Suka makan Sup Kaki Ayam atau baru nak cuba-cuba menikmati hidangan ini? Salah satu yang paling sedap dimasak menggunakan bahagian ayam ini adalah sup. Masal pula Sup Tumis Darat, lagilah wangi dan membuka selera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Shafiqah Abd Razak. Moga bermanfaat.
1.Panaskan air dalam periuk yang sesuai. Jumlahnya setakat boleh rendam semua kaki ayam sahaja.
2.Bila air sudah mula mendidih, masukkan kaki ayam yang telah dibuang kuku dan dibersihkan. Jika ada leher ayam pun boleh letak juga. Gunakan api sederhana waktu memasak.
3.Tumbuk halia dalam besar ibu jari, masukkan terus ke dalam kuah sup.
4.Reneh kaki ayam hingga mula nampak isi melerai sedikit kulitnya dari tulang.
5.Masukkan secukup rasa dengan secukupnya. Jumlahnya agak-agak selera. Jangan masin dan jangan terlalu hambar.
6.Masukkan juga cili api merah yang ditumbuk terlebih dahulu. Tumbuk kasar sahaja.
7.Dalam kuali lain, panaskan minyak masak. Nila minyak sudah agak panas, masukkan bawang besar yang telah dihiris halus. Masak sampai layu dan bertukar warna keemasan. Tutup api kuali.
8.Terus tuang bawang goreng tadi ke dalam kuah sup dan terus tutup dengan tudung periuk.
9.Tutup dalam 5-10 minit macam tu baru buka semula. Nanti bau dan rasa dari tumisan bawang merah tadi akan menyerap ke dalam sup dan rasa sup pun akan bertambah sedap. Orang panggil tumis darat.
Ads
10.Taburkan hirisan daun sup dan bawang goreng jika suka. Siap.
mde
INFO: Resipi ni boleh ubah sendiri sukatannya jika nak buat dalam kuantiti sedikit.
Bagi anda yang ada anak kecil, pasti akan menggemari sajian Oyster Sauce Chicken @ Ayam Masak Sos Tiram cara cina ini. Menu ini bersifat savori tapi manis. Ayamnya dimasak lembut dan berjus. Rasa sos yang pekat tapi tidak terlalu masin. Berbeza dengan ayam masak sos tiram versi Melayu. Ayam sos tiram versi Melayu digoreng garing dahulu kemudian baru dicampur ke dalam kuah sos tiram. Ha…Bolehlah cuba resipi perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni. Anak-anak pasti suka.
RESIPI AYAM MASAK SOS TIRAM STAIL CHINESE
BAHAN-BAHAN:
Potongan ayam secukupnya Secubit serbuk kunyit – beli online disini
Sedikit garam (tak perlu terlalu masin)
2-3 tiga titis cuka makan – beli online disini
2 sudu minyak masak
1 ulas bawang putih – ketuk 1 pokok daun bawang – potong panjang 1/2 biji bawang merah – hiris 1/2 batang lobak merah – potong mancis Sedikit air 1 sudu besar kicap pekat – beli online disini 1 sudu besar kicap cair – beli online disini 1 sudu besar sos tiram – beli online disini 2 sudu air bancuhan tepung jagung – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Sediakan ayam. Satukan dengan serbuk kunyit, sedikit garam dan cuka makan. Gaul sebati dan perap selama 10 minit.
2. Panaskan minyak masak ke dalam pan. Masukkan ayam. Tutup pan.
3. Biarkan ayam keluarkan jus dan masak dalam proses pengewapan. 4. Bila buka penutup pan, ayam akan jadi warna keemasan seperti ini. Balik-balikkan dan tutup semula pan. 5. Biarkan ayam sehingga jus kering.
6. Potong lobak merah, daun bawang, bawang merah dan bawang putih.
7. Masukkan bawang putih, bawang merah dan hirisan lobak merah ke dalam pan. Masukkan sedikit air. Biarkan air mendidih.
8. Tutup lagi. Biarkan ayam masak sehingga air kering.
9. Bila air sudah kering. Masukkankicap pekat, kicap cair dan sos tiram. Tidak perlu lagi tambahan perasa lain.
10. Masukkan air bancuhan tepung jagung. Kacau sebati sehingga kuah menjadi pekat dan likat.
Dumpling antara masakan Cina yang sudah terbiasa dengan selera kita. Jika selalu menikmatinya di restoren apa kata cuba pula buat sendiri.
Lagi pun ada resipi mudah dikongsi untuk menghasilkan dumpling iaitu dengan menggunakan rice paper saja. Kalau ada lebihan rice paper di rumah boleh terus buat.
Selain itu kelebihan buat sendiri dumpling ini, intinya boleh dipelbagaikan ikut citarasa selain boleh direbus, dikukus, atau digoreng. Bagi yang sedang diet, boleh gunakan sayur-sayur seperti yang dikongsi oleh Shaa Zainol.
Resipi dumpling guna rice paper
Bahan-bahan:
Ayam/Daging kisar
Bawang Holland/Besar
Bawang Putih
Daun Sup & Bawang
Lobak merah
Kubis
Serbuk perasa
Garam secukup rasa
Sos tiram
Lada sulah
1 sudu besar tepung jagung
Rice paper
Cara membuat:
1. Hiris halus bawang dan sayur-sayuran. Satukan kesemua bahan dan gaul sebati. Tak perlu masak.
2. Basahkan rice paper supaya tak pecah dan senang dibalut, isikan inti kemudian gulung atau balut dengan kemas.
3. Boleh terus dikukus, rebus atau digoreng.
Tip
Supaya rice paper dumpling ini tak melekat, basahkan sedikit bahagian bawah.
Boleh hidangkan dengan chili oil, ataupun cicah dengan sos Thai.
Menu Ayam Goreng Berempah ni nampak mudah tapi untuk dapatkan serat-serat yang rangup dan bergumpal tu kena ada cara dan tekniknya. Nak cuba? Jom lihat resipi perkongsian saudari Tengku RosElyza Raja Muhammad ni. Selamat mencuba.
CARA MASAK AYAM GORENG BEREMPAH YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam potong – potong 12-14
3-4 senduk cili kisar (senduk bancuh air)
2-3 sudu makan emping cili (chili flakes)
1-2 sudu makan tepung beras @ tepung jagung (pilih salah satu sahaja)
Ketahui khasiat air barli yang luar biasa untuk kesihatan dari bantu penyembuhan luka, turunkan berat badan, hingga sejukkan badan secara semula jadi. Rugi kalau tak minum air barli setiap hari!