Cream cheese atau krim keju adalah bahan penting dalam penghasilan kek, manisan dan sebagainya. Namun ada kalanya krim keju ni susah nak jumpa. Malah harganya juga mahal. Menerusi perkongsian saudari Chesu Riani, beliau kongsikan cara-cara menghasilkan cream cheese secara homemade hanya dengan menggunakan empat bahan. Jom lihat cara-caranya.
CARA MEMBUAT CREAM CHEESE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN: 1 cawan susu tepung full cream + bancuh dengan 3 cawan air – beli online disini (atau boleh guna 1 liter susu segar /fresh milk) 4 sudu cuka makan/ jus lemon – beli online disini Sedikit garam
CARA MEMASAK: 1. Panaskan susu dalam periuk guna api sederhana kecil. 2. Uji kepanasan susu dengan celupkan jari di tengah-tengah susu. Matikan api jika jari tahan kepanasan dalam 4 saat. Maknanya susu sudah cukup panas. Jangan sampai mendidih. 3. Tabur rata cuka atau jus lemon ke seluruh susu dan kacau manja. 4. Biarkan susu selama 5-10 minit. Ketulan susu atau cheese akan mula terbentuk.
Ads
5. Kalau ada bahagian susu yang masih cair, boleh tambah sedikit lagi cuka pada bahagian tersebut dupaya ia jadi mengental. 6. Tapis ketulan keju. Cecair yang tinggal jangan dibuang. Namanya Whey dan boleh digunakan dalam adunan tepung @ masakan dan ia sangat berkhasiat. (empunya resipi guna untuk masak kari)
7. Lalukan keju ini di bawah air sekejap untuk kurangkan rasa masam cuka. (Nota: Masa lalukan bawah air, pastikan keju masih dalam penapis. Pastikan air betul-betul kering dari keju.) 8. Bila keju sudah kering airnya, kisar keju bersama sedikit garam. Jika terlalu pekat, campurkan dengan sedikit Whey. Kisar sampai halus dan berkrim.
9. Cream Cheese siap disediakan. Boleh disimpan dalam peti sejuk dan digunakan dalam pelbagai resipi.
NOTA: Jika mahu banyak, gandakan sahaja sukatan resipinya.
SECARA AMNYA ADA BEBERAPA KEBAIKAN PROTEIN WHEY SEPERTI:
• Membantu dalam menurunkan berat badan • Meningkatkan imuniti • Membantu meningkatkan peratusan otot • Membantu dalam rawatan kanser • Meningkatkan paras glutathione. Glutathione adalah antioksida • Membantu mengurangkan triglicerida • Membantu mengurangkan kolesterol disamping meningkatkan HDL
Ada yang craving kek coklat? Memang ia jadi kegemaran ramai. Paling suka ialah anak-anak. Sehari pun boleh habis dihadap. Jadi nak buat kek kesukaan ni tak perlu beli bahan mahal. Boleh follow cara Azlina Ina Fans. Sumpah senang,cuma kacau pakai senduk jer, tapi hasilnya kek kebabom.
Kek Coklat
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan gula (suka manis boleh tambah)
1 cawan minyak
1 cawan 1/2 tepung self rising -beli online di sini+ 1 sudu kecil soda bikarbonat-beli online di sini
atau kalau tak ada boleh pakai tepung gandum campur 1 sudu kecil soda bikarbonat dan 1 sudu kecil baking powder(ayak)
1/2 cawan serbuk koko (kalau tak ada Milo pun boleh
1/4 cawan air panas
Cara membuat:
1.Masuk telur dengan gula. Kacau tak payah kembang pun.
2.Masuk minyak kacau sampai sebati.
3.Masuk tepung.
4.Masuk serbuk koko, kacau perlahan-lahan sampai sebati.
5.Masuk air panas, ok dah cair elok.
6.Macam ni rupa adunan kek kita. Masuk loyang saiz. Bakar suhu 170 masa 50 minit atau kukus 40 minit.
Ada yang teringin cottage pie, bolehlah cuba buat ikut resepi ni. Gabungan sos bolognese daging dan kentang lenyek memberi rasa yang sangat enak.Sedap dimakan panas panas. Boleh jamu untuk minum petang nanti.
Kupas dan bersihkan kentang Russet. Potong kecil dan rebus hingga empuk.
Sementara kentang empuk, sediakan sos bolognese.
Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang Holland hingga keperangan.
Masukkan daging kisar dan goreng hingga daging masak. Masukkan lada hitam dan sedikit garam ketika memasak daging.
Masukkan cendawan butang. Kacau rata.
Masukkan tomato, tomato puri dan air.
Perisakan dengan mixed herb, lada hitam kisar, gula dan garam secukupnya.
Masak hingga kuah sedikit pekat. Tutup api.
Setelah kentang empuk, angkat dan lenyekkan.
Masukkan mentega, susu penuh krim, keju cheddar, lada sulah & serbuk lada hitam ketika kentang masih panas. Kacau sebati.
Panaskan oven pada suhu 180c. Sediakan bekas yang sesuai, masukkan sos bolognese diikuti dengan kentang lenyek. Ratakan. Boleh letak tomato ceri jika suka.
Bakar selama 30minit atau sehingga keperangan. Sedia dihidang.
Sedapnya waffle homemade ni. Kalau dapat makan panas-panas, memang layan. Kanak-kanak pun sangat suka makan waffle. Kalau beli, sekeping dalam Rm3- RM3.50. Mahal… Bayangkan kalau nak kena beli untuk 4-5 orang anak. Buat sendiri lagi jimat. Satu adunan ni anda boleh dapat dalam 5 keping waffle. Cukup untuk sajian minum petang satu keluarga. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nor Asiah ni. Mudah & pasti menjadi. Tak perlu dah beli lagi lepas ni.
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk dan pukul hingga sebati. 2. Biarkan adunan selama 10-15 minit. 3. Panaskan acuan waffle dan masak hingga sempurna. 4. Boleh hidangkan waffle mengikut perisa yang digemari.
Jika suka makan lauk-lauk sambal, sangat memudahkan jika kita hasilkan siap-siap stok ibu sambal ini. Bila dah ada ibu sambal ini, kerja memasak memang lebih senang. Goreng ayam, ikan, udang atau lain-lain kemudian gaul dengan ibu sambal yang sudah dipanaskan. Letak perasa yang disukai. Siap lauk sambal.