Kalau ada roti kat rumah yang dah nak expired, boleh buat puding roti ni. Mudah untuk disediakan dan yang penting, sedap dimakan. Anak-anak pun mesti suka. Jom kita lihat resipi yang dikongsi oleh saudari Shikin Shikin ni. Selamat mencuba.

PUDING ROTI

Resipi Puding Roti Yang Sedap Berlemak. Makan Sejuk-Sejuk Memang ‘Terangkat’!

BAHAN-BAHAN:

  • 4 keping roti *
  • 1 cawan gula *
  • 1 cawan susu cair *
  • 1/2 cawan susu pekat *
  • 2 biji telur *
  • 2 sudu besar marjerin *
  • 3 cawan air
  • 10 gram agar-agar serbuk
  • 3 ketul gula batu
  • Pewarna

 

CARA PENYEDIAAN:

  1. Kisar bahan-bahan bertanda * hingga halus dan hancur. Ketepikan sebentar.
  2. Sementara itu, masukkan air, serbuk agar-agar dan gula batu ke dalam periuk. Kacau sehingga larut dan jernih.
  3. Bila dah larut, masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam agar-agar yang sudah cair.
  4. Kacau sehingga pekat. Boleh padamkan api.
  5. Bahagikan agar-agar kepada beberapa bekas.
  6. Masukkan pewarna ke dalam bekas dan kacau sebati.
  7. Masukkan agar-agar ke dalam loyang secara berselang seli mengikut warna sehingga habis.
  8. Kemudian, sejukkan di dalam peti sejuk.
  9. Siap dan sedia untuk dihidangkan.

Resipi Puding Roti Yang Sedap Berlemak. Makan Sejuk-Sejuk Memang ‘Terangkat’!

IKLAN

Resipi Puding Roti Yang Sedap Berlemak. Makan Sejuk-Sejuk Memang ‘Terangkat’!

 

Kredit resipi & foto: Shikin Shikin

 

IKLAN

Anda sedang mencari INDUCTION COOKER? Boleh klik DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Aneka Resipi Puding Homemade Yang Mudah & Sedap Dimakan Sejuk

IKLAN

Puding Koktel Berkuah Nikmat Makan Semasa Sejuk

Cara-Cara Buat Puding Karamel Mudah & Pasti Jadi

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI