Jom cuba resipi Muffin Pisang perkogsian saudari Zainoor Aliza Ali ni. Resipinya cukup mudah, senang dan tidak menggunakan banyak bahan.
Bila bab buat kek ni, selain dari perlunya ada ketuhar atau periuk kukusan, ramai juga yang tidak memiliki mesin pengadun @ mixer. Bagi yang sentiasa rajin membuat kek, mesin ini tentunya ada di rumah tapi bagi yang sesekali sahaja membuatnya, pasti merasakan ia tidak terlalu diperlukan.
Bagi anda yang taka da mixer, sesuai sangatlah cuba resipi Muffin Pisang ini kerana resipi ini tidak memerlukan anda menggunakan mesin tersebut. Adun sahaja menggunakan tangan. Dah jadi muffinnya. Sedap pula tu. Berbaloi kan? Jom lah cuba!
Oh ya, untuk makluman semua juga, sukatan bahan untuk resipi ini adalah menggunakan sukatan metrik. Jika 1 sudu kecil, ia bermaksud 1 sudu kecil metrik. 1 cawan pula bersamaan dengan 150ml minyak masak. Guna cawan yang sama untuk menyukat pisang dan tepung gandum juga ya!
Teringin nak makan biskut makmur susu tapi tak ada pula oven.. Maka terhasillah biskut tanpa oven. Guna lima bahan saja. Senang sangat membuatnya, yang pastinya cair di mulut.
BISKUT MAKMUR
Bahan-bahannya :
3 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan planta 1/2 cawan minyak sapi ( boleh juga guna marjerin) 1 cawan susu
Cara memasak:
1.Mula-mula goreng tepung tanpa minyak, kacau sampai kekuningan. Jangan sampai hangit. Dah kuning angkat letak dalam bekas atau besen.
2.Cairkan planta dan minyak sapi, bila dah cair biar sejuk dulu.
3.Bila dah siap goreng tepung, planta, minyak sapi dah cair, bolehlah masukkan gula kastor. Gaul sebati rasa dulu kalau tak manis boleh lah tambah lagi gula.Bila sudah sebati boleh lah masukkan planta dan minyak sapi yang telah dicairkan tadi.
4.Gaul rata sampai adunan boleh kepal buat bulat-bulat.
5.Bila dah kepal adunan buat bulat-bulat, bolehlah salut dengan susu.
6.Siap biskut makmur susu cair di mulut tanpa bakar. Kalau tak percaya cair di mulut boleh lah cuba.
Kredit : Mariatun Bibi
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klikDISINI.
Sekarang ni, orang buat biskut dan makan biskut bukan time raya sahaja. Bebila masa rasa teringin, memang akan buat. Ada juga yang menjual biskut raya ni sepanjang tahun. Permintaan tak pernah surut. Malah selalu juga biskut ini dijadikan hadiah atau buah tangan bagi tetamu yang datang ke majlis perkahwinan. Nah, RASA berikan resipi Biskut Nescafe Badam untuk anda.
BISKUT NESCAFE BADAM
biskut nescafe badam fb.
BAHAN A
• 1 cawan mentega
• 1 cawan gula perang
• 1 biji telur grade A+
• 2 sudu besar susu tepung
• 1 sudu kecil Nescafe
BAHAN B
• 2 cawan tepung gandum serba guna
• 3 camca besar tepung jagung
• 1 camca teh baking powder
BAHAN C
• 3/4 cawan badam
• 1/4 cawan coklat chip
CARA MEMBUAT
1. Satukan Bahan A dan pukul sehingga kembang.
2. Masukkan Bahan B dan gaul rata.
3. Akhir sekali masukkan Bahan C.
4. Gaul sehingga semua bahan sebati.
5. Sudukan dalam dulang ikut bentuk yang disukai. Bakar pada suhu 170°C sehingga keperangan.
Sedapnya Kek Coklat Kukus Layer Mousse ni. Resipi kek mudah tapi sangat sedap ini adalah perkongsian dari saudari Siti Hajar Hashim. Nampak macam kek mewah tapi boleh je hasilkan secara homemade. Cubalah. Pasti puas hati bila menikmati tekstur lembut dan mousse coklat yang sangat berkrim dalam Kek Coklat Kukus Layer Mousse ini.
Untuk pencinta pencuci mulut, kek ini memang menjadi pilihan kerana gabungan lapisan moist, mousse dan ganache memberikan rasa yang mewah. Walaupun nampak seperti kek premium, sebenarnya cara membuatnya sangat mudah. Hanya perlu sedikit kesabaran dalam proses melapis dan mengukus. Jom ikuti langkah lengkap di bawah ini.
Cara Buat Kek Coklat Kukus Layer Mousse
Bahan Kek Coklat Moist
3 biji telur gred A
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula (saya blend gula pasir)
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 kotak kecil susu dutch lady coklat (200ml)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla
Cara Memasak Kek Coklat Moist
Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat supaya adunan lebih halus.
Satukan telur, gula dan esen vanilla dalam bekas. Pukul hingga kembang untuk memastikan kek naik dengan baik.
Masukkan minyak masak dan susu pekat. Pukul lagi hingga sebati.
Seterusnya, masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
Akhir sekali, masukkan susu coklat. Kacau sebati guna senduk saja.
Tuang adunan ke dalam bekas sehingga separuh. Empunya resipi menggunakan bekas saiz sq450 dan dapat 6 bekas.
Panaskan pengukus dan tunggu hingga air mendidih.
Kukus kek hingga masak lebih kurang 25 minit. Cucuk lidi untuk memastikan ia masak sepenuhnya. Balut penutup pengukus dengan kain untuk elak wap air menitis.
Sejukkan kek, kemudian keluarkan dari bekas dan potong kepada dua bahagian.
Bahan Mousse Coklat
1 cawan non dairy whipping cream
250gm beryls dark chocolate compound
1/2 cawan susu cair
1 sudu makan marjerin
Cara Memasak Mousse Coklat
Pukul whipping cream hingga kental dan simpan dalam peti sejuk.
Cairkan coklat secara double boiler. Masukkan susu cair dan marjerin. Gaul hingga sebati.
Campurkan coklat cair ke dalam whipping cream dan kaup balikkan sehingga sebati.
Cara Melapis Kek
Letakkan lapisan pertama kek kemudian paipkan mousse coklat sebagai lapisan kedua.
Letakkan kepingan kek lagi dan paipkan mousse sekali lagi untuk membentuk Kek Coklat Kukus Layer Mousse yang lembut.
Akhir sekali, tuang coklat ganache.
Bahan Coklat Ganache
250gm beryls dark chocolate compound
1/2 cawan susu cair
1 sudu makan butter atau marjerin
Cara Memasak Coklat Ganache
Cairkan coklat secara double boiler.
Masukkan susu cair dan kacau sebati.
Tuang ganache atas kek dan sejukkan dalam peti sebelum dimakan.
Kek Coklat Kukus Layer Mousse ini bukan sahaja lembut dan moist, malah rasanya sangat mewah. Tekstur mousse yang ringan dan ganache yang pekat membuatkan kek ini sesuai dijadikan pencuci mulut untuk apa sahaja majlis. Ia juga sangat sesuai disimpan dalam peti sejuk untuk dinikmati keesokan hari kerana rasanya semakin sedap bila mousse mengeras sedikit.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!