Minuman Sirap Fanta Hijau ni memang sedap dan antara minum popular disajikan bila tiba musim perayaan. Bagi anda yang tertanya-tanya, bagaimana nak hasilkan pati sirap ini, caranya mudah sahaja. Saudari Nurul Ateekah ada kongsikan resipinya. Satu adunan ini boleh dapat sekitar 4 liter pati. Banyak dan boleh bancuh banyak kali. Nak sedekah pada jiran-jiran pun boleh. Sangat berbaloi. Jom cuba!
CARA MEMBUAT PATI SIRAP FANTA HIJAU
BAHAN-BAHAN: 330ml pati Oren Sunquick 3kg gula(beli online disini) 1/2 botol pewarna hijau apple @ pandan paste (beli online disini) 1/2 botol esen pisang 1 helai daun pandan – disimpul 2 liter air
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air dan daun pandan yang telah disimpul ke dalam periuk.
2. Masukkan gula.
3. Seterusnya masukkan pati oren dan perasa pisang.
4. Tambahkan juga pewarna hijau epal / pandan paste.
5. Kacau sebati dan masak sehingga semua bahan bercampur sempurna.
6. Biarkan warna menjadi seperti ini dan kacau sentiasa supaya gula larut. Padamkan api dan sejukkan pati.
7. Untuk menyimpannya, bila pati Sirap Fanta Hijau sudah sejuk bolehlah dimasukkan ke dalam bekas atau botol yang bersesuaian.
8. Untuk menikmati minuman enak ini, caranya ialah dengan memasukkan ais ke dalam gelas, masukkan pati sirap angggaran 2 sudu makan, Tambahkan air dan kacau sebati.
9. Sedia untuk dinikmati.
Nota: Pati sirap Fanta Hijau ini boleh dapat dalam 4 liter. Jika mahu buat dalam jumlah sedikit, boleh bahagikan bahan kepada separuh.
Kuih getas merupakan kuih tradisional yang sangat unik kerana rasanya yang lemak manis. Ada yang juga memanggil getas-getas atau gegetas. Cara penyediaannya antara yang paling senang berbanding kuih tradisional yang lain. Uli, gentel dan goreng je. 10 minit dah boleh siap! Rasanya yang lembut dan kenyal itu menjadikan ia amat diminati dan sering dijadikan sebagai hidangan minum petang seisi keluarga.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 cwn air (atau secukupnya)
1 sudu teh garam
Untuk sira gulanya
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
CARA PENYEDIAAN
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat.. nanti susah nak bentuk), uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa.
Bentukkan doh sebesar nugget
Goreng dengan api sederhana.
Air dan gula dimasak dalam kuali, biar betul-betul pekat baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau hingga kering.
Air dan gula dimasak hingga pekat. Berbuih macam ni tanda gula telah pekat.
Masukkan kuih yang telah digoreng dan boleh tutup api, kacau hingga jadi seperti ini.
Terdapat pelbagai biskut moden yang telah di ubah suai. Pelbagai bahan telah ditambah ke dalam biskut untuk menyedapkan lagi biskut seperti oat, susu, Horlicks dan sebagainya. Jadi, anda mempunyai banyak pilihan untuk memilih biskut yang anda sukai. Jom cuba 10 jenis biskut ini.
1. PUTU KACANG BERSUSU
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung kacang hijau
150gm susu tepung
100gm gula ising
50gm gula ising untuk hiasan
Sedikit air untuk lembapkan adunan
CARA MEMASAK:
Gaul semua bahan di atas kecuali air. Kemudian barulah direnjis sedikit air ke dalam adunan. Jangan terlalu basah.
Taburkan sedikit gula ising ke dalam acuan. Kemudian tekan kuat adunan ke dalam acuan. Keluarkan dari acuan. Ulangi langkah hingga selesai.
Bakar menggunakan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut selera masing-masing.
2. BATANG BURUK BERSUSU HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
20 keping kulit popia
Minyak masak secukupnya
UNTUK SALUTAN:
200gm serbuk kacang hijau
150gm Horlick
100gm susu tepung
100gm gula ising
CARA MEMASAK:
Kulit popia dipotong mengikut cita rasa. Panaskan minyakdan goreng kulit popia. Angkat dan toskan.
Campurkan kesemua bahan untuk salutan dan kemudian gaulkan dengan kulit popia yang telah digoreng.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa kacang hijau beri kelainan
Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
3. JEJARI SUSU BEROAT
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm oat
100gm gula halus
150gm marjerin
1 biji telur
10gm soda bikarbonat
10gm baking powder
HIASAN:
Sedikit kuning telur
Oat
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan susu, oat, baking powder dan soda bikarbonat. Gaul sebati.
Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh. Terap adunan tadi beralaskan plastik.
Potong memanjang kemudian sapukan kuning telur dan sedikit oat sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Tekstur oat dapat dirasa ketika digigit
INFO CHEF: Agak menyihatkan kerana mengandungi oat.
4. BEBOLA SUSU
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm gula halus
150gm marjerin
1 biji telur
10gm soda bikarbonat
10gm serbuk penaik
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan susu pekat, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati.
Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh.
Bentukkan adunan seperti bebola.
Bakar sehingga masak pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
5. BISKUT BUNGA HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm gula halus
150gm marjerin
100gm Horlicks
1biji telur
10gm soda bikartbonat
10gm serbuk penaik
Cip Coklat untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang.
Masukkan pula susu, Horlick, soda bikarbonat, baking powder. Gaul sebati.
Masukkan tepung kemudian uli hingga membentuk doh.
Bentukkan adunan menjadi bunga. Letakkan cip coklat sebagaihiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak Horlicks
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
6. BISKUT SUSU BERTAKTHA
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Ceri merah secukupnya |hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Sekiranya adunan agak lembik, boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit.
Bentukkanm adunan tadi bulat-bulat dan leperkan sedikit. Letakkan ceri merah di atasnya. Letak di dalam dulang pembakar.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa susu yang sedap
INFO CHEF: Boleh juga hiaskan dengan manik warna-warni untuk lebih menarik.
7. BISKUT RERAMA
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.Sekiranya adunan agak lembik,boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit. Bentukkan menjadi doh.
Uli dan tekap menjadi bentuk rama-rama. Paipkan coklat masakan yang dicairkan untuk membentuk rama-rama.
Masukkan di dalam loyang pembakar. Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Bentuk yang unik
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
8. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm marjerin
100gm gula ising
100gm soda bikarbonat
100gm serbuk penaik
80gm Nestum
20gm Horlicks
1 biji telur
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama gula dan marjerin hingga kembang. Masukkan tepung bersama soda bikarbonat, serbuk penaik, horlicks dan Nestum. Kacau sebati.
Uli hingga menjadi doh dan bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
Letakkan di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Sangat mudah dibuat dan sedap.
9. BISKUT JEJARI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Uli adunan dan bentukkan memanjang. Masukkan di dalam loyang pembakar.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Dengan menggunakan ‘piping’, hiaskan dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan sedikit ceri warna-warni di atasnya.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Coklat masakan dicairkan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
10. BISKUT BURGER COKLAT
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan, gaul sebati.
Setelah itu, bentukkan adunan bulat leper. Letakkan coklat masakan yang telah dicairkan di atas sekeping biskut dan lapiskan dengan sekeping lagi. Bentukkan seperti burger.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh letakkan manik warna-warni atau lukiskan corak di permukaan atas biskut untuk lebih menarik.
Kebiasaannya, bila kita masak sup ayam, pasti akan gunakan perencah sup ataupun sup bunjut.
Tapi menerusi perkongsian resipi daripada Suzana Othman, dia menyediakan sendiri bahan untuk buat sup ayam tanpa menggunakan rempah.
Sebenarnya, nak masak sup ni tak susah mana pun. Jom kita masak sup ayam guna rempah buatan sendiri.
SUP AYAM TANPA REMPAH SUP
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | potong kecil & direbus empuk. Tak perlu tambah garam (Kita suka rebus ayam terlebih dulu sebab nak jimatkan masa memasak. Sambil-sambil sediakan bahan untuk menumis, ayam pun dah empuk. Kalau korang nak skip proses ni pun tak apa. Ikut cara masing-masing ya) 1 batang serai | ketuk – beli online di sini Rempah 4 sekawan 1 genggam bawang goreng Batang daun sup | racik Garam 1 sudu kecil serbuk pati ayam Minyak untuk menumis
6. Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam. Masak hingga mendidih, tutup api. 7. Sup ayam dah pun siap. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng semasa menghidang.
8. Enak disaji dengan bubur nasi berlauk, mi, bihun sup atau sedap disaji bersama nasi putih. Selamat mencuba.