Jika ada tetamu cili nak datang berandang ke rumah, hidangan Muffin Coklat ni sangat sesuai anda buat. Sangat ringkas dan tidak menggunakan banyak bahan. Selamat mencuba!
MUFFIN CHOCOLATE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu makan serbuk koko
1/2 cawan minyak masak
Coklat rice secukupnya
Cawan muffin secukupnya
Ads
BAHAN DIPUKUL:
4 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 sudu teh ovalette
Secubit garam
Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan untuk dipukul dan kisar hingga kembang. Boleh guna pengisar atau hand mixer.
Ads
2. Tuang dalam bekas bersesuaian kemudian tambahkan serbuk koko dan tepung. Kacau hingga sebati.
3. Seterusnya masukkan pula minyak masak. Adun sekali lagi.
4. Tuang adunan kek ke dalam cawan kertas dan tabur coklat rice dengan secukupnya.
Ads
5. Bakar pada suhu 150C selama 30 minit atau hingga masak, Masa mungkin berbeza ikut saiz dan jenis ketuhar.
Kacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.
Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.
Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK : 1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati. 2. Masukkan oat dan tepung gandum. 3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda. 4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya. 5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 50 -60 keping Waktu memasak: 17 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.
BAHAN-BAHAN :
Bahan hiasan :
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang. 2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh. 3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai. 4. Hiaskan dengn coklat urai putih. 5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan
Saiz hidangan : 40 keping Waktu memasak: 15- 20 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sempena cuti sekolah, jom buat kek kegemaran ramai Banana Chocolate Cake.Anak-anak gerenti ulang makan kek ini.Mudah sangat nak buat kek ni. Tak perlu mixer, tak perlu blender. Kacau-kacau dengan whisk bagi sebati je.Jangan kacau lama-lama sangat.Sediakan bekas besar sikit untuk sediakan adunan.
5 biji pisang lemak manis
1 sudu besar pati delima
1 cawan gula perang
3 biji telur gred A /4 biji gred C
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan salted butter
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa coklat (optional)
2 cawan tepung naik sendiri jenama blue key
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1/2 cawan serbuk koko Van Houten ( diayak terlebih dahulu)
1/2 sudu teh garam halus
1/2 cawan chocolate chunks cadbury/chocolate coin
Chocolate chip (hiasan)
1.Lenyek dengan garpu pisang lemak manis.Yg dah agak ranum(Jangan blend nanti tak ada juicy pisang). Pisang berangan pun boleh. Pisang emas rasa lebih sedap.
2.Masukkan pati delima (jika ada) kalau masuk ni lagi sedap and juicy rasa balance lemak manis masam sikit juice kek buah pisang kita.
3.Masukkan gula perang
4.Masukkan telur,kalau gred B kekalkan 3 biji.
5.Masukkan minyak masak. Saya guna minyak kelapa dara. Wangi sangat kek. Minyak sawit pun boleh.
6.Masukkan salted butter cair. Cairkan dalam microwave je dalam 15 saat atau sampai cair.
7.Masukkan esen vanilla dan perisa chocolate.
8.Masukkan tepung naik sendiri yang telah diayak bersama baking powder dan baking soda.
9.Masukkan serbuk koko Van Houten (diayak terlebih dahulu)
10.Masukkan garam halus
11.Masukkan chocolate chunks cadbury atau chocolate coin pun boleh.Nak sedap cincang kasar (chunks) 1 bar cadbury atau apa apa coklat yang anda suka.
12.Kacau semua bahan sebati.
13.Panaskan oven.
14.Masukkan adunan dalam loyang 8 inci.
15.Tabur chocolate chip dan chocolate coin atasnya. Boleh jugak tabur bersama almond flake bagi yang suka almond.
16.Bakar adunan selama 50-60 minit dengan suhu 170⁰c ikut pada kapasiti oven masing-masing.
17.Cucuk kek dengan lidi, kalau dah tak melekat pada lidi. Masak la tu.
Lagi satu biskut senang buat dan tak perlu acuan, adun rata bahan kemudian sudukan je atas dulang pembakar. Kandungan bahan mudah diperolehi dan sudah serasi dengan tekak. Hasil kejadiannya juga rangup. Apa lagi bolehlah ajak-anak cuba membuat sama barulah rasa tak jemu menunggu berbuka puasa dan seronok menanti raya. Macam biasa resipi dikongsikan di sini ye.
CORNFLAKES CRUNCHY CHOCOLATE CHIPS BAHAN-BAHAN:
250g buttercup atau boleh guna planta
1 cawan gula aicing
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
Cornflakes secukupnya ( dalam 3 cawan, kasi ramas sikit ye)
Chocolate chips
Chocolate rice | tambahan sahaja
Almond cincang | tambahan sahaja
CARA MEMBUAT:
kredit: annur lawi
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kenapa manusia cenderung makan menu sama berulang kali? Ketahui jawapan saintifik, psikologi dan biologi yang menerangkan bagaimana otak, emosi dan rutin mempengaruhi pilihan makanan kita.