Di hujung minggu sebegini, memang sesuai sangat kalau cuba masak menu yang luar dari kebiasaan. Bagi anda yang gemarkan sajian dari Timur Tengah, set Nasi Mandy Ayam mudah ni pastinya perlu dicuba. Ringkas dan kena dengan citarasa Melayu. Selamat mencuba!
NASI MANDY AYAM
BAHAN AYAM:
1 ekor ayam – belah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa – boleh beli di kedai makanan sunah @ gantikan dengan rempah kurma
2 biji bawang besar-hiris bulat
Sedikit pewarna kuning/saffron
Aluminium foil.
Ads
CARA MEMASAK:
Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250’C selama 1 jam. Pada 10 minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
BAHAN NASI:
4 cawan beras basmathi – rendam 20 minit dan toskan
3 sudu besar minyak sapi)
4 ½ cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar – hiris halus
3 ulas bawang putih – hiris halus
2.5cm halia – hiris halus
1/3 cawan kismis
Rempah tumis 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa
Ads
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga kekuningan.
Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam periuk nasi elektrik.
Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
Bila nasi kering, buat lubang di tengah nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar.
Tutup tudung periuk selama 2 minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau nasi dan masak nasi sehingga masak.
BAHAN SOS:
1 biji tomato -hiris
5 biji cili besar hijau – hiris
1 tangkai batang ketumbar – halus
Garam, gula
Jus perahan lemon secukupnya
CARA MEMBUAT:
Ads
Masukkan semua bahan dalam pengisar.
Kisar, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
INFO CHEF: Semasa bakar ayam, ia akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air tersebut. Campurkan air dengan saffron atau pewarna kuning.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Nasi goreng ialah antara hidangan yang ringkas namun mampu menambat selera. Apatah lagi jika dimasak dengan cukup bahan dan sedikit pedas. Boleh dikatakan semua bahan yang digunakan memang telah ada di dapur. Malah nasi goreng juga boleh dimasak menggunakan lebihan nasi yang dimasak semalam. Rasa kongsikan 13 resipi nasi goreng untuk anda cuba sendiri di rumah.
NASI GORENG NANAS
BAHAN-BAHAN:
30 ml minyak masak untuk menumis
10 gm bawang putih (dikisar)
20 gm bawang merah (dikisar)
20 gm cili padi (dikisar)
20 gm cili besar merah (dikisar)
40 gm isi ayam
10 gm sos ikan
10 gm sos tiram
Semangkuk nasi putih
40 gm nanas (dipotong dadu kasar)
20 gm sawi cina
CARA MEMASAK
Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih, bawang merah, cili padi dan cili merah. Biarkan garing.
Masukkan isi ayam bersama sos ikan dan sos tiram. Kacau rata dan biarkan isi ayam separuh masak.
Masukkan nasi. Masukkan nanas bersama sawi cina. Kacau rata selama tiga minit. Tutup api dan sedia dihidang.
INFO CHEF: Nanas membuatkan nasi goreng agak basah. Elakkan disimpan lama kerana takut mudah basi.
NASI GORENG CINA
BAHAN-BAHAN:
30 gm minyak masak untuk menumis
30 gm bawang putih (dikisar)
2 bji telur ayam
100 gm sayur cmpur
Serbuk lada sulah
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
Semangkuk nasi putih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih yang telah dikisar.
Pecahkan telur ayam dan kacau sehingga hancur. Masukkan sayur campur, serbuk lada sulah, sos ikan, sos tiram dan kacau sebati. Biarkan selama seminit.
Masukkan nasi. Kacau sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sedia dihidang.
INFO CHEF: Boleh tambah kacang pis dan lobak merah yang dipotong dadu untuk menambah warna.
NASI GORENG USA
BAHAN-BAHAN:
30 gm minyak masak untuk menumis
30 gm bawang putih dikisar
2 bji telur ayam
100 gm sayur campur
Sedikit serbuk lada sulah
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
40 gm udang
40 gm sotong
Semangkuk nasi putih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih.
Pecahkan telur ayam dan kacau hancur. Masukkan sayur campur, serbuk lada sulah, sos ikan, sos tiram, udang dan sotong. Kacau sebati. Biarkan selama seminit.
Masukkan nasi. Kacau sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sedia dihidang.
INFO CHEF: Lebih baik rebus sotong dan udang dengan air sedikit supaya nasi goreng tidak berair.
NASI GORENG PETAI
BAHAN-BAHAN:
30 gm minyak masak untuk menumis
30 gm bawang putih dikisar
50 gm ikan bilis
2 papan petai
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
Semangkuk nasi putih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih. Masukkan ikan bilis dan petai. Kacau sebati.
Tuang sos ikan dan sos tiram. Biarkan selama seminit.
Masukkan nasi dan kacau sehingga semuanya sebati. Tutup api dan boleh dihidangkan.
INFO CHEF: Jika suka, boleh gunakan budu sebagai ganti untuk sos tiram dan sos ikan.
NASI GORENG KERABU
BAHAN-BAHAN:
30 gm minyak masak untuk menumis
40 gm bawang merah (dimayang)
30 gm bawang putih dikisar
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
Semangkuk nasi putih
40 gm kacang panjang (dihiris halus)
40 gm bunga kantan (dihiris halus)
40 gm serai (dihiris halus)
30 gm cili padi (dihiris halus)
30 gm minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang merah dan bawang putih.
Masukkan sos ikan dan sos tiram. Kacau sebati. Biarkan selama seminit.
Masukkan nasi, kacang panjang, bunga kantan, serai dan cili padi. Kacau sehingga semuanya sebati. Tutup api dan hidangkan.
INFO CHEF: Seimbangkan jumlah sayur yang digunakan dengan nasi supaya tidak mengganggu anda menikmati hidangan.
NASI GORENG KANGKUNG
BAHAN-BAHAN:
30 gm bwang merah
10 gm bawang putih
5 biji cili padi
30 gm minyak masak untuk menumis
80 gm kangkung (dipotong)
1 sudu makan sos ikan
Sedikit serbuk perasa
Semangkok nasi
100 gm ikan bilis (digoreng garing)
CARA MEMASAK:
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi. Jangan tumbuk lumat.
Panaskan minyak masak. Tumis bahan yang telah ditumbuk tadi.
Masukkan kangkung. Kacau sehingga kangkung separuh masak.
Masukkan sos ikan dan serbuk perasa.
Masukkan nasi bersama ikan bilis yang telah siap digoreng tadi. Kacau sehingga rata. Tutup api dan sedia dihidang.
INFO CHEF: Jangan masak kangkung terlalu lama kerana hendak mengekalkan rasa rangupnya.
NASI GORENG CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
30 gm minyak masak untuk menumis
30 gm bawang putih dikisar
2 biji telur ayam
100 gm cendawan tiram
Serbuk lada sulah
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
40 gm udang
40 gm sotong
Semangkuk nasi putih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih.
Pecahkan telur ayam dan kacau sehingga hancur.
Masukkan cendawan, serbuk lada sulah, sos ikan, sos tiram, udang dan sotong. Kacau sebati. Biarkan selama seminit.
Masukkan nasi. Kacau sehingga semuanya sebati. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
INFO CHEF: Boleh juga gunakan cendawan butang.
NASI GORENG DAGING
BAHAN-BAHAN:
30 ml minyak masak untuk menumis
30 gm bawang besar (dibelah lapan)
100 gm daging (dipotong kecil)
50 ml air
30 gm serbuk lada hitam
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
Semangkuk nasi
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang besar.
Masukkan isi daging bersama air. Biarkan sebentar.
Masukkan serbuk lada hitam, sos ikan dan sos tiram. Kacau rata.
Masukkan nasi. Kacau dan biarkan selama tiga minit. Tutup api dan sedia dihidang.
INFO CHEF: Potong daging dalam saiz kecil supaya cepat masak dan lembut.
NASI GORENG BELACAN
BAHAN-BAHAN:
30 gm bawang merah
10 gm bawang putih
5 biji cili api
30 gm minyak untuk menumis
80 gm kangkung (dipotong)
1 sudu makan sos ikan
Sedikit serbuk perasa
10 gm serbuk belacan
Semangkuk nasi
100 gm ikan bilis (digoreng garing)
CARA MEMASAK:
Tumbuk bawang merah, bawang putih bersama cili padi. Jangan tumbuk lumat.
Panaskan minyak, tumis bahan yang telah ditumbuk tadi. Masukkan kangkung. Kacau sehingga kangkung separuh masak.
Masukkan sos ikan, serbuk perasa dan serbuk belacan.
Masukkan nasi bersama ikan bilis. Kacau sehingga rata. Tutup api dan hidang.
INFO CHEF: Boleh gunakan belacan bakar ataupun tidak dibakar.
NASI GORENG TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
30 gm minyak masak untuk menumis
30 gm bawang besar (dibelah lapan)
30 gm cili padi
1 sudu makan pes tomyam
50 gm udang
50 gm sotong
30 gm bunga kobis
30 gm lobak merah
20 gm putik jagung
20 gm cendawan
10 gm sos ikan
20 gm sos tiram
Semangkuk nasi putih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang besar dan cili padi. Masukkan pes tomyam bersama udang dan sotong. Biarkan selama seminit.
Masukkan bunga kobis, lobak merah, putik jagung, cendawan, sos ikan dan sos tiram. Gaul sekata.
Masukkan nasi. Kacau rata. Biarkan selama tiga minit. Tutup api dan sedia dihidang.
INFO CHEF: Boleh juga tumbuk halus bawang besar untuk menambah keenakannya.
NASI GORENG PAPRIK
BAHAN PAPRIK:
30 gm minyak masak
10 gm bawang putih (dikisar)
20 gm bawang besar (dibelah lapan)
30 gm cili api
40 gm sotong
40 gm udang
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
50 gm lobak merah
50 gm bunga kobis
20 gm sayur kailan
50 ml air
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili padi. Biarkan garing sebentar.
Masukkan sotong dan udang. Kacau. Kemudian masukkan sos ikan, sos tiram, lobak merah, bunga kobis dan kailan. Biarkan selama seminit.
Masukkan air dan kacau rata. Biarkan kuah menjadi pekat. Tutup api. Masukkan ke dalam mangkuk dan ketepikan.
BAHAN NASI GORENG:
30 ml minyak masak
10 gm bawang putih (dikisar)
30 gm cili besar merah (dikisar)
20 gm ikan bilis (dikisar kasar)
30 gm cili besar merah (dikisar)
10 gm sos ikan
10 gm sos tiram
Semangkuk nasi
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan cili merah besar. Biarkan garing.
Masukkan sos ikan bersama dengan sos tiram. Kemudian masukkan nasi putih. Kacau sebati biarkan selama tiga minit dan tutup api. Sedia dihidang.
INFO CHEF: Tidak perlu tambah garam ke nasi goreng kerana telah guna sos ikan dan sos tiram.
NASI GORENG LADNA
BAHAN LADNA:
30 gm minyak masak untuk menumis
10gm bawang putih (dikisar)
20 gm bawang besar (dibelah lapan)
30 gm cili padi
40 gm sotong
40 gm udang
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
50 gm lobak merah
50 gm bunga kubis
20 gm sayur kailan
10 gm tepung jagung
50 ml air
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili padi. Biarkan garing sebentar.
2.Masukkan sotong dan udang. Kacau. Kemudian masukkan sos ikan, sos tiram, lobak merah, bunga kobis dan kailan. Biarkan selama seminit.
3.Bancuh tepung jagung dengan sedikit air. Curahkan ke dalam bahan tadi. Kacau rata. Tunggu kuah menjadi pekat. Tutup api dan masukkan ke dalam mangkuk. Ketepikan.
BAHAN NASI GORENG:
30 ml minyak masak
10 gm bawang putih (dikisar)
20 gm bawang merah (dikisar)
20 gm ikan bilis (dikisar kasar)
30 gm cili merah besar (dikisar)
10 gm sos ikan
10 gm sos tiram
Semangkuk nasi
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan cili merah besar. Biarkan garing.
Masukkan sos ikan dan sos tiram. Kemudian masukkan nasi putih. Kacau sebati dan biarkan selama tiga minit. Tutup api. Sedia dihidang.
INFO CHEF: Seimbangkan rasa pedas ladna dan nasi goreng supaya boleh dinikmati dengan lebih selesa.
NASI GORENG KAILAN IKAN MASIN
BAHAN-BAHAN:
30 gm minyak masak untuk menumis
80 gm bawang besar (dimayang)
50 gm cili padi (dibelah dua)
50 gm ikan masin jeruk
100 gm sayur kailan
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
Semangkuk nasi putih
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak. Tumis bawang besar dan cili api. Kacau sehingga layu.
Masukkan ikan masin. Goreng sehingga kekuningan. Masukkan sayur kailan yang telah dibersihkan.
Masukkan sedikit sos ikan dan sos tiram. Masukkan nasi dan kacau rata. Biarkan selama tiga minit. Tutup api dan sedia dihidang.
INFO CHEF: Ikan masin tenggiri ialah pilihan terbaik untuk nasi goreng ini.
Ada yang nak menyambut majlis kesyukuran? Selain kek lebih molek diserikan dengan pulut kuning. Pulut kuning digabung pula dengan rendang tambah lengkap majlis. Boleh masak Pulut kuning orang Kelantan. Ada manis,masin,lemak santan memang puas makan. Masak ikut resepi ini pasti menjadi.
PULUT KUNING KELANTAN
Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
1 ½ cawan santan pekat
1 sudu besar garam kasar
2 sudu besar gula
Bahan sampingan – pewarna kuning telur, 1 sudu kecil serbuk kunyit,2 keping asam keping/gelugur.
Cara memasak:
1.Basuh pulut sampai bersih dan rendam semalaman bersama kunyit,pewarna dan asam keping.
2.Kukus pulut selama 30 minit. Boleh buka dan kacau, balikkan supaya pulut masak sekata. Saya letak daun pandan untuk aroma yang wangi.
3.Kacau garam dan gula bersama santan sampai larut ( boleh rasa dulu santan ikut selera masing-masing nak macam mana) dan masukkan dalam pulut yang baru diangkat. Kacau/Arung pulut guna sudip macam saya guna sampai rata.
Masukkan balik pulut dalam kukusan dan kukus dalam 15 minit lagi.
Masuk dalam loyang atau acuan ikut gaya masing-masing,tak nak pun tak apa.
Kalau anda orang utara pasti tahu akan nasi ulam. Istimewanya nasi ulam ialah nasinya dikukus dan dicampur dengan pelbagai herba, daun pegaga dan disertakan dengan lauk sampingan. Antara ulam ulaman yang dicampur ialah daun kaduk, daun kunyit , daun selom dan lain-lain. Kerisik dan rempah lain dicampur sebagai penambah rasa.Kadang-kadang ikan goreng cincang dicampur juga. Jika ada yang teringin nak buat resipi ini boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Ana Mizi
Bahan- bahan: Daun selom Daun kesum Daun kemangin Daun ulam raja Daun kunyit Pelbagaikan jenis ulam lagi byk ulam lgi sedap pastikan ulam yg beraroma Bawang besar sebiji serai 5-6 batang Bahan diatas dihiris halus
Bahan-bahan tumbuk: Ikan tenggiri masam atau gelama masam digoreng dan di tumbuk 1/2 inci lengkuas 15-20 biji cili padi 1 inci belacan 3 sudu besar beras – digoreng tanpa minyak hingga garing dan tumbuk halus Kerisik 7-10 senduk nasi sejuk
Cara- caranya:
1.Masukkan bahan tumbuk ke dalam nasi dan gaul rata.
2.Kemudian masukkan bahan hirisan tadi .
3.Kacau sama rata tak payah masukkan garam sebab ikan tadi dah masin kalau kurang silakan tambah sedia untuk dihidang
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.