Roti Nan Cheese Leleh Homemade, Sedapnya Setaraf Restoran

Roti nan cheese leleh ini konfim ramai peminatnya, Tak kira kanak-kanak atau pun orang dewasa. Tapi kadangkala nak dapat yang menepati selera pun susah juga. Sedih bila cheese tak banyak pun.

Ini ada alternatifnya. Buat sendiri roti nan cheese di rumah. Boleh bubuh berapa banyak cheese kita nak sampai meleleh!

Tak susah sangat sebenarnya. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Siti Rohani Ahmad ini ye. Boleh buat untuk moreh atau sahur nanti. Selamat mencuba!

Roti Nan Cheese Leleh Homemade

Bahan-bahan:

Bahan A (direndam 10 minit hingga berbuih):

150ml air suam

11gram yis serbuk – boleh beli online di sini

1 sudu besar gula – boleh beli online di sini

Bahan B:

150ml susu suam (full milk cream) – boleh beli online di sini

Bahan C:

300 gram tepung gandum cap Rose

150 gram tepung high protein/tepung roti (boleh guna semua jenis tepung gandum jika tiada tepung roti)

1sudu teh garam halus – boleh beli online di sini

3 sudu besar minyak zaitun/minyak jagung/minyak masak

  • Satukan tiga bahan dahulu, minyak masuk last.

 Bahan D (Untuk inti):

Mozarella cheese secukupnya – boleh beli online di sini

IKLAN

 Bahan Lain (pilihan):

Pure butter

Biji bijan

 Cara Memasak Roti Nan Cheese Leleh:

Roti Nan Cheese Leleh Homemade, Sedapnya Setaraf Restoran

Masukkan tepung dan garam di dalam bekas. Tuangkan bahan A yang telah kembang tadi bersama susu suam (bahan B). Kacau sekejap.

Kemudian masukkan minyak zaitun/minyak jagung/minyak masak. Uli semua bahan hingga jadi doh yang tak melekat pada tangan. Tapi tak perlu elastik.

Kemudian peram doh tersebut selama 1/2 jam. Pastikan bekasnya tertutup.

Setelah kembang, buang angin di dalam doh. Kemudian canai doh menjadi bulat, bahagikan kepada enam bahagian. Jika nak lebih kecil lagi, bahagikan kepada 8 bahagian.

Uli dan bulat-bulatkan keenam-enam biji doh dan rehatkan sekejap dalam 10 minit.

IKLAN

Roti Nan Cheese Leleh Homemade, Sedapnya Setaraf Restoran

Setelah rehatkan doh, canai dan leperkan. Bubuh cheese mozzarella sebanyak yang kita nak. Kemudian tutup dan bulatkan. Rehatkan selama 10 minit.

Kemudian leperkan dan canaikan. Jangan terlalu nipis.

Roti Nan Cheese Leleh Homemade, Sedapnya Setaraf Restoran

Bakar di atas dapur di atas kuali leper sahaja. Gunakan api perlahan. Tutup pan agar roti mendapat haba yang secukupnya untuk mengemvang. Kemudian balikkan ia hingga roti masak sepenuhnya.

Selepas masak, sapukan pure butter atas permukaan roti (jika mahu). Nak tabur bijan pun boleh. Terpulang pada kita. Siap. 

Boleh makan dengan kuah dhal, parpu, kari dan sebagainya. Makan macam tu je pun dah sedap sangat. 

IKLAN

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Resipi Tart Telur Portugis Sedap Lemak Berkrim, Guna Air Fryer Je

Buat Tose Air Tangan Sendiri, Garing Di Luar Lembut Di Dalam

 

Biskut Roti Kering Guna Roti Hampir Tamat Tempoh, Tak Bazir!

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI