Selain kuetiau goreng, kuetiau ini juga sedap dimasak kuetiau kungfu. Dinikmati pula dengan cili padi potong. Fuh! Tak terkata sedapnya.
Bagi yang kurang gemarkan pedas, nikmati sahaja rasa aslinya tanpa cili padi potong. Itupun memang dah sedap. Gandingan kuetiau yang digoreng bersalut telur dan dicurahkan kuah ala sup pekat memang membangkitkan selera.
Lihat sahaja resipi perkongsian daripada Nuraini Munawar ini. Memang licin pinggan dibuatnya. Rugi kalau tak buat.
Masukkan sos tiram supaya rasa sedap dan warna tak pucat.
Masukkan pula air dan kiub ayam.
Kemudian, masukkan isi ayam, lobak merah dan anak jagung.
Masak sehingga agak empuk.
Kemudian, masukkan udang, sotong dan sayur.
Masukkan setengah sudu white pepper berserta sedikit garam.
Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Bancuhan sederhana pekat sahaja. Boleh agak-agak kuah banyak mana. Fungsi tepung jagung adalah untuk memekatkan kuah.
Apabila dah siap, boleh curahkan kuah ke atas kuetiau tadi. Makan dengan cili padi potong pun lazat.
Pernah jumpa Mee Sanggul di kedai tapi tak tahu macam mana nak masak? Nah…Boleh cuba resipi Mee Sanggul Goreng Basah perkongsian saudari Nurul Ateekah ni. Cukup mudah dan tentunya membuka selera. Tengoklah hasil mi nya. Wow! Ada mi ni di rumah, kerja memasak pun jadi senang. Boleh disimpan lama kerana mi ini adalah jenis mi kering. Jadi bila-bila nak makan, tinggal masak je. Mudah kan? Jom cuba!
RESIPI MEE SANGGUL GORENG BASAH YANG SANGAT SEDAP
BAHAN-BAHAN: 2 gulung Mee Sanggul – direbus @ rendam sehingga lembut dan toskan – beli online disini Udang secukupnya- dicuci bersih 4 biji telur 4 ulas bawang putih – diketuk 1 biji tomato – belah 4 Kucai secukupnya Tauge secukupnya 7 sudu makan cili kisar – beli online disini 4 sudu makan sos tiram – beli online disini 4 sudu makan sos cili – beli online disini 4 sudu makan sos tomato – beli online disini Kicap manis secukupnya – beli online disini Serbuk perasa jika perlu
CARA MEMASAK 1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga sedikit keperangan.
2. Kemudian masukkan cili kisar dan masak lagi sehingga pecah minyak.
3. Masukkan udang. Gaul dan biarkan sehingga udang masak.
4. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis dan serbuk perasa. Gaul hingga sekata.
5. Masukkan hirisan tomato dan pecahkan telur di dalam kuali. Gaulkan.
6. Masukkan mee sanggul, tauge dan juga kucai. Gaulkan kesemuanya sehingga sekata dan biarkan masak seketika.
7. Angkat dan siap Mee Sanggul Goreng Basah siap untuk dihidang.
Wow…mudah rupanya buat Mi Telur ni. Hanya guna tiga bahan yang memang ada di dapur. Memang jimat dan sangat simple. Boleh dinikmati dengan sup atau digoreng. Lepas ni tak perlu lagi mi telur kering di kedai. Buat sendiri secara ‘fresh’ di rumah menggunakan resipi perkongsian saudari Zurina Zulkefli. Sangat berbaloi dan terbaik untuk sajian keluarga.
RESIPI MI TELUR HOMEMADE GUNA 3 BAHAN
BAHAN DOH:
1 cawan tepung gandum
1 biji telur
Secubit garam halus
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan doh dan uli hingga sebati. Jika perlu, boleh masukkan sedikit air.
2. Doh yang pertama akan jadi begini. Tutup atau alas doh guna kain dan biarkan selama 30 minit dalam peti sejuk.
3. Keluarkan doh dari peti sejuk. Kemudian uli doh menjadi pejal. Masukkan semula ke dalam peti sejuk selama 15 minit.
4. Bila cukup masanya, keluarkan doh dan uli sekali lagi. Taburkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
5. Leper dan canaikan doh sehingga nipis seperti kain.
6. Potong doh yang dicanai tadi secara memanjang.
7. Didihkan air dan rebus mi selama 10 minit atau lebih.
8. Angkat mi dan lalukan di bawah air. Kemudian toskan.
9. Hidangkan bersama kuah sup ayam, hirisan daun bawang dan minyak cili.
Nak beli BAHAN SEGARuntuk masak tapi kurang rajin nak ke pasar? Jangan risau. Beli je secara onlineDISINI. Pilih, bayar & tunggu barang sampai. Mudah kan?
Jom cuba resipi bawah ni. Memang mudah, sedap & gerenti jadi.
Jika kebiasaan waktu pagi buat mi atau bihun goreng, apa kata cuba buat laksa goreng pula. Bila dah rasa kesedapannya, memang tak puas santap sekali. Confirm makan berulang.
Cuma cara membuatnya sedikit berbeza dengan menggoreng mi. Penyedapnya terletak pada rasa udang kering dan taucu.
Cara buat laksa goreng
Bahan-bahan
1 kilo laksa halus
4 ulas bawang putih -diketuk
300 gram udang
10 biji bebola ikan -dibelah dua
4 biji telur
Tauge
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
Serbuk belacan
Cili merah dipotong untuk hiasan
Daun sup -hiasan
Serbuk perasa
Garam
Minyak secukupnya
Bahan kisar
7 batang cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar kacang tauchu
1 sudu besar udang kering
Cara memasak
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar , masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan udang dan bebola ikan, masak seketika.
4. Masukkan telur (pecahkan dalam kuali ) dan gaulkan sehingga masak.
5. Masukkan sos ikan , sos tiram dan serbuk belacan. Serbuk perasa lalu gaul rata.
6. Masukkan laksa dan tauge, gaulkan kesemuanya sehingga sebati.
7. Taburkan cili merah dan daun, siap untuk dihidang.
Bagi yang suka makan Cina salah satu yang selalu dipesan jika makan di restoren ini adalah Ma Po Tofu. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.