Resipi mi hailam ini memang sedap. Sebenarnya boleh guna bihun atau mi kuning tapi dalam resipi ini, dua-dua digunakan. Apa pun terpulang pada selera lah ye.
Boleh tengok resipi yang dikongsikan oleh Wan LuQman ini ye.
Resipi Mi Hailam
Bahan-Bahan:
Mi hailam/bihun
500ml air
Sedikit daging (hiris nipis)
Bawang putih – boleh beli online di sini
Bawang merah – boleh beli online di sini
Sayur-sayuran
Cili padi – boleh beli online di sini
Cili merah besar (hiris)
Stok ayam – boleh beli online di sini
Sedikit air tepung jagung – boleh beli online di sini
1 biji tomato (potong 4)
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bancuhan kicap (satu sudu besar tiap satu):
Sos tiram – boleh beli online di sini
Kicap karamel
Sos Nampla
Sos cili – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Goreng mi bersama dengan sedikit kicap karamel. Kalau tak ada kicap karamel, ganti dengan kicap pekat atau kicap manis pun boleh.
Goreng-goreng sekejap je, guna api kuat sebab nak aroma hangit.
Sama juga macam bihun. Bihun ni kalau boleh celur separa lembut ye, jangan sampai lembut sangat.
Untuk memasak kuah; Tumis bawang putih sampai garing, lepas tu masukkan rencah pilihan. Untuk resipi ini, digunakan daging, mi hailam sedap kalau letak daging.
Masukkan air, ini kuah untuk 2 orang makan lebih kurang 500ml. Kalau korang nak buat untuk 1 orang atau lebih, boleh adjust ye.
Masukkan bancuhan kicap.
Tambah sedikit stok ayam, garam, gula.Last sekali, masukkan sayur pilihan, cili padi, cili merah.
Masukkan air bancuhan tepung jagung.
Tutup api, masukkan hirisan tomato.
Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI