Hari ni masak laksam rainbow..ingat nak buat 6 warna tapi tak larat menggulung sorang maka  terhasillah laksam tiga warna saja. Untuk santapan sekeluarga nak makan. Tak payah tunggu raya baru nak buat menu ni.

Mi Laksam

Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung (utk laksam kekal cantik)
4 cawan air sejuk
2 cawan air suam
sedikit garam
campur semua bahan-bahan di atas sehingga sebati.
*pastikan kuah betul-betul cair. Kalau tak cair nanti keras mi nya. Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat
Bahagikan pada tiga bahagian untuk warna (putih/merah/purple)

Kuah laksam 
• 12 ekor ikan selayang atau ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je. Air rebusan ikan jangan buang, digunakan untuk kuah nanti.
• 14 biji bawang merah besar
• sedikit halia
• 1/2 sudu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
• 1kg santan pekat
• garam , gula secukup rasa
• asam keping

ulaman
kacang panjang
timun
daun kesom
tauge
kobis
bunga kantan

IKLAN

sambal lada
sedikit belacan (dibakar)
lada merah
cili api merah
garam sikit

credit : Nur Raisyah Alesyah‎
#mahn

IKLAN

Nak beli PERIUK KUKUSAN baru? Pilih DI SINI

INGIN MENUKAR BLENDER BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.

IKLAN

Cara Masak Asam Pedas Daging Tetel Yang Sedap

Sangat Sedap. 30 Menu Harian Masakan Kampung Kena Cuba.

Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah