Dah cuba Puding Vanilla yang sedap dan mudah ni? Paling enak dimakan sejuk dan sesuai disajikan tatkala cuaca panas begini. Cara membuatnya sangatlah mudah dan bahan-bahannya juga tidak terlalu banyak.
Nak versi mudah, boleh guna sumi yang dijual di pasaraya. Tapi anda juga boleh gunakan agar-agar pelbagai warna yang dimasak sendiri. Potong kecil-kecil dan masukkan dalam bekas. Lawa !
Jika bercadang nak adakan jamuan atau majlis keraian, manisan ini juga dijadikan sajian pencuci mulut buat tetamu yang bertandang. Jom cuba resipi perkongsian saudari Zyeeta Aisyah. Pasti ramai yang puji.
CARA MEMASAK:
1. Masak serbuk agar-agar dengan 3 tin air sehingga sebati.
2. Masukkan susu pekat manis, susu cair, esen vanilla dan secubit garam.
3. Sentiasa kacau serta masukkan tepung kastard yang sudah dibancuh dengan sedikit air.
4. Tunggu sampai mendidih dan boleh padamkan api.
5. Masukkan sumi ke dalam bekas, kemudian tuang agar-agar tadi.
6. Biarkan mengeras dan simpan dalam peti sejuk seketika sebelum dinikmati.
NOTA: Guna sumi untuk versi mudah dan cepat. Jika rajin, boleh buat sendiri agar-agar pelbagai warna, potong dan masukkan ke dalam bekas seperti dalam gambar.
Bila sebut ais krim semua menggemarinya. Lepas makan pastinya nak pemanis mulut. Jom buat ais krim yang mudah hanya guna tiga bahan. Boleh cuba buat, sumpah sedap rasanya.
Aiskrim Baskin Robbin
Bahan-bahan:
2 kotak whipping cream
4 sudu besar Milo
½ tin susu pekat
Tidak perlu letak air
Cara membuat:
1.Blender semua bahan. Dah blend masuk terus dalam bekas.
2.Masuk dalam peti sejuk bahagian sejuk beku selama 4 jam.
Siapa yang tak suka makan kacang, badam, gajus, pistachio, pecan, walnut, waima kacang tanah pun ada manfaatnya kepada tubuh anda. Kudapan yang kaya dengan lemak tak tepu atau lemak sihat ini juga adalah sumber serat dan protein yang baik.
Tapi ingat ! jangan pula makan kacang yang sudah diproses dengan ramuan garam dan gula didalamnya . Yang dimaksudkan ini yang alami, dipanggang , rebus atau digoreng tanpa minyak.
Ni 8 jenis kacang dan manfaat kesihatannya…
*RDI (merujuk kepada pengambilan nutrisi mencukupi keperluan tubuh sihat, Amerika Syarikat)
1.BADAM
Setiap sajian 28 gm badam ( 1 auns) mengandungi lebih kurang :
Kalori : 161 Jumlah lemak : 14 gm Protein : 6 gm Karbohidrat : 6 gm Serat : 3.5 gm Vitamin E : 37 % daripada RDI Magnesium : 19 % daripada RDI
Kajian kesihatan mendapati diet pemakanan yang kaya dengan badam boleh mengurangkan paras kolestrol. Badam juga adalah sumber diet rendah kalori yang boleh membantu penurunan berat badan dan mengurangkan tekanan darah bagi mereka yang mengalami masalah obesiti.
Dengan makan sejumlah satu aun atau 28 gn badam ia dipercayai dapat menurunkan peningkatan paras gula darah yang biasa dialami selepas makan oleh pesakit diabetes, sebanyak 30 peratus. Dan mengurangkan keradangan dialami pesakit diabetes tahap 2.
Badam juga membantu pertumbuhan bakteria baik dalam usus termasuk bifidobacteria dan lactobacillus.
2. PISTACHIOS
Kacang pistachios adalah kaya dengan serat. Dalam setiap sajian 28 gm (1 auns) mengandungi :
Kalori : 156 Jumlah Lemak : 12.5 gm Protein : 6 gm Karbohidrat : 8 gm Serat : 3 gm Vitamin E : 3% daripada RDI Magnesium : 8 % daripada RDI
Sama seperti badam, pistachios juga boleh memperbaiki tahap kolestrol. Memakan 2-3 auns pistachio sehari boleh meningkatkan HDL kolestrol baik dan juga membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, berat badan dan ‘oxidative status’ (yang boleh menyumbang kepada penyakit jantung. Mengurangkan peningkatan gula darah selepas makan.
3. WALNUT
Walnut adalah kacang yang popular dengan sumber terbaik asid lemak Omega 3 dan alpha-linolec acid (ALA )
Setiap sajian 28 gm (1 auns) mengandungi :
Kalori : 182 Jumlah Lemak :18 gm Protein : 4 gm Karbohidrat : 4 gm Serat : 2 gm Vitamin E : 1 % daripada RDI Magnesium : 11 % daripada RDI
Walnut dipercayai memperbaiki beberapa faktor risiko penyakit jantung. Ini mungkin kerana kandungan ALA yang tinggi dan nutrisi yang lain. Walnut mampu mengurangkan jumlah kolestrol dan LDL Kolestero dalam masa yang sama meningkatkan tahan HDL kolestrol ‘baik’.
Ia juga membantu kesihatan jantung termasuk tekanan darah dan system peredaran darah. Masalah keradangan juga mampu dikurangkan yang mana ini boleh mengelakkan daripada beberapa penyakit kronik.
Ia juga terbukti meningkatkan keupayaan kognitif otak dalam pengujahan dan perbezaan pendapat, bermakna ia juga makanan sihat untuk otak.
4. GAJUS
Sajian 28 gm (1 auns ) gajus mengandungi:
Kalori : 155 Jumlah lemak : 12 gm Karbohidrat : 9 gm Serat : 9 gm Vitamin E : 1% daripada RDI Magnesium : 20 % daripada RDI
Kajian mendapati diet pemakanan yang mengandungi 20 peratus daripada gajus memperbaiki tekanan darah mereka yang mengalami sindrom metabolic (masih dalam kajian). Dan ia juga meningkatkan potensi anti oksidan di dalam dietnya.
5. PECAN
Kacang pecan kerap digunakan dalam sajian ‘dessert’ barat. Setiap sajian 28 gm (1 auns) mengandungi :
Kalori : 193 Jumlah lemak : 20 gm Protein : 3 gm Karbohidrat : 4 gm Serat : 2.5 gm Vitamin E : 2 % daripada RDI Magnesium : 8 % daripada RDI
Kacang pecan dipercayai dapat menurunkan paras kolestrol LDL ,tubuh yang paras kolestrolnya adalah normal. Seperti kekacang lain ia juga mengandungi polyphenols yang bertindak sebagai anti oksidan. Kajian mendapati mereka yang makan pecan untuk 4 minggu daalam pengambilan kalori menunjukkan peningkatan anti oksidan di dalam darah.
6. Kacang Macademia
Kacang ini mengandungi pelbagai pelbagai nutrisi dan sumber hebat lemak tak tepu (monounsaturated fat). Setiap sajian 28 gm/ 1 auns mengandungi :
Kalori : 200 Jumlah lemak :21 gm Protein : 2 gm Karbohidrat : 4 grm Serat : 2.5 gm Vitamin E : 1% daripada RDI Magnesium : 9 % daripada RDI
Kebanyakan daripada manfaat kesihatan daripada kacang macadamia adalah berkait dengan kesihatan jantung. Ini kerana kandungan lemak tak tepunya yang tinggi. Kajian mendapati diet yang kaya dengan macademia boleh menurunkan jumlah kedua kolestrol dan LDL kolestrol bagi mereka yang tinggi kolestrol.
Malah diet kaya macademia juga menghasilkan efek yang sama dengan diet jantung sihat yang disarankan oleh Persatuan Jantung Amerika. Ia mengurangkan faktor risiko penyakit jantung termasuk keradangan dan ‘oxidative stress’.
7. HAZELNUT
Kacang hazelnut memang tinggi khasiatnya. Setiap sajin 28 gm(1 auns) mengandungi :
Kalori : 176 Jumlah lemak : 9 gm Protein : 6 gm Karbohidrat :6 gm Serat : 3.5 gm Vitamin E : 37 % daripada RDI Magnesium : 20 % daripada RDI
Seperti kekacang lain, hazelnut juga mempunyai efek bermanfaat terhadap faktor risiko sakit jantung. Ia juga dikatakan mampu mengurangkan jumlah kolestrol, LDL kolestrol dan triglycerides. Boleh mengurangkan keradangan dan meningkatkan fungsi saluran darah. Macademia juga meningkatkan jumlah kandungan Vitamin E dalam darah.
8. KACANG TANAH
Teknikalnya kacang tanah bukan lah jenis kekacang tetapi dalam keluarga ‘legumes’. Bagaimanpun ia tetap dianggap kekacang kerana mempunyai nutrisi dan manfaat keseihatan yang sama.
Setiap sajian 28 gm (1 auns) kancang tanah yang dipanggang :
Kalori : 176 Jumlah lemak : 17 gm Protein : 4 gm Karbohidrat : 5 gm Serat : 3 gm Vitamin E : 21 % daripada RDI Magnesium : 11% daripada RDI
Kacang tanah juga boleh memperbaiki faktor risiko untuk sakit jantung. Jika anda memilih untuk makan mentega kacang, pilih yang mempunyai kandungan kacang yang tinggi dan elakkan yang tinggi kandungan minyak dan bahan proses yang lain
Elakkan dari memakan kacang tanah yang bergaram atau berbahan perisa.
Jika anda nak resipi berasaskan kacang yang menyihatkan ini. Nantikan majalah RASA isu oktober ini. Ada 10 resipi berasaskan kekacang menanti untuk dicuba. Tunggu tau
Ini apam yang sangat basic. Nama pun kampung. Tapi kalau dah makan, memang teringat-ingat. Apam yang manis dimakan dengan kelapa parut masin, memang amat mengasyikkan.
Boleh cuba buat untuk raikan tetamu yang datang beraya di rumah anda nanti. Jadi selain kuih raya dan ketupat, ada juga apam kampung yang sedap ni.
APAM KAMPUNG
Bahan-bahan
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
Sehelai daun pandan
1 1/2 cawan air
3 cawan tepung gandum
1/2 peket mauripan (mauripan + air setengah cawan kembangkan)
Kelapa parut putih + garam
Cara membuat
1. Masak gula merah, gula pasir, daun pandan bersama air 1 1/2 cawan tadi. Sejukkan.
2. Sediakan loyang, masukkan tepung, mauripan yg direndam tadi dan air gula yang disejukkan.
3. Kemudian bancuh rata. Perap 1 jam.
4. Panaskan pengukus sehingga air mendidih. Kukus adunan selama setengah jam. Siap.
5. Hidangkan dengan kelapa parut.