Bagi yang suka makan Cina salah satu yang selalu dipesan jika makan di restoren ini adalah Ma Po Tofu. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.

Bagi yang nak mencubanya boleh gunakan resipi perkongsian Halimatun AsSaadiah Ismail. Menurut beliau resipi ini telah diolah supaya lebih sedap dan kena dengan citarasa Melayu kita.

Resipi Ma Po Tofu yang sedap ikut citarasa Melayu

Bahan-bahan

Ads

Silky tofu – potong dadu (jangan terlalu kecil supaya tak mudah hancur)
1/2 biji bawang merah – cincang halus
4 ulasbawang putih – cincang halus
1 inci halia – racik halus
Daging cincang
Daun bawang/sup
Tepung jagung – dibancuh dengan air

Bahan sos

2 sudu chili bean sos
1 sudu sos tiram
1 sudu sos tiram
1/2 sudu kicap cair
2 sudu sos cili
Sedikit gula
1/2 sudu minyak bijan

Resipi Ma Po Tofu Sedap Ikut Citarasa Melayu

Cara memasak

1. Dalam mangkuk kecil satukan bahan sos hingga sebati. Ketepikan.

2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Kemudian masukkan daging cincang secukupnya.

3. Selepas pecah minyak dan daging masak masukkan sos yang dibancuh tadi. Masukkan sedikit air agar tidak hangit. Kacau.

Ads

Resipi Ma Po Tofu Sedap Ikut Citarasa Melayu

4. Perasakan dengan garam dan gula.

5. Selepas mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung kemudian letak tofu. Kacau dengan lembut. Lebih kurang seminit bila kuah nampak pekat boleh tutup api.

Resipi Ma Po Tofu Sedap Ikut Citarasa Melayu

Ads

6. Akhir sekali tabur daun bawang atau daun sup. Boleh juga letak kentang dadu jika suka.

Resipi Ma Po Tofu Sedap Ikut Citarasa Melayu

Kredit resipi & foto: Halimatun AsSaadiah Ismail

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI