
Jika ada tetamu cili nak datang berandang ke rumah, hidangan Muffin Coklat ni sangat sesuai anda buat. Sangat ringkas dan tidak menggunakan banyak bahan. Selamat mencuba!
MUFFIN CHOCOLATE
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 2 sudu makan serbuk koko
- 1/2 cawan minyak masak
- Coklat rice secukupnya
- Cawan muffin secukupnya
BAHAN DIPUKUL:
- 4 biji telur
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu teh ovalette
- Secubit garam
- Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan untuk dipukul dan kisar hingga kembang. Boleh guna pengisar atau hand mixer.
2. Tuang dalam bekas bersesuaian kemudian tambahkan serbuk koko dan tepung. Kacau hingga sebati.
3. Seterusnya masukkan pula minyak masak. Adun sekali lagi.
4. Tuang adunan kek ke dalam cawan kertas dan tabur coklat rice dengan secukupnya.

5. Bakar pada suhu 150C selama 30 minit atau hingga masak, Masa mungkin berbeza ikut saiz dan jenis ketuhar.

6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ismariyam Ali
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Biskut Choc Chip Ala Famous Amos. Mudah Tapi Sedap

Resipi biskut choc chip ala Famous Amos. Simple sangat, pakai senduk je kacau2 bagi sebati, pastu cubit2 pakai tangan and bakar! Senang kan..Boleh ajak anak-anak buat sama-sama.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Baizura Muhammad ini ye.
Resipi Biskut choc Chip Ala Famous Amos
Bahan-bahan:
250 gram mentega – boleh beli online di sini
1 1/4 cawan gula perang – boleh beli online di sini
2 1/2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
1 sudu kecil esen vanilla – boleh beli online di sini
Setengah cawan tepung jagung – boleh beli online di sini
1 biji telur
2 cawan coklat cip – boleh beli online di sini
1 sudu kecil baking powder – boleh beli online di sini
6 sudu besar minyak masak – boleh beli online di sini
1 sudu kecil soda bikarbonat
Almond nips / almond flakes (jika suka)
Cara Memasak Resipi Biskut choc Chip Ala Famous Amos:
Masukkan mentega, gula perang, esen vanilla dan telur. Kacau pelan-pelan untuk bagi sebati. Ramai yang buat silap kat sini. Jangan pakai mixer. Pakai spatula/senduk/sudu je cukup. Nak pakai tangan pun boleh.
Kacau sekadar nak bagi bahan sebati je, kacau pelan-pelan. Bila bahan dah bercampur je terus stop. Tak perlu bagi kembang. Tak perlu tunggu sampai gula larut. Seminit-dua je cukup.

Dalam bekas yang sama tadi, masukkan pula tepung gandum, tepung jagung, soda bikarbonat, baking powder dan minyak masak. Kacau lagi bagi sebati.
Ingat! Kacau pelan-pelan sekadar nak bagi bahan bercampur rata. Dah sebati terus berhenti. Buat step seterusnya.

Bila semua dah sebati, masukkan choc chip.

Kacau lagi dengan perlahan-lahan hingga sebati dan sampai semua mesra.

Kalau rasa nak tambah badam nips ke, almond flakes ke, cornflakes ke atau Nestum ke, boleh.

Adunan yang dah siap tu, masukkan dalam fridge selama 30 minit. Seeloknya tutup, nanti bercampur bau makanan lain yang ada dalam peti ais tu pula.
Kalau fridge jenis tak sejuk sangat, simpan lama lagi. Pastikan adunan tu jadi keras sikit masa ni.

Sapu dulang dengan mentega. Cubit sikit dan susun jarak-jarak dalam dulang. Cubit sikit-sikit adunan tu. Tak perlu tekan bagi penyek.
Nanti bila bakar ia akan cair dan turun sendiri. Tengok gambar dan tiru buat yang sama.
Masa Untuk Bakar
Sebelum tu, panaskan oven suhu 150C, guna api atas bawah, kipas on. Bila oven dah panas, bakar selama 20 minit.
Tengok betul-betul rupa adunan ini sebelum dibakar. Tak perlu tekan bagi penyet.

Ia dah mula mengembang. Jangan gatal tangan nak buka oven kejap-kejap nanti bantat jadinya.

Tadaa! Siap! Biskut choc chip ala Famous Amos yang super sedap. Masa baru keluar oven biskut ni lembut sikit tau. Dah sejuk baru ia crunchy.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kek Buah, Kek Orang Lama Yang Sangat Premium

Salah satu kek tradisional yang dikira premium adalah kek buah. Ini kerana kek buah menggunakan bahan yang agak mahal untuk dibuat. Mix fruit kena letak agak banyak baru sedap. Gunakan mentega yang berkualiti tinggi baru jadi seperti resipi asli. Jom buat untuk raya ni. Jangan lupa stay at home ye.
KEK BUAH

BAHAN A
300 gram gula kastor
60 ml air panas
250 gram mentega
500 gram mixed fruit
BAHAN B
350 gram tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk buah pala
BAHAN C
3 biji telur ayam grade A
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Ayak tepung gandum, soda dikarbonat dan serbuk buah pala.
2. Masukkan gula kastor ke dalam kuali yang permukaan bawahnya tebal. Dengan api sederhana, masak gula sehingga cair dan berwarna perang. Tidak perlu kacau. Goyangkan periuk ke kiri dan kanan sehingga gula mencair. Jangan sampai hangus.
3. Apabila gula sudah cair, tuang air panas dari tepi kuali. Kacau sehingga gula larut dan masukkan mentega.
4. Biarkan mentega cair kemudian masukkan mixed fruit yang telah dicuci dan ditos tadi.
5. Biarkan sekejap atas api. Tutup api. Tunggu suam, baru masukkan jus lemon. Kemudian masukkan adunan tepung gandum yang telah diayak tadi. Gaul secara kaup balik.
6. Pukul telur ayam bersama esen vanila sehingga berbuih dan tuang ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
7. Masukkan ke dalam loyang 7 atau 8 inci. Tutup loyang dengan aluminium foil yang dilenser sedikit mentega supaya kek yang naik tidak melekat di aluminium foil.
8. Balut penutup periuk pengukus dengan tuala dapur supaya wap air tidak menitik atas adunan. Kukus selama 2 jam atau sehingga masak. Jika ingin menambah air pengukus, tambah air panas.
9. Selepas masak, biarkan kek di dalam pengukus sehingga sejuk supaya buah tidak jatuh atau mendap ke bawah.
10. Potong kek setelah kek sejuk. Lebih baik biarkan kek semalaman sebelum dipotong dengan menggunakan pisau yang tajam.
Selamat mencuba!
Cucur Manis Stick, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Cucur manis stick atau jejari ni memang rangup di luar , lembut di dalam. Selalu buat bulat-bulat tapi kalau rajin sikit buat lah bentuk stick atau jejari macam ini. Cicah pulak dengan nutella , memang sedap
“Kalau sesiapa nak buat tips nya perlu guna air panas yang baru mendidih , jangan guna air panas dari flask. Kalau air flask memang adunan akan lembik sebabnya air panas dari flask tak betul betul panas panas dan tepung tak akan masak/mudah berketul.
Jadi memang tak boleh nak bentuk jika adunan lembik. Dan gunakan cawan yg sama utk ukur tepung dan air,” tu pesan Nuhaz Kitchen kalau nak buat cucur stick ni.
Resepi ni dapat tak banyak. Kalau nak banyak gandakan adunan.
CUCUR MANIS STICK

BAHAN-BAHAN :
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan air panas (yg baru mendidih)
• 1 sb gula
• secubit garam
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan

2. Kacau sehingga sebati (adunan mmg agak keras)

3. Tunggu suam baru bentukkan
4. Panaskan minyak

5. Goreng menggunakan api sederhana
Siap.
Selamat mencuba !
Kredit foto & resipi : Nuhaz Kitchen
ANDA JUGA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
RESIPI NI PUN MENARIK JUGA :


