Bau aroma cili kering yang digoreng menaikkan lagi kesedapan hidangan yang nampak sederhana ini. Hidangan ayam yang penuh dengan rasa sikit pedas, masin & manis cukup menyelerakan.

AYAM SOS TIRAM MASAK CILI KERING

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm ayam
  • 3cm halia
  • 1/2 bawang besar
  • 7 cili kering – rendam hingga separuh lembut
  • daun bawang – hiris
  • Minyak untuk menggoreng

BAHAN A (PERAP):

  • 1 sudu teh sos tiram
  • 1 sudu teh kicap cair
  • sedikit kicap pekat

BAHAN B (UNTUK KUAH):

  • 1/2 cawan air masak
  • 1 sudu makan sos oyster
  • 1/2 sudu teh kicap pekat
  • 1 sudu teh gula
  • 1/2 sudu teh (pilihan) tepung
  • Sedikit serbuk lada putih & hitam

PERSEDIAAN:

  1. Perap ayam dengan bahan A selama 30minit
  2. Campurkan semua bahan B hingga larut

CARA MEMASAK:

  • Goreng ayam yang telah di perap dan ketepikan.
  • Panaskan kuali dan sedikit minyak. Masukkan halia, setelah naik bau masukkan bawang besar dan cili kering. Goreng sehingga bawang sedikit layu.
  • Masukkan bahan untuk kuah & ayam yang telah di goreng tadi.
  • Setelah kuah sedikit pekat, angkat & hidangkan.
  • Taburkan hirisan daun bawang. Siap untuk dihidangkan.

INFO:

  1. Bagi yang suka kuah boleh lebihkan air.
  2. Sukatan bahan adalah bergantung kepada citarasa masing-masing (boleh ubah ikut citarasa anda)

KREDIT GAMBAR & RESIPI: Jo Isabelle Joannes