![roti puri](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design6.png)
Roti puri adalah makanan masyarakat India. Ia di jadikan hidangan untuk sarapan pagi ataupun untuk makan malam.
ROTI PURI
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan tepung gandum (diayak)
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu teh gula
- 1 1/4 cawan air suam
- 3 sudu makan minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
- Gaulkan semua bahan sampai rata dan uli doh 2 ke 3 minit.
- Bahagikan doh kepada 20 bahagian dan bulat-bulatkan.
- Rehatkan doh dalam 30 minit.
- Panaskan minyak hingga betul-betul panas.
- Gelekkan doh di antara 2 plastik supaya tidak melekat (rujuk gambar)
- Goreng hingga keperangan. Sudah siap dihidangkan.
Info: Makan bersama pencicah seperti kari, sambal tumis, asam pedas atau sardin.
Klik Untuk Resipi Menarik:
1. Resipi Kari Daging Mamak Style
4. Sambal paling cepat. Hanya 15 minit
Kredit: Ummul Omar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sandwic Telur Sedap, Simple & Tak Guna Banyak Bahan.
![Resipi Sandwic Telur Sedap, Simple & Tak Guna Banyak Bahan.](https://cdn.rasa.my/2019/02/Untitled-design-14-1.png)
Jika anda sukakan sandwic, resipi sandwic telur perkongsian saudari NaNie ini boleh anda cuba. Mudah dan ringkas sahaja cara penyediaannya. Kalau nak buat untuk meniaga pun boleh. Selamat mencuba!
ROTI SANDWIC TELUR VIRAL
BAHAN-BAHAN:
- 10 biji telur | direbus dan dilecek
- 1 senduk mayones
- 1 sudu teh lada sulah ajishio
![Resipi Sandwic Telur Sedap, Simple & Tak Guna Banyak Bahan.](https://cdn.rasa.my/rasa/21766471_482238022157277_6587778491160113134_n.jpg)
CARA-CARA:
1. Campur semua sekali dan gaul sebati.
BAHAN SAMPINGAN:
- Tomato | dipotong bulat
- Salad (Ikut suka nak guna salad pokok atau salad biji@bulat)
CARA MELAPIS:
- Sapu roti dengan mentega.
- Ambik sekeping roti, letakkan tomato.
- Letakkan sesudu bumbu bancuhan telur dan letak atas tomato tadi. Ratakan.
- Letakkan sekeping salad di atas bancuhan telur dan akhir sekali letakkan roti.
- Potong serong 2 atau 4. Siap.
*susunan roti: roti, tomato, bancuhan telur, salad, roti.
Yang ni Nanie potong serong 4 dan masukkan dalam paper cup
Info: Resipi ini adalah untuk inti roti 2 paket jumbo.
Kredit resipi & foto: NaNie
Tekstur Mexican Bun Yang Gebu Ni Memang Tak Cukup Satu
![Tekstur Mexican Bun Yang Gebu Ni Memang Tak Cukup Satu](https://cdn.rasa.my/2021/07/381364.jpeg)
Minum petang hari ini kita buat special iaitu bukan roti biasa tapi Mexican Bun. Roti ni kalau hidang cepat jer kena ngap dengan anak-anak. Bau yang harum ketika membakar memang buat tak sabar nak makan. Ikut resipi ini gerenti menjadi. Gebu memang geram nak makan.
MEXICAN BUN
Bahan-bahan:
260gm tepung gandum
170gm (1 biji telur + susu segar)
1 sudu kecil yis (5gm)
30gm butter
40gm gula
Secubit garam
Toping
50gm gula
50gm butter
1 biji telur
1 sudu besar nescafe – larutkan dengan 2 sudu besar air panas
60gm tepung gandum
10gm tepung jagung
Cara toping
1.Pukul telur dan butter hingga sebati.
2.Masukkan telur dan air nescafe.
3.Kacau lagi dan masukkan tepung.
4.Masukkan dalam piping bag.
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan roti kecuali butter dalam bm/mixer.
2.Bila dah sebati masukkan butter.
3.Uli sampai elastik (yang ni penting supaya roti gebu )
4.Rehatkan doh dalam satu jam hingga doh kembang
5.Selepas direhatkan, timbang doh dalam 60gm dan masukkn inti (butter+gula)
6.Tutup balik doh dan roundingkan bulat.
7.Masukkan dalam paper cup dan susun dalam baking tray.
8.Rehatkan doh sehingga naik 3x ganda.
9.Bila doh dah kembang baru paipkan toping roti boy tadi.
10.Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25 minit atau sehingga roti masak.
Kredit: Faizah Sori
Buat Sendiri Burger Omelette, Puas Hati Bila Anak Puji Sedap
Mini Makaroni Bakar. Bubuh Dalam Cawan Lebih Memudahkan
![Mini Makaroni Bakar. Bubuh Dalam Cawan Lebih Memudahkan](https://cdn.rasa.my/2023/05/4-84.jpg)
Mini makaroni bakar ini diletakkan di dalam cawan. Jadi, lebih mudah bila nak dihidangkan untuk sebarang jamuan. Apatah lagi di hari-hari akhir Syawal ni. Tentu banyak majlis pejabat dan rumah terbuka.
Selain itu, ia juga comel kan? Boleh ikut resioi yang dikongsikan oleh puan Nuralia Idayu ini ye. Resipi ini untuk 55-60 cup ye. Selamat mencuba.
Mini Makaroni Bakar
Bahan-bahan:
400gram makaroni – boleh beli online di sini
1 tin sos Prego (Traditional)
1 tin sos Prego ( Cendawan)
3-4 ketul cendawan butang (potong dadu) – boleh beli online di sini
Ayam cincang jenama Ramly (nak guna daging cincang pun boleh)
Sosej (Optional. Potong dadu)
1 labu bawang besar (cincang)
Serbuk oregano/parsli (tak ada pun tak apa)
4-5 biji telur
Kepingan keju cheddar – boleh beli online di sini
Keju mozarella ( untuk topping ) – boleh beli online di sini
Air
2-3 sudu teh minyak masak – boleh beli online di sini
1 sudu teh garam – boleh beli online di sini
Cup /cawan kertas saiz kecil
Cara Memasak:
Rebus makaroni sampai lembut. Boleh letak garam dan minyak untuk elakkan melekat nanti bila masak. Dah lembut, toskan.
Tumiskan bawang sampai naik bau. Masukkan ayam cincang, kacau sampai masak, letak sosej dan cendawan. Tuangkan sos Prego, kacau rata. Kalau pekat, tambah air sikit je. Letak garam gula secukup rasa.
Gaulkan macaroni sampai sebati, matikan api. Tuang macaroni ke dalam bekas asing sebab nak gaul dengan telur. Pecahkan telur dan gaul sebati dengan makaroni.
Bila dah gaul sebati dengan telur, agihkan dalam cup kecil.
Letak kepingan keju cheddar dan mozarella di bahagian atasnya. Kemudian, tabur sikit serbuk parsli.
Bakar suhu 170C 30 minit. Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Roti Bakar Ala Kopitiam, Mudah Sangat Nak Buat Sendiri Di Rumah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official