Penggemar pizza lepas ni boleh cuba resipi homemade yang RASA kongsikan ni. Caranya mudah dan yang paling penting tiada alasan kalau tak ada pembakar kamu hanya perlu kuali untuk membakarnya, senangkan! Selamat mencuba…

 

RESIPI PIZZA KUALI

 

(Resipi untuk 5x pizza)

BAHAN-BAHAN:

  • Tepung gandum 1kg
  • Air suam 2 cawan
  • Mauripan 1 peket
  • Minyak masak 2 sudu
  • Gula 1 sudu
  • Secubit garam

*uli bahan di atas sekurang2nya 5 minit ye
Berpeluh2 la jgk😄

BAHAN TOPPING:

IKLAN
  • Sos pasta tradisional-jenama bebas.
  • Boleh letak macam2 topping,
  • Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/cheese/seafood

CARA MEMASAK:

Tumis bawang holland n bawang putih..bila dah wangi..masuk bahan basah yg lain.contoh..ayam,hotdog n cendawan.. tumis sampai masak ye..perasakan dgn garam dan lada hitam..ketepikan.

CARA MEMBUAT DOH:

1.gaul tepung dgn minyak..

2.tambah air. uli tepung sekurang2nya 5 minit, bila dah x melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan 1 jam.

*sukatan air perlukan 2 cawan, tp 1cawan air tu,tuang mauripan dlm tu,masuk secubit gula..lps 2-3 minit,dah muncul buih2,baru campur dan uli tepung jadi doh.

2.slpas 1jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.

3.bahagi doh pd 5 bahagian atau lebih.

4.bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali.

5.Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik..masak je doh tu atas kuali

6.klu suka kerak pizza tu rangup,kena masak doh tu dulu sblm isi topping..

7.klu suka lembut gebu mcm roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.. susun siap2 atas kuali ye..baru senang sbb x perlu nak angkat2 doh tu..sbb topping tu berat..nanti berat n susah nak letak atas kuali/pan pulak..

8.cheese tu ambil masa 3-4mnit utk cair ye..

*nka cpt..buat pkai roti nan/arab..
*resepi doh ni blh buat donut,roti dan pau..

 

 

 

Kongsi resipi: Murni Rahmat