Kek coklat caramel ni memang ada banyak versi. Tetapi jika anda penggemar coklat dan sukakan pencuci mulut yang lembut berkrim, resipi ini pastinya menepati citarasa anda.

Anak-anak pasti suka dengan rasa coklatnya.

KEK COKLAT KARAMEL

BAHAN-BAHAN :

Karamel :
2 sudu besar gula | dicairkn dalam loyang atas api yang perlahan…ratakan dipermukaan loyang, sejukkan..

Lapisan atas (karamel) :
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji kuning telur
Sedikit esen vanila
*putar sampai sebati, selepas itu tuang dalam loyang tadi,kukus dalam 20-25 minit,sejukkan

Bahan lapisan kek coklat:
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko..
*masukkan dalam periuk,.kacau hingga sebati di atas api yang perlahan selama 3-4 minit

4 biji telur | dikisar

Bahan diayak :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

CARA MEMASAK :

  1. Masukkan bahan yang diayak ke dalam adunan coklat, selang seli dengan. Kacau hingga sebati.
  2. Tuang atas karamel (guna senduk) dan kukus 45minit-60 minit.
  3. Nak tau dah masak cucuk dengan lidi. Kalau tidak melekat maknanya dah masak.

FB : Resepi Ibunda