk merebus
2 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMBUAT BUTIR NANGKA
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit. Bancuh sampai jadi doh yang lembut. Bahagikan kepada empat bahagian untuk empat warna berbeza.
3. Letakkan pewarna pada setiap bahagian doh. Bentukkan lonjong-lonjong.
4. Panaskan air dan masukkan daun pandan.
5. Apabila air mendidih, masukkan butir nangka tadi. Tunggu sampai timbul. Angkat dan masukkan sebekas air sejuk.
BAHAN LAIN
1/2 biji labu (dipotong dadu, direbus sampai empuk)
Sedikit sagu yang sudah dimasak
CARA MENGHIDANG
1. Dalam mangkuk, masukkan butir nangka, labu, nangka dan sagu.
2. Tuangkan kuah santan. Sedia dimakan.
Durian Bakar! Salah satu menu viral baru yang sedang panas dan dicuba ramai. Biasanya isi durian segar ini dimakan begitu sahaja secara segar atau diolah menjadi kuih muih dan manisan seperti bubur, pengat dan sebaginya. Namun kali ini berbeza, ulas durian ini dibakar menggunakan Air Fryer. Waduh…Lihatlah gambar tu, durian isi kuning yang ada kesan sedikit hangus. Nampak sangat sedap dan membuka selera!
Menerusi perkongsian saudari Khatijah Einie di FB, rasanya memang sedap dan seakan lempuk durian tetapi dalam versi tanpa gula. Beliau menggunakan durian kampung kahwin isi kuning. Jika guna isi durian kahwin lain, pasti lagi enak rasanya. Wow…bagi penggemar lempuk, boleh cuba ni. Menarik!
Hantaran beliau menarik perhatian ramai malah ada yang mencubanya serta memberikan komen yang positif. Nampak gayanya memang terbaik rasa Durian Bakar ni. Jadi tunggu apa lagi, sementara durian masih ada musim ni, jom cuba! Pasti anda pun akan sukakan rasanya.
CARA MASAK DURIAN BAKAR PALING SEDAP GUNA AIR FRYER JE
Foto: Emma Amani
BAHAN-BAHAN: Isi durian segar
CARA MEMASAK:
Bakar durian dalam Air Fryer pada suhu 200C selama 10 minit.
Keluarkan dan sedia untuk dinikmati.
Sangat mudah kan? Pejam mata pun boleh buat. Nanti jangan lupa cuba tau. Bila dah menjadi, boleh bagi komen dan respond di ruangan komen nanti. Min pun nak tengok juga hasil Durian Bakar yang anda buat tu. Selamat menjamu selera!
Jom cuba buat NugetNasi. Bagi ibu-ibu yang ada anak yang susah nak makan nasi, memang susah hati kan? Bukan apa, risau jika mereka tidak dapat zat serta keperluan nutrisi yang cukup untuk tumbesaran. Melalui perkongsian resipi Nuget Nasi oleh saudari Hani Nanny, ibu-ibu ada pilihan hidangan yang boleh masak untuk anak-anak. Mana tahu si kecil anda suka.
Anak payah nak makan nasi? No worries lah. Jom try buat nugget, Boleh je campak-campak sayur, ayam ikut kesukaan dalam tu. Kalau dah goreng confirm nam tujuh ketul dijamahnya. Buat bebanyak pastu frozenkan, Bebila nak makan gorengkan saja..mudahkan?
RESIPI NUGET NASI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Nasi (empunya resipi guna beras jepun) – beras biasa pun boleh
Isi ayam
Daun bawang(optional),- boleh juga tambah lobak merah dan lain-lain sayur ikut citarasa
Perasa
Telur (untuk celup)
Serbuk roti (salut)
CARA MEMASAK:
1. Gaul nasi, isi ayam, sayuran dan perasa.
2. Canai dan tekap dengan pencetak kesukaan (lagi besar lagi baguslah!) Boleh sapu sedikit minyak dekat pencetak dan permukaan nasi untuk tak bagi melekat😊
3. Celup nasi dalam bancuhan telur.
4. Kemudian salut dengan serbuk roti.
5. Selepas siap, sejukbekukan terlebih dahulu sebelum digoreng.
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...