Sagu Gula Melaka ni jika makan sejuk-sejuk memang sangat sedap. Manisan ini memang popular dan sesuai disajian di pelbagai majlis. Nak buatnya pun tidak sukar. Bahan-bahan sangat ringkas dan mudah didapati. Namun yang menjadi masalah adalah untuk memasak sagunya. Tapi jangan risau, saudari Nur Aqilah Jufri ada kongsikan resipi dan tip memasak sagu supaya hasilnya nampak sempurna dan sedap. Selamat mencuba!
1. Didihkan air dalam periuk. Kemudian masukkan sagu. Masak hingga sagu kembang dan jernih.
2. Ceduk sagu menggunakan penapis dan lalukan di bawah air bagi membuang lebihan kanji. Masukkan ke dalam bekas berisi air bersih. Ia penting untuk elak sagu melekat.
3. Ceduk sagu dan masukkan ke dalam bekas. JUmlah bekas bergantung pada bilangan warna yang nak diwarnakan.
4. Letak pewarna dan kacau sebati. Biarkan selama 20 minit.
5. Ambil sagu yang diwarnakan tadi. Cuci sekali lagi di bawah air mengalir bagi membuang lebihan warna serta untuk elak susu bertukar warna.
6. Untuk menyediakan kuah, masukkan susu cair, air, gula merah, gula melaka, daun pandan, jagung dan garam ke dalam peiuk. Masak seketika.
7. Sudukan sagu ke dalam bekas dan tuang kuah tadi. Sedia untuk dinikmati.
Umpph sedapnya bila dapat merasa tempeyek yang rangup dan sedap. Sedar-sedar dah sebalang habis. Memang melekakan. Boleh cuba resipi tempeyek ini.
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung beras
1/2 kg tepung ubi
200g tepung jagung
Udang kering secawan (blende)
Cabai kering 2 senduk lauk (blende)
Garam 4 sdt
Ajinamoto 3 sdt * jika perlu
Telur 4@5 biji ikut saiz (blende last)
Jintan manis 1 sdb
Biji lemuju 1 sdb (kalau tak letak pon x pa. Akak xletak harini sebab takde)
Air kapur 1sdb
Air tak reti sukat. Tp pastikan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair ye 🙂
Kacang & ikan bilis mentah utk letak kat atas (pastikan betul2 kering kalau basuh)
Bahan tambahan:
Suka hati anda mahu letak apa, ada yg tambah daun limau purut dihiris halus, jagung dll.
Cara memasak :
Campur semua bahan kecuali telur.
Lepas siap bancuh baru masuk telur yg di blende tu
Cara menggoreng, curah di tepi kuali
Tempeyek kira dah masak bila dah takde buih2 kat sekeliling dia masa mengoreng.
Resepi ni boleh dapat lebih kurang 400 keping
Biasa makan samosa dengan bentuk segi tiga. Jom ubah selera dengan membuat samosa pinwheel yang sihat. Kentang pinwheels adalah variasi menarik makanan ringan popular di India. Samosa pinwheels ini menggunakan tepung gandum. Cubalah resipi kudapan ringan ini untuk seisi keluarga nikmati.
SAMOSA POTATO PINWHEELS Bahan-bahan doh:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak
Secubit garam
Gaul rata, masukkan air secukupnya hingga dapat doh yang lembut. Rehatkan 30minit Bahan-bahan inti kentang:
4 biji kentang(rebus dan lecek)
Isi ayam (rebus)
Daun sup
Cili padi
Lada hitam
Garam
Mushroom seasoning (optional)
Oregano (optional)
Bawang merah cincang @ bawang goreng
Sedikit serbuk cili @ serbuk kari
Gaulkan semua bahan-bahan ini( tak perlu dimasak lagi)
Cara membuat:
1. Canaikan doh
2. Letakkan inti.
3. Gulungkan bahagian hujung letak sedikit air supaya doh melekat.
Sosej homemade untuk anak. Sosej antara makanan kegemaran anak-anak. Nak beli yang dari kedai risau dengan kandungan tinggi MSG dan sebagainya. Jadi lebih baik buat sendiri kat rumah. Mudah sahaja nak buat dan lebih sedap serta berkhasiat untuk anak-anak makan.
Resipi Sosej Homemade
Sosej merupakan sejenis makanan proses yang dijadikan sebagai pilihan makanan ringan dan boleh dikatakan sebagai snek harian tidak kira waktu.
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh ) – beli online disini
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.