Kuih Tepung Gomak antara kuah tradisional yang bukan sahaja disukai oleh golongan ‘orang lama’ tetapi juga ‘orang-orang muda.’ Sebenarnya tak adalah susah mana pun hendak membuat kuih tepung gomak. Marilah kita cuba resipi kuih Tepung Gomak Perisa Pandan yang dikongsikan oleh Rozita Daud ini.
RESIPI TEPUNG GOMAK PERISA PANDAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN UNTUK INTI:
1 biji kelapa muda (ambil putih sahaja) *2 senduk gula merah –BELI ONLINE *Sedikit gula pasir –BELI ONLINE
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam kuali dan letak sedikit air.
Ads
2. Masak supaya gula merah cair, barulah masukkan kelapa putih.
3. Kacau sampai kering sikit. Tutup api biar sejuk.
BAHAN UNTUK DOH/KULIT:
1 biji keledek oren (buang kulit dan rebus) letak 1 sudu kecil garam 1/2 bungkus tepung pulut –BELI ONLINE Sedikit perisa pandan
CARA MEMBUAT:
1.Siap rebus keledek, kisar sekejap. Letak ke dalam bekas keledik. Masuk sekali perisa pandan.
2. Seterusnya masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit.
3. Uli sampai tidak melekat pada tangan (siap seperti doh).
4. Sangai tepung beras. Ketepikan.
5. Ambil sedikit doh, buat bulat-bulat. Tekan ke dalam.
6. Ambil inti kelapa dan diletakkan di tengah-tengah doh. Buat bulat-bulat.
7. Masak air panas. Masukkan doh yang siap dibulat-bulatkan tadi. Biarkan naik sendiri macam buah Melaka.
Ads
8. Angkat dan toskan sekejap.
9. Letak dalam kuali yang berisi tepung beras yang disangai tadi. Gaul adunan tadi.
10. Biarkan sejuk sedikit. Apabila sudah sejuk, tekan leper. Buat sehingga habis.
Kuih Telaga Emas merupakan sejenis kuih tradisional yang dihasilkan menggunakan tepung pulut yang diisi inti seakan kastard. Kuih ini memang sangat sedap dan mempunyai rasa lemak-lemak manis. Nak cuba buat untuk minum petang? Resipi perkongsian saudari Zura Zul ni antara yang terbaik dan mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH TELAGA EMAS
BAHAN KULIT HIJAU:
250gm tepung pulut
3 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1 ¼ cawan air
Sedikit perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua tepung, garam dan perasa pandan.
2. Tuang air sedikit demi sedikit ( jangan sampai habis). Uli sehingga jadi doh yang tidak lekat di tangan.
3. Letak sedikit pewarna hijau. Uli hingga sebati dan sekata warnanya.
4. Cubit doh dan bulat-bulatkan. Anggaran berat doh ialah 24gm setiap satu.
5. Tekan dan ratakan doh ke dalam acuan lompang saiz kecil yang telah disapu minyak masak. Lakukan hingga habis dan ketepikan.
BAHAN INTI KASTARD
1 cawan santan kotak
1 cawan air suam
1/2 cawan gula
2 sudu makan tepung kastard
1/4 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 penutup botol esen vanilla
Sedikit pewarna kuning telur
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan dan air suam. Campurkan esen vanilla dan gula. Kacau hingga larut.
2. Masukkan telur dan kacau sebati. Kemudian masukkan juga tepung kastard, garam dan pewarna kuning telur. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.
3. Tapis adunan dan tuang ke dalam acuan lompang yang telah diratakan dengan doh tadi.
4. Panaskan periuk kukusan hingga air betul-betul mendidih. Susun acuan kuih dan kukus menggunakan api sederhana selama 10-12 minit atau sehingga masak.
Lembut, lemak manis dan mengasyikkan. Itulah dia kuih sekaya telur, Kalau korang suka makan kuih tradisional, mesti korang akan suka jugak makan sekaya telur. Kuih simple tapi sedap ni boleh dijadikan hidangan pemanis mulut yang amat menyelerakan. Nak buat pun bukannya susah. Ini resipi daripada Imah Rahman yang dikongsikan dalam telegram KakiMakan. Korang boleh cuba buat. Simple je. Selalunya kuih simple-simple ni yang lebih syok dimakan.
SEKAYA TELUR
BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan santan pekat (BELI DI SINI)
1/2 cawan gula
1 ketul gula melaka (potong kecil)
10 biji telur ayam (gred B atau C)
Secubit garam (BELI DI SINI)
Sedikit esen vanilla (BELI DI SINI)
Cara membuat
1. Campurkan santan, gula dan gula melaka. Kacau sehingga larut.
2. Masukkan telur ayam dan kacau sampai sebati. Jangan dipukul. Kacau perlahan-lahan sampai sebati.
3. Masukkan garam dan esen vanilla. Kacau lagi.
4. Tapis dan masukkan ke dalam loyang.
5. Kukus lebih kurang 30 minit atau sehingga masak. Nak tahu dah masak atau belum, cucuk lidi. Kalau tak melekat, itu tandanya dah masak.
6. Simpan seketika di dalam peti ais kerana sedap dimakan ketika sejuk.
1. Bancuhan seperti buat onde-onde atau buah melaka. Campurkan bahan kering bersama. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit. 2. Uli sehingga doh tak melekat lagi di tangan. Kemudian, ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti. Bulat-bulatkan, kemudian golekkan ke dalam bekas yang berisi bijan.
* Cara saya, selepas siap letak inti, buat 10 biji golek dalam bekas besar. Kemudian kita golek pulak guna dua tapak tangan. Buat yang lain pula sampai habis, letak dalam peti sejuk, kemudian baru goreng. *Inti kacang merah, saya masak guna periuk noxxa. Kacang saya tak rendam, cuma letak air lebih sikit pada kacang. Bila dah siap rebus, kemudian kisar guna alat pengisar. Selepas itu, masukkan gula dan garam. Kacau sekejap. Kemudian, masak lagi di dalam periuk noxxa.