Sedapnya Nasi Kerabu Golok perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni. Cukup lengkap dengan aneka hirisan ulam, sambal dan ayam bakar. Malah resipinya juga diolah supaya lebih sihat dan sesuai untuk orang yang sedap diet. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sangat sesuai buat untuk berbuka.
RESIPI NASI KERABU GOLOK
BAHAN-BAHAN:
Nasi berherba @ nasi biru
1 sudu makan sambal kelapa parut
1 sudu makan sambal isi ikan
2 genggam ulam
1 sudu teh (sudu kfc) sambal jantan
1 sudu teh (sudu kfc) budu
1 keping dada ayam bakar blackpepper
CARA PENYEDIAAN: 1. Satukan semua bahan di atas di dalam pinggan. Gaul rata dan nikmati segera bersama ayam bakar. 2. Boleh juga tambah keropok ikan goreng untuk menaikkan lagi keenakan nasi kerabu.
CARA MENYEDIAKAN BAHAN SAMPINGAN NASI KERABU
1. SAMBAL NYIUR @ KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
1 biji kelapa parut
BAHAN KISAR:
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 hiris nipis halia
1 batang serai
1 sudu makan gula perang rendah GI – boleh ganti dengan gula melaka
1/2 sudu makan garam bukit
1 sudu makan serbuk lada hitam
CARA MEMASAK: 1. Sangai kelapa parut hingga kekuningan.
Ads
2. Masukkan semua bahan kisar ke dalam mesin blender.
3. Kisar semua bahan tanpa menggunakan air atau boleh juga ditumbuk. 4. Satukan bahan yang telah dikisar dalam kelapa parut tadi. Gaul sekata.
5. Sangai semula bahan yang digaul tadi menggunakan api perlahan untuk mengelakkan kelapa cepat rosak. Biarkan 2-3 minit sebelum ditutup apinya.
6. Sambal Kelapa siap disediakan.
2. SAMBAL ISI IKAN
BAHAN-BAHAN:
7-8 ekor ikan sardin @ selayang
1 sudu makan cuka
2 keping asam gelugur
2 hiris lengkuas
1/2 sudu makan garam bukit
1/2 inci nise @ manisan
Air secukupnya
1/2 sudu makan serbuk lada hitam
1/2 sudu makan serbuk lada putih
Secubit garam bukit
CARA MEMASAK: 1. Rebus ikan sardin / selayang. Caranya, susun ikan dalam periuk. Masukkan cuka, asam gelugur, lengkuas, garam bukit dan ‘nise’. 2. Tambahkan sedikit air. Rebus sehingga air ikan sedikit kering. 3. Kemudian, asingkan tulang dan isi ikan. Tumbuk isi ikan sedikit lumat.
4. Masukkan isi ikan ke dalam kuali. Tambah serbuk lada hitam, serbuk lada putih dan garam. Gaul sekata.
5. Sangai selama 5-6 minit atau sehingga isi ikan jadi kering. Padamkan api dan ketepikan.
3. AYAM BAKAR BLACKPEPPER
BAHAN-BAHAN:
4 ketul isi ayam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
3 ulas bawang putih – tumbuk lumat
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu teh garam bukit
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dan lumurkan pada ayam. Perap selama 30 minit.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak. Kemudian bakar ayam hingga masak.
4. NASI BERHERBA ( NASI KERABU BUNGA TELANG)
BAHAN-BAHAN:
Ads
10 kuntum bunga telang
Beras secukupnya – ikut jumlah yang anda hendak masak
Air yang telah disukat ikut jumlah beras yang dimasak
1 helai daun kunyit
1 batang serai – dititik
2 hiris halia
2 helai daun limau purut
CARA MEMASAK: 1. Buang tangkai bunga telang.Kemudian kisar dengan air hingga lumat.
2. Cuci beras hingga bersih kemudian masukkan air bunga telang tadi. 3. Masukkan juga daun kunyit, serai, halia dan daun limau purut.
4. Masak nasi seperti biasa.
5. SAMBAL JANTAN VERSI DIET
BAHAN-BAHAN:
1 genggam cili padi merah
1 biji lemon – ambil jusnya
1/2 sudu teh garam bukit
1/2 sudu teh gula perang @ brown sugar
Sedikit air
CARA MEMASAK: 1. Kisar semua bahan sehingga sedikit lumat. Masukkan dalam mangkuk dan sedia untuk digunakan. ( INFO: untuk menghasilkan rasa sambal yang sedap dan kurang pedas, seeloknya sambal dibuat lebih awal.)
6. BUDU ( Campur rata)
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk budu – apa-apa jenama
Perahan jus lemon atau limau nipis secukupnya
7. ULAM-ULAMAN NASI KERABU
BAHAN-BAHAN:
Daun kesum
Daun selom
Daun ulam raja
Daun kunyit
Bunga kantan
Serai
Timun jepun
Tauge
CARA-CARA: 1. Semua bahan ulam ( kecuali tauge) dihiris halus.
Bila tiba raya, hidangan lemang dan ketupat palas semestinya antara yang wajib ada. Tanpa hidangan ni, tak lengkap raya tau. Bagi anda yang teringin nak cuba buat Ketupat Palas untuk raya tahun ni, resipi perkongsian saudari D’Iris Marissa Maria ni boleh dicuba. Sangat sedap dimakan dengan serunding, rendang ataupun nisan cair ( manisan cair).
RESIPI KETUPAT LEMAK / TAWAR
BAHAN-BAHAN:
1kg beras pulut
1/2kg santan pekat
1 cawan air
1 sudu makan garam kasar
2 sudu makan gula
Daun palas secukupnya
Daun palas
CARA MEMASAK:
1. Beras pulut dibersihkan dan rendam selama 12 jam. Kemudian kukus hingga masak.
2. Campurkan santan bersama air. Kemudian masak santan tersebut bersama gula dan garam hingga mendidih.
3. Masukkan pulut yang baru siap dikukus ( panas-panas) ke dalam bekas bersesuaian dan masukkan santan. Gaul hingga sebati dan biarkan seketika.
4. Bila pulut telah sejuk, bolehlah dibalut dan dibungkus menggunakan daun palas. Lakukan hingga habis.
5. Setelah siap, ketupat boleh dikukus atau direbus seketika supaya rasanya lebih sedap dan tahan lama.
INFO RASA: Setelah siap dibungkus, ketupat palas juga boleh digoreng. Ikut citarasa masing-masing.
1. Beras direndam selama 30 minit, kemudian basuh dan toskan. 2. Panaskan minyak, tumis bawang dan halia. Masukkan 3 sekawan dan daun pandan. 3. Bila dah layu, masukkan tomato puri. Kacau-kacau. Masukkan beras, susu cair, air secukupnya, kuib pati ayam dan garam. Kacau lagi. 4. Kemudian, pindahkan ke dalam periuk nasi. Masak nasi seperti biasa. Bila dah kering, kacau sekejap guna garfu. Akhir sekali, taburkan kismis dan bawang goreng.
AYAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam 2 cawan cili kisar 2 biji bawang besar* 4 ulas bawang putih* 1 inci halia* 3 sekawan 2 sudu besar sos cili – beli online di sini 1 sudu besar sos tiram – beli online di sini 1 cawan air anggaran (kalau nak berkuah, letak lebih) Garam & gula secukupnya 1 biji bawang besar | hiris (hiasan ) Daun bawang Kacang peas dalam tin
1. Ayam dilumurkan dengan garam dan kunyit. Kemudian digoreng. 2. Kisarkan bahan yang bertanda *. Panaskan minyak dan tumiskan bahan * sampai naik minyak. 3. Masukkan 3 sekawan dan cili kisar. Tumis sampai cili garing. Masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau-kacau. 4. Kemudian, masukkn air, garam dan gula. Bila dah mendidih, masukkan ayam dan bawang besar hiris. Boleh masukkan kacang peas jika suka. 5. Gaul hingga semuanya sekata. Bila dah masak, tutup api. Hiaskan dengan bawang goreng dan daun bawang.
ACAR NENAS & TIMUN BERSUNQUICK
BAHAN-BAHAN:
½ biji nenas 1 batang timun 2 biji cili merah – beli online di sini 2 sudu besar oren sunquick Garam & gula
Nasi Daging Utara hidangan yang lengkap untuk dimasak dan dihidangkan kepada keluarga. Resipi lengkap daripada nasi, sup dan juga air asam kerisek, menu macam ni boleh dimakan dari pagi sampai ke malam.
Hidangan istimewa dari Utara Malaysia ni memang cukup terkenal. Makan dengan air asam tu memang tambah menyelerakan. Istimewanya air asam ini diletakkan kerisek dengan rasa yang pedas-pedas masam.
Nurul Hawa Nadila Sari berkongsi resipi lengkap daripada nasi sehinggalah air asam kerisek. Buat hujung minggu nanti makan ramai-ramai memang best.
Resepi Nasi Daging Utara & Air Asam Kerisik
NASI DAGING
BAHAN-BAHAN:
Daging ½ kg potong nipis sederhana kecil dan rebus
Beras 5cawan
2 sb rempah kurma
3 sekawan
1sb marjerin
1ulas bawang merah hiris
1ulas bawang putih hiris
1helai daun pandan
Setengah kiub pati daging
Setengah cawan susu cair
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan marjerin
Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun pandan, 3sekawan dan serbuk kurma. Kacau kejap biar sebati dan berbau harum
Masukkan beras yang dah dicuci dan ditoskan kacau biar sebati
Masukkan 4 setengah cawan air rebusan daging dan susu cair.
Pindahkan periuk nasi ke dapur elektrik tunggu je sampai masak.
Hiaskan dengan daun sup dan bawang goreng.
AIR ASAM KERISIK
BAHAN-BAHAN:
tomato dihiris
bawang merah hiris
3 biji cilipadi hiris
Asam jawa
kerisek
cili merah*
cili padi*
Belacan bakar besar ibu jari*
Garam*
Gula*
CARA MEMBUAT:
Tumbuk bahan bertanda * (nak hiris pun boleh atau picit)di atas
Bahan hiris masukkan dalam mangkuk
Masukkan bahan tumbuk ke dalam mangkuk
Masukkan asam jawa dan masukkan air sikit ramas-ramas biar sebati