1. Satukan santan, gula, garam dan masak hingga mendidih. 2. Toskan beras pulut dan kukus hingga separuh masak. 3. Angkat pulut dan gaulkan bersama santan dan kukus lagi sekali hingga pulut betul-betul masak.
Korang dah mula mengumpul biskut raya ke? Ada yang terlebih rajin lebih suka membuatnya sendiri. Lagi puas makan katanya. Biskut Batang Buruk ini kalau buat awal pun boleh simpan buat kuih raya nanti atau mungkin juga boleh buat kudapan lepas bertarawih.
BISKUT BATANG BURUK Bahan-bahan: * 2 bungkus besar kulit popia * 3 bungkus tepung kacang hijau * 800 gram gula aising * 2 biji putih telur – sebagai pelekat * Straw saiz besar * Minyak – untuk menggoreng
Cara membuat:
1. Potong kulit popia memanjang seperti didalam gambar mengikut ukuran pembaris 2. Cabut sehelai demi sehelai kemudian gulung di straw dan gunakan putih telur sebagai pelekat 3. Bila dah siap gamkan semua, jemur dengan straw yang dah dililit kulit popia tadi sekejap dalam 10 minit, kemudian boleh keluarkan popia yang dah kering tu kesemuanya 4. Seterusnya, tepung kacang hijau disangai lebih kurang 10 minit menggunakan api sederhana sehingga garing dan ringan 5. Kemudian boleh angkat dan sejukkan. 6. Bila dah sejuk, masukkan gula aising – kisar gula sampai jadi halus. 7. Gaul ratakan gula dengan tepung sampai sebati. 8. Selepas itu, goreng kulit popia dalam api yang sederhana sehingga sedikit kekuningan dan angkat 9. Akhir sekali, sumbat kulit popia yang dah digoreng tadi dengan tepung kacang hijau. Buat sampai habis. Nota: Ada yang tak sumbat pun dengan tepung kacang hijau, hanya gaulkan bagi rata. Resipi ini dapat 2 kilo setengah, kalau nak buat sikit, boleh bahagikan 2 bahan-bahan di atas.
Ketika Perintah Kawalan Pergerakan dijalankan, orang ramai perlu sentiasa di rumah. Hanya keluar ketika keadaan memerlukan sahaja misalnya membeli makanan atau bahan keperluan anak seperti pampers dan susu.
Justeru untuk mengelakkan kerap keluar rumah, isi rumah perlu bijak mengawal bahan makanan yang dimasak. Perlu berjimat cermat dan berhemah ketika memasak dan makan.
Wanita yang menggunakan facebook Maryam Elyas, memberikan resipi sesuai untuk musim catuan makanan ini. Pokok pangkalnya kenyang dan sedap dimakan.
CikYam up gambo makanan time hujan tadi. Bukan makanan mahal pun. Murah je. Kot la ada yang kata CikYam tak prihatin up gambo makanan time semorang bercatu makanan sekarang ni. . Ni actually makanan sesuai dibuat time musim catu makanan. Tak banyak bahan pun. Tak perlu letak udang, carrot atau apa. CikYam buat macam ni je. Dah cukup untuk mengenyangkan.
.
JEMPUT-JEMPUT BAWANG & KENTANG MUSIM CATU MAKANAN
BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung gandum
1 biji kentang
1 biji bawang besar
Setengah sudu kecil garam
2 cawan air
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Masuk tepung gandum dalam mangkuk.
2. Kentang dipotong dadu. Masukkan dalam periuk.
3. Bawang dipotong dadu. Masukkan dalam periuk.
4. Bancuh air dengan garam. Tuang sikit-sikit dalam periuk.
5. Kacau bagi sebati.
6. Panaskan minyak masak. Goreng sesudu, sesudu. Buat sampài habis bancuhan.
Senang kan? Murah, sedap dan dapat banyak. Penuh 2 pinggan tadi. Selamat mencuba!
Kek Coklat Pisang boleh dikatakan kek yang paling senang nak buat. Ada berbagai versi kek pisang namun jika anda ingin cuba kek pisang sedikit lain daripada biasa, boleh cuba buat Kek Coklat Pisang seperti yang dikongsikan resipinya oleh Asrinna Bakri. Paling best nak buat kek ini tak perlu guna mixer pun. Hasilnya tetapi moist dan yang penting jadi! Resepi yang mudah, ringkas dan gerenti sedap. Dapur pun tak berkecah.
RESIPI KEK COKLAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum – beli online 1 sudu kecil baking powder – beli online 1 sudu kecil soda bikarbonat – beli online 1/2 cawan minyak jagung – beli online 2 biji telur A 1 sudu kecil esen vanilla – beli online 1/2 cawan serbuk koko 3/4 cawan gula perang (brown sugar) –beli online 1 cawan pisang berangan yang dilenyekkan Coklat chip – beli online Pisang untuk hiasan
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas, masukkan pisang lenyek, gula, minyak, telur dan esen vanilla. Kacau sebati.
2. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder. Selepas itu masukkan tepung gandum dalam adunan pisang tadi. Kaup balik hingga sebati dan masukkan coklat chip.
3. Tuang sikit adunan dalam loyang 10×10 yang dialas kertas minyak, susun pisang di atas adunan. Kemudian tuang baki adunan. Kalau nak ringkas, tuang je adunan terus dalam loyang. Tak perlu susun hirisan pisang.
4. Boleh juga guna loyang 8×8 untuk kek yang lebih tinggi.
5. Taburkan coklat chip atau hirisan coklat sebagai hiasan.
6. Bakar pada suhu 160C selama 35 minit. Suhu dan waktu bergantung pada oven masing-masing.
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.