Kalau anda pencinta Teh Tarik, wajib cuba Teh Tarik Butter yang creamy ni. Bila ditambah Anchor Salted Butter, memang wangi terus Teh Tarik kita. Rasa pun lemak-lemak berkrim. Memang wajib cubalah nanti.
TEH TARIK BUTTER
Bahan-bahan:
6 uncang teh
800ml air
15gm Anchor Salted Butter
6 sudu besar susu pekat manis
1 cawan Fernleaf Susu UHT
1 sudu teh esen vanilla
Cara Memasak:
Di dalam periuk, panaskan air dan masukkan uncang teh. Reneh atas api sederhana selama 10 minit sehingga teh pekat. Bila sudah mendidih, masukkan susu pekat manis, Fernleaf Susu UHT dan esen vanilla. Kacau rata.
Tuangkan ke dalam jug dan boleh ‘tarik’ teh tadi
Letakkan potongan Anchor Salted Butter di atasnya di dalam setiap cawan dan sedia untuk dinikmati.
Resipi Ayam Tomato Keju ni antara menu wajib ada dalam senarai masakan anda ketika hari raya. Gabungan rasa masam manis daripada sos tomato dengan keju Perfect Italiano Mozzarella yang mencair membuatkan lauk ini lebih istimewa. Sesuai dimakan bersama nasi panas, roti atau pasta. Pasti buat anda tambah berkali-kali. Jom cuba.
AYAM TOMATO KEJU
Bahan-bahan:
½ ekor ayam | dipotong kecil, digaul bersama serbuk kunyit & garam
1 biji bawang merah | dihiris
4 ulas bawang putih | dikisar kasar
1 sudu besar sos tiram
2 batang serai | dititik
200gm pes tomato
100gm cili kisar
80gm Perfect Italiano Mozzarella
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Daun ketumbar | hiasan
Minyak masak | untuk menggoreng
Cara Memasak:
Gorengkan ayam yang telah digaul bersama serbuk kunyit dan garam hingga separuh masak. Asingkan.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan serai hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tunggu sehingga pecah minyak.
Masukkan pes tomato, sos tiram dan keju Perfect Italiano Mozzarella lalu gaul sebati.
Masukkan ayam tadi dan perasakan. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.
Tak tahu nak masak apa hari ni? Jom cuba resipi Roti Canai Beef Calzone. Berbentuk seperti karipap gergasi, resipi ini menggunakan Rendang Daging sebagai inti. Memang sedap dimakan panas-panas, lebih-lebih lagi jika ditambah keju. Jangan lupa gunakan Keju Perfect Italiano Perfect Pizza. Keju gabungan Mozzarella, Cheddar dan Parmesan ini memberi rasa keju yang seimbang dan tidak berminyak. Memang puas makan dan sangat sedap!
ROTI CANAI BEEF CALZONE
Bahan-bahan A:
6-8 keping roti canai segera
300gm Keju Perfect Italiano Perfect Pizza
Anchor Butter Unsalted
2 biji telur – kacau dengan garfu
Bahan-bahan B (Rendang):
800gram daging – potong kecil
1 cawan santan
8 tangkai cili kering – cuci dan rebus & kisar
6 biji cili padi – kisar
8 biji bawang merah – kisar
4 ulas bawang putih – kisar
2 sudu makan ketumbar – kisar
1 inci halia – kisar
1 inci lengkuas – kisar
2 batang serai – kisar
2 sudu makan kerisek
3 helai daun limau purut – siat-siat
Garam dan gula perang secukup rasa
Cara-cara:
Untuk membuat rendang; panaskan 2 sudu makan minyak dalam kuali lalu tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan daging, santan, kerisek, daun limau purut lalu masak hingga semua bahan empuk. Tambah garam dan gula perang secukupnya. Sesuaikan rasanya. Sejukkan sebentar.
Untuk membuat calzone; ambil sekeping roti canai segera; tabur sedikit tepung (untuk mengelakkan melekat), ambil sesudu besar rendang daging letakkan ke dalam separuh bahagian roti canai. Tambah Keju Perfect Italiano Perfect Pizza secukupnya. Sapu hujung roti canai dengan sedikit bancuhan telur. Tutup sebahagian lagi roti canai lalu kelim kelilingnya hingga membentuk separuh bulat.
Sapu bahagian atas calzone dengan kuning telur lalu tabur Keju Perfect Italiano Perfect Pizza di atasnya.
Susun calzone canai di dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit Anchor Butter Unsalted lalu bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180-190C selama 25 minit atau hingga keperang-perangan.
Kuih Kesari merupakan antara kuih tradisional dan manisan yang popular dalam kalangan masyarakat India. Memang sedap! Patutlah Kuih Kesari ini menjadi kuih kegemaran suami dan anak-anak Lynn Mikael.
Untuk menambahkan lagi keenakan Kuih Kesari, Lynn Mikael telah menggunakan Keju Chesdale di dalam resipi ini. Ternyata hasilnya sangat menakjubkan. Gabungan rasa manis dan masin keju ini memang ‘ngam’. Sekali rasa, pasti nak lagi.
Keju Chesdale diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari New Zealand di mana setiap kepingan mengandungi kalsium dan protein yang tinggi. Patutlah bertambah enak Kuih Kesari kita. Ini resipi perkongsian Lynn Mikael untuk anda semua. Selamat mencuba!
KUIH KESARI
BAHAN-BAHAN:
3-4 sudu makan minyak sapi
5 sudu makan kacang gajus
250gm tepung suji
750ml air
Sedikit garam
250gm gula pasir
5 sudu makan susu pekat manis
Sedikit pewarna oren/kuning
5 biji buah pelaga
9 keping Keju Cheddar Chesdale
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali. Masukkan 1 sudu makan minyak sapi. Kemudian goreng kacang gajus hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan 1 sudu makan lagi minyak sapi dan masukkan tepung suji. Pastikan masak guna api perlahan.
Masak sekejap tepung tadi kemudian angkat dan ketepikan.
Dalam periuk bersesuaian, masukkan air dan garam. Tunggu sehingga air mendidih.
Masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan susu pekat manis & sedikit pewarna oren.
Kemudian masukkan buah pelaga yang sudah ditumbuk halus.
Dengan api perlahan, masukkan tepung suji. Kacau selalu supaya tepung tidak berketul dan masak sehingga pekat.
Kemudian masukkan kacang gajus dan tambah 1 sudu makan minyak sapi. Gaul rata.
Adunan Kesari siap. Masukkan setengah adunan ke dalam loyang. Susunkan Keju Cheddar Chesdale pada bahagian atas adunan dan masukkan setengah lagi adunan ke dalam loyang.
Nak cuba resipi viral Egg Tart Mixue yang lembut, wangi dan berkrim? Hanya guna 4 bahan mudah dan air fryer, hasilnya macam dessert premium! Klik untuk langkah penuh Egg Tart Mixue viral ini.