Biasanya kita akan jumpa menu nasi minyak hujan panas ni pada majlis kenduri saja. Ditambah pula dengan lauk ayam goreng, khemok daging dan acar nenas, memang padu.
Menerusi perkongsian resipi daripada Muliadi Ramli ini, memang senang cara membuatnya.
NASI MINYAK HUJAN PANAS
BAHAN NASI:
Beras Basmathi Jasmin Parboil 6 pot (1.2 kg ++, direndam 40 minit dan kemudian ditoskan air)
Rempah 4 sekawan 1 biji bawang besar | dimayang – beli online di sini 2 ulas bawang putih | dimayang – beli online di sini 4 helai daun pandan | disimpul Minyak masak – beli online di sini Minyak sapi 1 batang serai (optional) 2 kotak kismis hitam ½ tin susu cair – beli online di sini 4 sudu besar sos tomato del monte Garam 1 sudu besar pewarna kuning telur 1 sudu besar pewarna merah 2 inci halia | dihiris nipis/diketuk 1 kiub pati ayam Daun ketumbar (saya tak letak sebab kehabisan stok)
CARA MASAK:
1. Panaskan periuk elektrik. Masuk minyak masak dan minyak sapi. Tumis sampai naik baunya. Masukkan semua bahan tumis sampai wangi. 2. Masukkan dulu separuh je air dari sukatan beras. Bila air dah mendidih, masukkan beras yang ditoskan. Gaul rata.
3. Masukkan air. Kalau beras jasmin parboil ni yang telah direndam, sukatan air dengan beras, air paras-paras beras sahaj (ukuran air dengan beras dalam periuk) 4. Masuk halia, susu cair, sos tomato dan kiub ayam, kacau rata. Bila dah masak nasi tu, masukkan biji kismis. 5. Bila nasi dah kering, buat lubang kat nasi tu. Masukkan pewarna, biarkan lagi 20 minit. Balik-balikkan nasi tadi. Tunggu 15 minit lagi untuk nasi masak dan kering sepenuhnya. Siap.
BAHAN KHEMOK DAGING
1kg daging 1kg daging tulang
BAHAN PERAPAN DAGING:
2 biji bawang besar 8 biji bawang merah 2 inci halia 2 inci lengkuas 2 cawan bawang goreng *kisar halus semua bahan perapan daging
5 sudu besar rempah khemok (beli yang timbang) 1 sudu besar rempah masak cap bunga ros 1 sudu besar rempah gulai 4 sudu besar sos tomato del monte ½ tin susu cair 4 biji badam | disangai & ditumbuk halus, masuk dalam perapan daging tujuan bagi rasa lemak pada kuah
*semua bahan di atas disatukan dan diperap dengan daging dalam 30 minit.
½ tin susu susu cair Gula melaka Garam secukup rasa
1 biji bawang besar | dimayang 2 helai daun pandan | disimpul Rempah 4 sekawan 4 sudu besar cili boh 2 batang serai | diketuk (optional, kalau tak suka tak perlu letak) Minyak masak 2 biji kentang | dipotong
CARA MASAK:
1. Tumiskan bahan tumisan hingga wangi dan sampai pecah minyak. Masukkan daging yang diperap tadi. Tutup periuk. Biar keluar semua air daging dan rempah sebati. 2. Masukkan 3 cawan air. Renehkan daging dengan api sederhana. Masukkan gula melaka, garam secukup rasa. 3. Masak sampai daging empuk. Jika daging belum empuk, tambah air dan susu cair. Masak sampai kuahnya jadi pekat (boleh tambah air jika terlalu pekat). Siap untuk dihidangkan.
BAHAN ACAR NENAS:
1 biji nenas | dikupas kulit & dipotong nipis ½ keping gula melaka 4 sudu besar cuka makan 1 cawan air 3 sudu besar cili boh Garam secukup rasa
IKLAN
CARA-CARA:
1. Masukkan cili boh kacau dengan api perlahan. Masukkan air sampai mendidih. 2. Masukkan gula melaka. Bila pekat sikit, masukkan cuka dan garam. Tutup api. Bila dah sejuk masukkan nenas. Siap.
BAHAN SAMBAL BELACAN
*4 biji cili besar merah *20 biji cili padi *Belacan sebesar ibu jari (dibakar biar wangi) *1 biji limau kasturi (dibuang biji) *Garam *Gula *½ sudu pes asam jawa 1 biji limau nipis
CARA-CARA:
Bahan bertanda * dikisar. Air sedang-sedang saja. Jangan terlalu sedikit atau banyak dan jangan kisar terlalu halus. Keluarkan dan perah limau nipis. Rasa secukup rasa. Siap.
Tauhu memang sedap dan boleh dimasak dengan pelbagai gaya masakan. Andai dibeli, sekeping anggaran harganya 50sen sekeping. Tapi, tauhu ni sebenarnya boleh buat sendiri dekat rumah. Anda hanya perlukan kacang soya dan cuka makan sahaja. Memang mudah. Jadi anda bolehlah cuba buat sendiri. Lebih bersih, diyakini halal dan jimat wang. Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Mimi Ly ni.
CARA BUAT TAUHU HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg kacang soya – direndam semalaman
10 sudu besar cuka makan – cuka boleh diganti dengan GDL. Fungsinya sama iaitu untuk membekukan soya
2 helai kain bersih – boleh guna kain lampin baru atau kain lain yang bersesuaian
2 buah bekas penapis – sama besar
CARA MEMASAK:
1. Kisar kacang soya dengan air dengan nisbah 1 cawan kacang soya bersamaan 2 cawan air biasa. Kisar sekali sahaja.
2. Tuang soya yang dikisar ke dalam bekas yang telah dialas menggunakan kain. Perah air soya. Lakukan hingga habis. Hampas soya perlu dibuang.
3. Masukkan air tapisan soya ke dalam periuk besar. Kacau sentiasa hingga keluar bau soya dan berasap-asap. Semasa proses ini, teruskan kacau kerana tak nak bagi soya pecah. Setelah 5 minit, baru padamkan api. Tunggu 5 minit lagi supaya suam sedikit.
4. Tapis soya sekali lagi. Ia bertujuan untuk membuang sisa hampas yang ada serta menjadikan tauhu cantik dan lembut.
5. Masukkan air soya ke dalam bekas bersesuaian. Biarkan 5 minit dan masukkan cuka makan. Kacau seketika dan biarkan soya menjadi ketulan-ketulan. Anggaran masa dalam 15-20 minit.
6. Selain cuka, boleh juga menggunakan GDL ( serbuk tao fa). Ia boleh dibeli di kedai bakeri. Nisbahnya ialah 30gm GDL dilarutkan dengan 60gm air suam. Kemudian campurkan ke dalam air soya tadi. Tunggu sehingga berketul sama seperti proses menggunakan cuka tadi.
Sediakan bekas tapis. Alas kain lampin baru dan bersih. Di bawah tapis beralas perlu diletakkan satu lagi bekas supaya air lebihan tauhu mudah menitis ke bawah.
7. Tuang bancuhan soya berketul tadi dengan berhati-hati. Tutup kain dengan elok.
8. Letakkan satu lagi tapis dan juga pemberat. Biar sehingga tauhu sejuk dan bila dibuka, tauhu tidak melekat pada kain.
9. Potong tauhu, simpan dalam bekas berair dan letak dalam peti sejuk.
Nota:
Jika guna kain lampin, pilih kain lampin yang belum digunakan lagi (baru).
Untuk agen pembeku, pilih salah satu sahaja sama ada mahu guna cuka atau GDL. Jangan guna kedua-duanya sekaligus.
Untuk tauhu lebih tahan lama, masukkan 2 sudu makan cuka ke dalam air rendaman tauhu.
Nasi Goreng Kerabu, resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni nampak sangat sedap dan menyelerakan. Bahan-bahan yang digunakan tidak sukar diperolehi malah boleh guna apa sahaja bahan yang ada dalam peti sejuk. Sesuai sangat dijadikan menu makan malam keluarga di musim PKP ni. Jom cuba. Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK NASI GORENG KERABU SEDAP
BAHAN-BAHAN: 3 cawan nasi – peroikan Udang 2 sudu makan ikan bilis – goreng 1 biji bawang merah – hiris – beli online disini 3 ulas bawang putih – ketuk – beli online disini 1 biji cili hijau – hiris 1 batang serai – hiris 1 kuntum bunga kantan – hiris 3 helai daun limau purut Petai 2 tangkai kacang panjang – potong 2-3 biji telur Garam dan serbuk perasa secukupnya 1/2 sudu teh serbuk lada putih – beli online disini 2-3 sudu makan sos ikan – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
2. Kemudian pecahkan telur masak sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang putih, bawang merah dan cili hijau.
4. Kemudian masukkan udang. Goreng sehingga masak.
5. Masukkan lada putih, bunga kantan, kacang panjang, petai, daun limau purut dan serai. Gaul rata.
6. Masukkan serbuk perasa, garam, nasi, ikan bilis dan telur. Gaul lagi hingga semua bahan jadi rata.
7. Akhir sekali masukkan sos ikan. Goreng sehingga sedikit berasap.
Asyik terkurung saja di rumah, boleh membuatkan otak kita tepu kerana tak dapat nak buat aktiviti kebiasaan sebelum ini.
Rindu nak makan bersama kawan, lepak di café sambil makan dan berborak. Namun tak apa. Kita bawa suasana café ke dalam rumah dengan membuat resipi Roti Gulung Ala Sushi, hasil ciptaan Keroroyz Royz ini.
Resipi ini boleh menghasilkan hidangan 8 hingga 10 roti gulung.
1. Campurkan bahan sapuan iaitu mayonis, jus limau dan susu pekat. Sejukkan di dalam peti sejuk.
2. Ambil sekeping roti sapukan bahan sapuan.
3. Lapiskan dengan seaweed. Letakkan bahan inti, gulung kemas dan lekatkan telur dihujungnya.
4. Celupkan ke dalam telur, salutkan dengan serbuk roti.
5. Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan hingga kekuningan. Atau boleh juga menggunakan air fryer. Panaskan air fryer selama 2,3 minit pada suhu 160c. Kemudian, bakar selama 7 minit. Hidangkan bersama sos.
*inti boleh tukar dengan omelette, udang goreng dan lain-lain.