Sotong Goreng Kunyit Berempah. Sesekali makan menu ringkas sebegini sedap juga. Biasanya menu Sotong Goreng Kunyit ni ringkas sahaja penyediaannya, letak serbuk kunyit, garam dan sayur, dah siap. Tapi kali ni apa kata anda cuba resipi perkongsian saudari Aisyah Humaira ni. Tambah dua bahan ringkas iaitu serbuk kari ikan dan serbuk cili, hasil masakannya memang lagi wow! Memang padu. Jom lah cuba. Anda pasti sukakannya.
CARA MASAK SOTONG KUNYIT BEREMPAH
BAHAN-BAHAN: 1/2kg sotong – potong besar 1 sudu makan serbuk kari ikan – beli online disini 1 sudu makan serbuk cili – beli online disini 1 sudu makan serbuk pati ayam – beli online disini 1 senduk teh minyak masak Serbuk kunyit dan garam secukupnya – beli online disini (sukatan bahan-bahan boleh agak sendiri bergantung kepada jumlah sotong yang digunakan)
BAHAN SAYUR: Bunga kubis secukupnya Bawang merah secukupnya Kacang panjang secukupnya
CARA MEMASAK: 1.Gaulkan sotong dengan semua bahan diatas kecuali sayur dan minyak. Tidak perlu letak air sebab masa ni sotong masih berair. Kalau nak letak pun boleh, tapi sedikit sahaja.
Ads
2. Panaskan minyak masak dan tumis bawang hingga layu. 3. Masukkan sotong dan ratakan. Jangan terus kacau nanti melekat, jadi biarkan ia masak dulu sekejap. Guna api kecil atau sedang sahaja untuk bagi air sotong keluar.
4. Bila sotong sudah separuh masak, masukkan sayur-sayuran. Kacau semua bagi sebati dan masak.
5. Sotong Goreng Kunyit Berempah sedia untuk dihidangkan.
Hari ni kita terbang ke Indonesia. Buat menu ni pasti ramai yang suka.Siapa yang suka sambal yang pedas kena buat ayam gepuk ala pak gembus ni. Sambal gepuk ni memang tidak dimasak. Kalau tak nak pedas, kurangkan cili lebihkan kacang, begitu juga sebaliknya. Nak pedas lebihkan cili.Nak hidang, ketuk ayam dengan lesung dan letak kubis,,timun,tempe dan tauhu.
AYAM GEPUK ALA PAK GEMBUS
Bahan-bahan:
Ayam bahagian whole leg
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 ulas bawang putih
Kunyit hidup atau kunyit serbuk
Daun salam/bay
Garam
Serbuk perasa
Cara membuat:
1.:: Bahan di atas ni,, (halia,bawang putih,lengkuas,kunyit) tumbuk ye. Lepas tu rebus bersama air. Konsepnya macam buat ayam penyet dan rebus hingga betul-betul terasa bahan-bahan tu, lepas ayam dah masak, terus goreng.
Sambal
Bahan-bahan:
Cili padi (agak-agak nak pedas tahap mana nak cantik rupa sambal campur cili padi hijau and merah baru cantik)
Kacang gajus (inilah rahsia sedap sambal)
Minyak bijan (titis je)
Bawang putih
Minyak panas mendidih secukupnya(saya guna minyak goreng ayam tu)
Garam dan perasa
:: Rahsianya pada kacang gajus and minyak bijan.
Cara membuat:
1.Tumbuk atau lenyek bahan-bahan di atas, saya guna lesung kemudian tuang minyak panas.
Penggemar makanan laut pasti tidak menolak jika dihidangkan dengan masakan ketam, sotong dan kerangan. Jika diolah dengan betul pelbagai variasi resipi boleh dimasak. Makanan ini banyak mengandungi kolesterol sehingga tidak semua orang dapat menikmatinya. Makanan laut juga mempunyai manfaat untuk kesihatan tubuh. Banyak zat yang terkandung di dalamnya. RASA kongsi resipi masakan laut yang boleh dinikmati sekeluarga.
SAMBAL TAHUN KERANG
BAHAN-BAHAN:
500ml santan pekat
500gm isi kerang
300gm lengkuas muda | hiris nipis
100gm ikan bilis
20 tangkai cili padi
10 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 sudu makan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Bawang merah, bawang putih dan ikan bilis ditumbuk lumat.
Di dalam kuali, panaskan sesudu makan minyak lalu tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan hirisan lengkuas, cili padi dan sedikit air. Didihkan hingga lengkuas empuk.
Masukkan santan, isi kerang, air asam jawa dan cili padi. Didihkan beberapa minit hingga semua bahan masak sebati. Gunakan api kecil.
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan sedia dihidangkan.
Saiz hidangan: 4-5 orang Waktu memasak: 35 minit Jenis hidangan: Lauk pauk Keistimewaan: Ada rasa lemak, pedas Jenis masakan: Bergoreng Cara memasak: Tumis dan goreng Anggaran kos: RM18
KETAM TIGA RASA
BAHAN-BAHAN:
3 ekor ketam | dipotong empat
1 biji ubi kentang | dipotong dadu
1 sudu makan gula melaka
1/4 cawan puri tomato
2 sudu makan sos cili Thai
800ml air
200ml krim masakan
Garam secukup rasa
Minyak jagung secukupnya
BAHAN TUMBUK:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
15 biji lada putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak jagung dan tumis bahan tumbuk sehingga garing.
2. Masukkan puri tomato, sos cili dan gula melaka. Masak sehingga memekat.
3. Masukkan air dan ubi kentang. Setelah ubi kentang kelihatan agak empuk, masukkan ketam.
4. Reneh dengan api perlahan supaya isi ketam mesra dengan kuah.
5. Akhir sekali, masukkan krim masakan, garam dan serbuk perasa.
6. Sedia untuk dihidangkan.
LALA GORENG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
500gm lala | dibersihkan
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi
2 sudu makan sos tiram
50ml air
1 batang bunga kantan
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Bawang putih, cili padi dan bunga kantan diracik halus. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga garing kekuningan.
3. Masukkan cili padi dan bunga kantan. Tumis sehingga wangi.
4. Tambahkan sos tiram, air dan lala. Kacau sehingga lala kelihatan masak.
5. Ubah suai rasa dengan menambah garam dan gula mengikut cita rasa anda.
6. Sedia untuk dihidangkan.
SOTONG SERAI BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong segar
20gm serbuk santan
4 ulas bawang putih | dihiris halus
7 ulas bawang merah | dhiris halus
4 helai daun limau purut | dihiris halus
2 batang serai | dihiris halus
9 biji cili padi | dititik
2 biji limau nipis | diambil jus
10 helai daun ketumbar | dihiris
2 sudu makan sos ikan Thai
3 sudu makan minyak masak
4 biji cili hijau | dihiris
4 sudu makan sos tiram
2 sudu makan cili merah | dihiris
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih, bawang merah dan serai hingga naik bau. Kemudian masukkan sotong dan kacau hingga sebati.
2. Masukkan daun limau purut, cili padi, daun ketumbar, sos ikan, sos tiram, cili merah, air limau nipis dan kacau selama 2 minit.
3. Masukkan santan. Kacau selama 4 minit lagi dan masukan cili hijau dan garam secukup rasa.
4. Hias dengan hirisan cili merah. Sedia untuk dinikmati.
GULAI KERANG BERSERAI
BAHAN-BAHAN:
500gm kerang | dibersih dan toskan
500ml santan
3 batang serai | dititik
1 hirisan lengkuas |dititik
BAHAN KISAR KASAR:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2.5cm halia muda
3 biji cili merah
5 biji cili padi
CARA MEMASAK:
Masukkan santan dalam periuk bersama bahan kisar dan bahan-bahan lain kecuali kerang.
Masak menggunakan api sederhana, sentiasa kacau agar santan tidak pecah.
Apabila kuah mula mendidih masukkan kerang, garam dan gula secukup rasa.
Selepas dua atau tiga minit, kerang terbuka. Angkat dan hidangkan.
Keenakan ayam panggang bergantung kepada bahan perapan, jika anda dan keluarga menggemari ayam panggang, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini, sangat mudah bahan perapannya juga simple. Tak rugi cuba, hasilnya gerenti sedap. Lepas ni anda dah tak perlu beli lagi. Kan jimat tu..
AYAM PANGGANG LADA HITAM BAHAN A: 1/2 ekor ayam | cuci bersih & toskan BAHAN B (KISAR): 1 batang serai 5 ulas bawang putih Sedikit halia BAHAN C (kuantiti sesuai selera ye) Sedikit sos tiram Sos cili Sos tomato Serbuk kunyit Lada hitam serbuk Lada hitam hancur Sedikit lada putih Garam Sedikit minyak masak @ minyak bijan 1 sudu besar marjerin BAHAN D; Gula atau madu secukupnya
CARA MEMBUAT:
Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.
Masukkan bahan D. Boleh skip kalau tidak suka, saya letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je.
Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap tadi.Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
Bakar dalam oven ikut suhu masing-masing ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.